arch/ive/ief (2000 - 2005)

Willockx holt het Blok achterna
by Ondineke Van Egters Wednesday June 04, 2003 at 02:36 PM

Het preventief oppakken van Marokkaanse jongeren: het moet zowat de natte droom zijn van Philippe Dewinter. In Sint-Niklaas maakte burgemeester Freddy Willockx (SP.a) die droom waar. In zijn opdracht sloeg de lokale politie 56 jongeren uit het Antwerpse in de boeien.

Willockx holt het Blok achterna

AEL kondigt burgerpatrouilles aan in Sint-Niklaas

Het preventief oppakken van Marokkaanse jongeren: het moet zowat de natte droom zijn van Philippe Dewinter. In Sint-Niklaas maakte burgemeester Freddy Willockx (SP.a) die droom waar. In zijn opdracht sloeg de lokale politie 56 jongeren uit het Antwerpse in de boeien. De jongeren wilden het recreatiedomein De Ster bezoeken, waar de dag tevoren incidenten hadden plaatsgevonden. De AEL spreekt over schendingen van de mensenrechten en kondigt burgerpatrouilles aan in Sint-Niklaas.

Ondineke Van Egters

“Politie veegt De Ster schoon”, blokletterde de Frut, nooit verlegen voor een knipoog naar extreem-rechts, maandag op haar voorpagina. Onder de kop een foto met een paar gastjes van Marokkaanse afkomst, hooguit veertien jaar, geknield, de handen geboeid op de rug…


De jongens hadden de pech zondagnamiddag met de bus vanuit Antwerpen naar recreatieoord De Ster in Sint-Niklaas te zijn afgezakt. De politie hield daar alle bussen tegen en controleerde een na een de passagiers. Zo’n 56 personen, waaronder heel wat minderjarigen, werden opgepakt.

Aanleiding van de actie waren de rellen die zich zaterdagavond in De Ster afspeelden. Daarbij liepen drie mensen steekwonden op. Voor burgemeester Freddy Willockx (SP.a) genoeg voor “drastische maatregelen”. In De Morgen legt hij uit dat hij al dertig jaar waakt over het gezinsvriendelijk karakter van het recreatieoord. Een plaatje waar geen 13-jarige Marokkanen passen?

Advocaat Jespers: preventief oppakken kan juridisch niet

Advocaat Raf Jespers. “Eerst en vooral: als er zaken gebeuren die niet door de beugel kunnen, moet men ter plaatse orde op zaken stellen. Niet preventief gaan arresteren, zoals nu gebeurde. Juridisch kan dat echt niet. Het is een totaal onverantwoorde uitbreiding van de wet op arrestatie bij problemen van de openbare orde. Die geldt in vijf specifieke gevallen. Het lukraak oppakken van jongens op weg naar een recreatiedomein, valt daar niet onder.

Bovendien lijkt dit me puur racisme, de politie viseerde voornamelijk Marokkaanse jongeren, kinderen zelfs. En dat allemaal op een brutale, intimiderende manier. (boos) Op je dertiende op je knieën zitten, je handen geboeid achter de rug… Die jongens lopen trauma’s op voor de rest van hun leven. Hoe denk je dat ze volgende keer zullen reageren? Moet je er dan van verschieten dat sommige jongeren boos worden? Om nog maar over de ouders te zwijgen. Ik geef u op een briefje: als ze dit ooit met mijn kinderen doen, zou ik ongelooflijk kwaad zijn. (zucht) Kijk, het Blok is in het Waasland zwaar vooruitgegaan bij de laatste verkiezingen. Maar als dat het antwoord is van de SP.a op samenlevingsproblemen, wat is dan eigenlijk nog het verschil met de Blok-aanpak?”

AEL kondigt burgerpatrouilles aan

De Arabisch-Europese Liga (AEL) noemt de aanpak van de politie stigmatiserend en repressief. “Dit soort etnisch gerichte criminalisering berust op geen enkele juridische grond en is een schending van de mensenrechten. Men past hier collectieve straffen toe op basis van individuele feiten. Dit is racistisch en fascistisch. Freddy Willockx is buiten de geest van de rechtstaat getreden. Zijn uitspraken over de aanpak van Marokkanen zijn tevens beneden alle peil.”

Opmerkelijk is dat de AEL, na Antwerpen, ook in Sint-Niklaas burgerpatrouilles aankondigt. “De AEL verklaart Sint-Niklaas als een prioritair actiegebied en zal een planning ontwikkelen om op termijn burgerpatrouilles in Sint-Niklaas te beginnen.”

Tot slot nog dit: toen de ploeg van het VRT-programma Ter Zake de directeur van De Ster, ene Dan Cockelbergh, vroeg hoe hij de “problemen” nu ging aanpakken, antwoordde hij: “Elke zomerdag, naast onze eigen security, dertig agenten inzetten.” Hoe lang hij dat ging doen, wou de VRT-reporter weten. “Tot de migrantenjongeren het beu zijn om naar hier te komen,” antwoordde Herr Cockelbergh met een uitgestreken gezicht. Slik. Hoe zat dat weeral met ambtenaren die niet racistisch mochten zijn?