arch/ive/ief (2000 - 2005)

Willockx op zijn Dewinters
by Kris Merckx Wednesday June 04, 2003 at 09:54 PM
kris.merckx@skynet.be

SP.a-er Willockx heeft op zijn Dewinters gereageerd op een incident op het recreatiedomein De Ster in Sint-Niklaas. Denkt Willockx nu echt een bijdrage te leveren aan het oplossen van de ‘samenlevingsproblemen’ door allochtone kinderen, die gewoon willen komen zwemmen, te boeien en te arresteren?

De Ster: Willockx op zijn Dewinters

Mijn hart bloedt als ik maandagmorgen op de voorpagina van Gazet van Antwerpen een foto zie met zes zeer jonge ‘migranten’ op hun knieën en met plastic handboeien om. De meesten zijn acht à tien jaar, een van hen ken ik persoonlijk. Volgens de krant zelf gaat het “wellicht om onschuldige jongeren”. Op weg met de bus naar het recreatiedomein De Ster in Sint Niklaas werden ze nochtans op bevel van SP.a-burgemeester Willockx ‘preventief gearresteerd’. Reden: de dag ervoor zou een gsm-diefstal uitgelopen zijn op een incident waarbij twee personen met een mes gewond werden.
Iedere gsm die gestolen wordt is er voor mij een te veel, net als iedere messteek. Maar is het boeien en arresteren van onschuldige kinderen daar het adequate antwoord op? Denkt SP.a-er Willockx nu echt dat hij een bijdrage levert aan het oplossen van de ‘samenlevingsproblemen’ door op zijn Dewinters 30 agenten uit te zenden om allochtone kinderen, die gewoon willen komen zwemmen, een trauma voor het leven te bezorgen? Zo werk je precies ontsporing in de hand. Want, als je toch al als een boefje behandeld wordt als je het niet eens bent, waarom zou je het dan niet worden?
Sinds twee jaar leen ik hier elk zonnig weekend in onze Hobokense volkswijk, waar 60%van de jeugd van allochtone oorsprong is, een of meer van mijn verzamelde tweedehandsfietsen uit aan jongeren die daarmee de overzet over de Schelde nemen en zich in ‘De Ster’ in Sint-Niklaas gaan ontspannen.’s Avonds komen ze dan mijn fiets(en) tevreden en blij terugbrengen. Dat zal nu gedaan zijn want de directeur van ‘De Ster’ heeft, op gezag van Willockx, aangekondigd dat ‘de politieacties zullen doorgaan... tot de migranten uit Antwerpen wegblijven’! Apartheid in België dus, en dat in een ‘socialistische’ gemeente.
Kom me niet vertellen dat er geen andere aanpak van het spijtige incident op De Ster mogelijk was. Bijvoorbeeld zorgen dat je personeel, en jijzelf als burgemeester, een respectvolle vertrouwensband hebben met alle bezoekersgroepen. Dan kan je ook op hen steunen om ontsporingen te voorkomen en misdrijven te helpen oplossen en bestraffen. Zo herstel je een goed klimaat op het terrein voor iedereen.
Inmiddels lees ik dat het bewuste mes niet getrokken werd door een van de door Willockx geviseerde ‘Marokkaanse’ jongeren. Zij liepen bovendien zelf de verwondingen op. Maar los daarvan zou men, uitgerekend in het Waasland, een messengevecht toch enigszins moeten kunnen relativeren in plaats van er nationaal hoofdnieuws van te maken. Zelf ben ik geboren en opgegroeid in Stekene nabij Sint Niklaas. Heel mijn jeugd heeft mijn vader, een boerenzoon, fier uitgelegd waarom ‘wij’ in de streek de bijnaam Stekense messenvechters hadden: “Als wij ’s zondags uitgingen gingen we voor ons ma staan en zegden we: ‘Moeder, geef me mijn pree en mijn mes’.” Maar als het om allochtonen gaat vergeet Willockx liever dit stukje lokale geschiedenis van ‘het eigen volk’ en verkiest hij Dewinter de loef af te steken.En ondertussen zullen gesettelde SP.a-allochtonen ons wel trachten wijs te maken dat je binnen die partij het ‘meest efficiënt’ zou kunnen opkomen tegen het racisme...

Street gangs ?
by Jurgen Friday June 06, 2003 at 06:06 PM

Hoe de toestand verder is op dat recreatiedomein, daar heb ik geen goed zicht op. Ik ben in ieder geval geen voorstander van een repressief politieoptreden.

Anderzijds is het ook dom zomaar JahJah achterna te lopen die predict dat dit om een racistische actie gaat vanwege de gemeente.
Antwerpen is een kleine grootstad, en in alle grootsteden komen streetgangs voor die hun 'territorium' komen opeisen. Dat deze gangs meestal uit 1 bevolkingsgroep of van 1 'nationaliteit' zijn is ook een vaststelling. Wij leven echter in een ontwikkeld land, hier heerst geen burgeroorlog, wij tolereren geen bloedwraak of andere maffiapractijken. Als een groep mensen publieke ruimte probeert op te eisen mag daar hard tegen opgetreden worden, uiteraard ongeacht hun sexe of etnische afkomst of whatever you may use to classify people.

Als femenist staat het mij ook helemaal niet aan dat het allemaal mannen zijn die opgepakt zijn. JaJa de meisjes zitten natuurlijk braaf thuis, terwijl de mannelijke pubers hun haantjesgedrag kunnen botvieren. Dat hun haantjesgedrag afgestraft wordt, daar heb ik geen probleem mee; in een geëmancipeerd land als België bereiken de vrouwen meer, zeker de allochtone...

Willockx op zijn Dewinters
by Mark Tuesday June 10, 2003 at 09:47 PM

Mijn hart bloed ook als ik zo'n dingen lees. Dit zijn praktijken die we verwachten van figuren als een Hitler of een Stalin, of andere verlichte geesten van dat slag.
Maar u ziet wel een paar belangrijke dingen over het hoofd.
Deze (foute) reaktie is het gevolg van de jarenlange niet-aflatende terreur (een ander woord is er niet voor)van een MINDERHEID van allochtone jongeren, door middel van pesterijen, diefstallen, inbraken, tot slagen en verwondingen toe.
Deze minderheid wordt door de allochtone gemeenschap verdedigd. M.a.w. de allochtone gemeenschap stelt zich op, en komt naar voor ALS GROEP, en wordt daardoor ook als groep veroordeeld en behandeld op de extreme en verwerpelijke wijze die we nu zien.
Deze -steeds toenemende, en ongestrafte - agressie tegenover de autochtone gemeenschap moet vroeg of laat leiden tot Amerikaanse toestanden, met gettho's en bendeoorlogen incluis. (Als het al niet zover is tenminste)omdat deze agressie steeds ergere vormen aanneemt, en de betrokken groep steeds groter wordt, vanwege het uitblijven van een consequent en eenvormig ingrijpen (inderdaad; repressief) van de overheid.
Ik heb zelf dit weekeinde het twijfelachtige genoegen gehad een zestal van deze onschuldige kinderen aan het werk te zien, op mijn weg naar Antwerpen. Ook zij waren op weg naar De Ster voor een dagje onschuldige waterpret.
Onze pret was voorbij voor die dag.
Als we in de toekomst een echte multi-culturele samenleving willen opbouwen(met al de verrijking die zo'n samenleving meebrengt)moeten we er eens mee stoppen dingen te verdoezelen en zelfs gewoon te ontkennen of dood te zwijgen.
Onze verontwaardiging is wel heel erg selectief. Of hebt u op deze site iets gelezen over de schietpartij in Gent, omdat mensen die een PRIVE feestje hielden in een PRIVE zaaltje, de toegang weigerden aan een viertal allochtone jongeren. Of - meer recent - de inbraak bij, en de beestachtige afslachting van een rolstoelpatiënt in Schaarbeek.
Als zoiets zou gebeurd zijn met een allochtoon slachtoffer, hadden we weer de nodige rellen meegemaakt. Maar in beide gevallen ging het om autochtonen, dus hoeven er geen manisfestaties te komen. Drie regeltjes in de krant, en afgelopen.
Door deze houding stellen wijzelf ons - paradoxaal genoeg -racistisch op. Want wat is racisme anders dan het verschillend behandelen van mensen op basis van afkomst, geloof of overtuiging?

street gangs
by mark Wednesday June 11, 2003 at 11:54 AM

Gelukkig zijn er blijkbaar toch nog mensen die zelfstandig en redelijk nadenken, en niet blindelings achter holle slogans aanhollen. Dat blijkt uit het stuk "street gangs".
En het is inderdaad opvallend dat het steeds over mannelijke "haantjes" gaat. Spijtig genoeg heeft dat belachelijke haantjesgedrag een grote impact op de samenleving, met als gevolg reakties die niet door de beugel kunnen, zoals we in St Niklaas hebben gezien.
Over de arogante macho-houding van vele allochtone (uiteraard mannelijke) jongeren nog dit; zij voelen zich zo achteruit gesteld en gediscrimineerd omdat ze van Noord Afrikaanse afkomst zijn. Hoe komt het dan dat allochtone meisjes zich zo veel volwassener gedragen en - op studie gebied bijvoorbeeld - zoveel betere resultaten bereiken dan de jongens? Zij zijn dan toch ook gediscrimeneerd omwille van hun roots? zelfs binnen hun eigen gemeenschap worden ze - ook weer door de mannelijke leden - nog eens extra gediscrimineerd.

bouwvakkers
by Guido Wednesday June 11, 2003 at 12:17 PM

En waarom zaagt men niet over de bouwvakkers die fluiten als ze een rok met twee benen zien passeren?

Of truckers die claxoneren wanneer ze een rok aan het stuur zien?

Of over Johnies die u in mekaar kloppen als je verkeerd naar hun Marina kijkt?

Mannen ,in alle kleuren, wie heeft ze nodig?

hela
by homo Wednesday June 11, 2003 at 12:22 PM

Ikke Guido!

weg met patriarchie, leve de mannen
by manu Wednesday June 11, 2003 at 12:47 PM

er is natuurlijk wel een verschil tussen het bekampen van de patriarchie (sexisme, macho-haantjes gedrag, geweldverheerlijking) en het bekampen van de venten,
der zijn ook venten die anti-patriarchaal zijn

Borders
by Maarten Van Hove Wednesday June 11, 2003 at 02:41 PM
Maarten.Van.Hove@pandora.be

Voor dat je trouwens begint over hoe slecht de mannen wel zijn, ik hou ook wel van een paar (of veel) mooie benen, maar dat betekent niet dat ik geen respect voor de vrouw zou hebben.

Grenzen aan de politieke correctheid!