arch/ive/ief (2000 - 2005)

Geweld in de beweging?
by Kenneth RUMES Tuesday June 03, 2003 at 09:13 PM
kennethrumes@hotmail.com

Hoe moet de andersglobalistische beweging omgaan met het geweld? En wat is écht geweld? Let wel: dit is een opiniestuk, vrij voor comments, behalve uit de gekende, CD&V/Agalev-oppositie in mijn lieve gemeente.

Het is weer eens prijs: een G8-bijeenkomst, schitterende protesten en een massaal NEEN aan de globalisering zoals Bush ze weeral mooi op 'zijn topje' regelde...
én rellen!!! Met als gevolg dat zowat mijn hele vrienden- en kennissenkring weeral uitleg moest krijgen over de 'beweging'. Tja, ze begrijpen het niet. Inderdaad die Bush is een klootzak etc., maar waarom dat geweld? Dan zijn jullie toch ook maar krapuul...
En zo blijven we bezig, dan lees ik hier de discussies onderling en vooral het natrappen na D14. Ok, er had meer ingezeten, de directe axies in België waren beperkt en eerder flauwtjes, maar goed, de vredesbeweging maakte daar al een verschil in, vond ik. Misschien moeten we er eens over nadenken wie precies voor geweld zorgt.
Je hebt de politie, over hun rol zijn we het allemaal wel eens. Lees maar eens na op deze en andere sites hoe zij tewerk gaan en gingen. Herinner je Genua waarvan zelfs een 'officieel onderzoek' (in zoverre dit in Berlusconi's Far West mogelijk is) aan het licht bracht dat de rellen uitgelokt waren door politie-provocateurs. Met de dood van Carlo als triest gevolg.
Dan is er het geweld van de wereldleiders. Bent u de kinderen van Bagdad al vergeten? Bent u de doden van de imperialistische oorlogen de afgelopen 60 jaar vergeten? En geweld van de grote trusts en multinationals? De fabrieken in de lageloonlanden met weinig of geen voorzieningen op vlak van veiligheid en gezondheid? Of de doden die vallen door het winstbejag in onze bedrijven, in onze havens, in onze metaalconcerns, ...
En het geweld tegen de boeren in Mexico, tegen de volkeren in Zuid-Amerika, het geweld van de armoede, het geweld in Afrika, het geweld tegen etnische groepen als de Aboriginals, ...
Het geweld tegen vredesmanifestanten, het geweld tegen migranten, het geweld tegen vakbondslui, het geweld tegen jongeren, ...
En dan heb je het geweld van de tegenbeweging. Dat zo verboden en uitgebreid uitgesmeerd geweld...
Soms is het misschien begrijpelijk dat een ruit sneuvelt of een steen door de hemel suist. De politie vraagt er soms bijna om. Bovendien is het allemaal niet zo erg als het geweld dat ik hierboven heb beschreven. Het is echter niet omdat ik dat begrijp dat ik een steen zal smijten, dat is iets anders. Al zal ik me ook verweren als ik aangevallen word. Als morgen een charge wordt uitgevoerd, waarin ik in het nauw gedreven word, kan de politie toch ook verwachten dat ik me verzet. Maar persoonlijk geloof ik meer in het geweldloze verzet door burgelijke ongehoorzaamheid. Maar ik heb respect voor mensen die af en toe geweld gebruiken tegen 'vijanden van het volk'. Zoals de zapatisten een terechte strijd leveren. Trouwens Lenin had het ook ooit over 'geoorloofd geweld'. Maar met dit zinnetje maak ik vooral de zielige kritikasters van mij gelukkig. Helaas zitten er tussen de 'geweldenaars' van de beweging niet veel echte andersglobalisten. Hun doelen zijn niet altijd even kapitalistisch. (zie getuigenissen over geweld op gewone mensen in Geneve) En die maken ons vaak omstreden en onsympathiek. Die wil ik ook niet excuseren of verdedigen. Die moeten we zelf er proberen vantussen houden.
En dat zijn misschien de zogenaamde 'hooligans' Ik heb er in Brussel ook gezien. Maar waren dat misschien politie-vriendjes? Of waren het mensen die juist de beweging in diskrediet willen brengen? Toen er echte klassenstrijd was op D14 in de namiddag (betoging Zaventem tegen het faillissement van SABENA) wouden deze axievoerders niet meedoen, herinner ik me. Ik zag ook van een aantal axies toen het nut niet in, en heb ook gemerkt dat er vooral enkele heethoofden bijliepen die in groep stoer deden, maar geïsoleerd gingen lopen. Anders was het bij de streetparty's vond ik. Daar zaten overtuigde andersglobalisten in, die nagedacht hadden over het probleem. Voor hen was elke steen, elke vorm van geweld (hoe beperkt ook, want het was écht kalm in Brussel...) een vorm van protest. Zij horen bij ons, net als alle progressieve krachten die de wereld 'anders willen globaliseren'. En dat moeten we eens inzien. Een aantal deelnemers aan de beweging kiest voor directe axie, een aantal willen braafjes wandelen op zondagmiddag, een aantal willen de openbare ruimte veroveren, ...
Laat dat nu de sterkte van de beweging zijn. Laten we tolerant zijn en alle andersglobalisten verenigen en verdedigen. Het is niet omdat de ene naar een socialistische staat toe wil, een ander naar een sociaaldemocratische, een andere ... dat we mekaar de kop moeten inslaan. We hebben andere katten (of leiders) te geselen... Laten we eerst zorgen dat er een andere wereld komt, kunnen we dan nog ruzie over maken hoe die er moet uitzien. Maar de discussies doen er alvast geen goed aan he.
Allez, laten we de rangen sluiten en vooral niet meer ruzieën over D14 en alle voorbije toestanden; Jan, Mara, Han, Guido en de anderen... kunnen we het schelden even afsluiten en opnieuw constructief werken?
En vooral aandacht hebben voor de positieve effecten van de top. En voor het harde werk van onze verslaggevers vandaar. Die alweer vrijwillig zo hard werkten, in een mediacenter dat werd platgeslagen door de plaatselijke, eigentijdse variant van de GES..PO.
Laten we denken aan de 100.000 vreedzame NEEN-stemmen, aan het groeiende protest tegen de rechtse regering in Frankrijk, aan het protest in Thessaloniki op 20-21-22 juni. Samen moeten we bewijzen dat een andere wereld mogelijk is. En enkel door het protest tegen die arrogante wereldleiding van politici en kapitaalkrachtige bonzen van de multinationals kunnen we daar toe komen. But never forget: DE TOEKOMST IS AAN HET VOLK!
Allez vooruit, laat maar losbranden; lieve stalkers, doe eens niet zielig, maar wees constructief...
Hasta la siempre!

definitie geweld graag?
by teabag Tuesday June 03, 2003 at 10:08 PM

ook ik was er bij in Geneve... heb diverse keren het BB aan het werk gezien en ondanks het gejouw en getrek van boze omstaanders hebben ze (op wat geroep na) geen enkele keer geweld gebruikt tegen die mensen.Dat incident met die auto beschouw ik als een triestig voorval.Zoals ik hun slogans en pamfletten begrijp beschouwen zij de winkelstraten als uitstalramen van een verspilzuchtige consumptiemaatschappij dat op zijn beurt een verlengstuk is van de neoliberale dominantie.Ik heb ze zelfs diverse keren overleg zien plegen met de organisatoren tijdens de betoging om hun acties pas nadien te starten, wat effectief ook na de ontbinding ver van de grote massa gebeurd is.Nadien is iedereen komen kijken naar het gebeuren wat een lichtjes vertekend beeld heeft.Zelfs de locals bleven in grote getale ietwat geschrokken maar gefascineerd gapen naar dat spektakel. En hadden meer last van de traangas en knalgranaten dan van het BB.
Geweld valt nooit goed te praten, maar sommige jongeren zijn het gewoon beu om via onze kille maatschappij klappen te incaseren zonder te kunnen terugslaan.

Maar ja...
by beekridder Sunday June 08, 2003 at 04:50 PM

Ok ik begrijp die woede maar al te goed, ikzelf heb ze ook soms is in mijn voeten en handen steken, maar ik sla ze er niet uit. Eerst en vooral vind ik het wel al positief dat het BB pas na de betoging(zoals ik hier verneem) is beginnen rammen. En ik wil inderaad toegeven dat ik hun aggressie begrijp (zoals ik al zei). Maar hun aanval op de consumptiemaatschappij is zinloos. De mensen die dagelijks dit consumptiemonster voeden, wandelen vandaag alweer in die winkelstraat en kopen hun kleren nog steeds op dezelfde plaats (amaai de ruiten zijn al veranderd, da gaat toch lekker snel eh). Wat de BB's wel hebben geslagen is een weer iets grotere kloof tussen de mensen die nadenken over de fouten op deze planeet en zij die de winkels binnenwandelen. De media toonde bijna alleen de kapotslagiteiten en de gepanserde smurfen die riepen :"hou het professioneel", wie wint...
De enige manier hoe we dit monster kunnen doodslaan is door meer en meer mensen te overtuigen. Van mij mag je een hele winkel volschrijven met de beste redenen eerst. Spreek met de mensen en overtuig hen. En na vele jaren komt dan misschien eens het moment dat de klein-klein-klein-...-kinderen van de BB'ers en die van de kopers tesamen een winkelstraat binnenwandelen om te zien hoe de winkels wegkwijnen, stervend van de honger veroorzaakt door hun hebzucht.
Overtuig de mensen door vrolijk te leven, dat maakt uw eigen leven dan toch al een klein feestje. (SAMBAAAH)