arch/ive/ief (2000 - 2005)

Steun voor directe actievoerders
by Mathias B Tuesday June 03, 2003 at 11:25 AM

In tegenstelling tot de protesten omheen de Eurotoppen in België, werden en worden er in Evian weer pogingen gedaan om directe acties op te zetten. Dat is zondermeer fantastisch en verdient onze aandacht en steun, ook in de massamedia.

Hoewel het nog vroeg is voor grote woorden en afsluitende oordelen, lijkt het erop dat er vanuit de alternatieve dorpen, die zijn opgezet naar aanleiding van de G8 bijeenkomst in Evian, een reeks waardevolle pogingen zijn ondernomen om directe acties te organiseren: blokkades van toegangswegen en bruggen, verstoring van de nachtrust in hotels van de delegaties, piratenboten, sambaoptochten, enz.
Precies zulke soort acties, die ontstaan vanuit geëngageerde affiniteitgroepen van vooral jongeren, vormen het inspirerende van de andersglobaliseringsbeweging. Ongebonden aan de programma's van politieke partijen of NGO's, worden de tegenstellingen in deze wereld in het daglicht gebracht door ze te symboliseren. Zulke acties hebben in Seattle of Praag, en elders bijgedragen aan de energie die de beweging uitstraalt.
Mensen die hopen in de massamedia iets zinnig te zeggen over de tegenbeweging in Evian, doen er volgens mij best aan de kwetsbare orignaliteit van de beweging van beweginen - de directe acties die nauwelijks onder de aandacht zijn gekomen- te steunen. Het is ondertussen wel duidelijk dat zowel klassieke betogingen als vernielingen tegen elkaar worden uitgespeeld om ...ja om wat? Die tegenstelling nog eens luidop beamen als woordvoerder van ik weet niet wat, zoals vandaag weer in De Standaard gebeurde, is weinig interessant en helpt op geen enkele manier de activisten die nu vragen voor de vrijlating van hun makkers, voor aandacht voor hun standpunten of voor versterking van de basisdemocratische overleg binnen de actiebeweging om een constructieve evaluatie van de gebeurtenissen mogelijk te maken.
O ja, als je een leuk verslag wil lezen over de beleving van de gebeurtenissen in Evian, als direct activist, kijk dan eens op http://www.wombles.org.uk

Pas op
by han Tuesday June 03, 2003 at 02:55 PM

Ik heb het altijd als een nederlaag voor de beweging gezien dat we in Brussel of Gent niet de minste poging deden tot directe actie. Daar hebben we allemaal veel te veel water in onze wijn gedaan om de "eenheid" te bewaren.

Ik vond in dat opzicht de vredesbeweging een hele vooruitgang. De pogingen tot het blokkeren van de transporten, de bezetiing van toren van Oostende, de symbolische acties (bestorming) voor de US ambassade,..

En laat ons toch maar niet vergeten dat staken ook een directe actie is. Als de plannen voor de NMBS kloppen dan zullen de syndicalisten spoormannen onze steun in, hun acties de komenden weken en maanden zeer goede kunnen gebruiken.

Groeten

directe actie in brussel en gent
by manu Tuesday June 03, 2003 at 03:06 PM

er was in brussel en gent wel een beetje directe actie:

in Gent was er de pink en green parade, waarbij de binnenstad werd heroverd (tot grote paniek van flikken en bob toen we de veldstraat introkken)

en in Brussel was er de niet-aangevraagde streetparty en anarcho betoging
en vooral

de cefic actie, waarbij actievoerders uit verschillende landen het cefic kantoor bezetten.

'k geeft toe, 't is niet direct een "actie" zoals stemmen voor resist :)
maar 't was toch iets

Tiens
by Jan D. Tuesday June 03, 2003 at 03:26 PM

Juist Manu, het geheugen van Han is zoals steeds zeer selectief. Als hij zich maar in een aanhanger van directe actie kan vermommen én dat op een hypocriete manier combineren met een autoritair-leninistische visie op organisatie.

Twee dagen voor Resist de toren van de Oostendse luchthaven bezette om aan partijpropagande te doen, was er natuurlijk ook een echte basisdemocratische directe actie van Planespotting. En twee weken later nog eens.

Ook in Melsele en bij andere echte directe acties: niet veel van deze typische indymedia-resist-xxxx-schreeuwers gezien. En gelukkig maar.

en nog meer
by manu Tuesday June 03, 2003 at 03:57 PM
manutiht@justice.com

ik was er zelf ook nog ene vergeten:

de dertiende december voor de top in brussel was er een aktie van vluchtelingenkollektieven in Brussel tegn gesltoen centra, 200 mensen daagden op voor de onaangekondigde betoging,

vluchtelingenbetogingen zijn trouwens (onder invloed van no border networks) een traditie aan het worden voor toppen, in Evian was er ook een no-border betoging, waarbij men het iom viseerde.?


Dit alles gezegd, vind ik de uitspraak van Eric Goeman (voor zover ze hier vermeld staat) ook niet helemaal kosjer, maar ik heb al geleerd dat attac heel verschillende uitspraken kan doen in verschillende regio's of verschillende data: Op het noborder kamp heeft attac zich ook gedistancieerd van het kamp, waarop vanuit het kamp de reactie kwam dat het kamp zich distantieerd van attac, dat die geen deel uitmaken vn het nobordernetwork.

Het blijft zo dat de beste stratgie er een van diversiteit is: zowel de grote betogingen alla attac, als directe acties (die overigen s voor het grote deel geweldloos zijn, zoals bezettingen en reclaim, ook wel blokkades) en als het echt nodig is kan ik ook begrijpen dat black block tactieken gebruikt worden, de meeste mensen in basisgroepen weten dit trouwens en gebruiken de verschillende tactieken naast elkaar.

anyway

direct action makes the difference
en woehoe voor de pink en silver samba guys op hun bootje op het meer

Bodyguard
by Victor S. Tuesday June 03, 2003 at 05:06 PM

Ach Jan D... Overal waar hij wat aan Han-bashing kan doen, duikt hij op. De Bodyguard (da's nog een goeie naam) van de sociaaldemocratie en "linkse"intellectuelen marionetten staat steeds paraat.

Goed zo soldaatje.

O meneer Smala
by Jan D. Tuesday June 03, 2003 at 06:23 PM

Wat leuk! Dat doet me denken aan die film met Kevin Costner.
Overal waar er domme opmerkingen te geven zijn staat u trouwens ook al jaren praat ;-) Nog nooit hebt u zich tot één maar dan ook één inhoudelijk argumentje laten verleiden. Doe zo voort!

En Manu, het is ook een feit dat de opmerkingen van Attac-Straatsburg na het no border kamp tot veel discussie aanleiding hebben gegeven. Attac is niet één groot blok met dezelfde mening. Dat moeten basisactivisten toch kunnen begrijpen.

actie oostende
by jan Wednesday June 04, 2003 at 12:44 AM

Jan D. schreef: Twee dagen voor Resist de toren van de Oostendse luchthaven bezette om aan partijpropagande te doen, was er natuurlijk ook een echte basisdemocratische directe actie van Planespotting. En twee weken later nog eens.

_____________________________________________________

Het verschil tussen "echte basisdemocratische actie" en "extremistische partijpropaganda" :

"basisdemocratische directe actie": Wat onnozel voor een omheining naar de vliegtuigjes staan kijken.

"extremistische partijpropaganda": Een goed gecoördineerde, onaangekondigde directe actie met afleidingsmaneuvre en succesvolle bezetting tot gevolg.

Uiteraard spreekt het voor zich dat enkel de zogenaamde basisdemocratische acties bespreekbaar zijn. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat men de daad bij het woord voegt??

Wat er bij mij toch niet in kan is waarom de vliegtuigbekijkers twee weken later net hetzelfde doen... alhoewel het goede voorbeeld reeds gegeven was!
Maar ja, men mag zich dan ook niet te radicaal profileren hé...

Jan D.
by Onzin Wednesday June 04, 2003 at 09:10 AM

Wat een onzin man

"Wat onnozel voor een omheining naar de vliegtuigjes staan kijken"

Waarom zijn er dan tientallen mensen opgepakt? Dacht je dat die gewoon voor het hek waren blijven staan.

Maar het was voor meneer niet 'radicaal' genoeg omdat het geen propaganda was voor de enige juisten, de enige goeien.

ah ja...
by jan Wednesday June 04, 2003 at 12:19 PM

sorry, ik bedoelde autoritair leninistisch...

dus omdat er mensen opgepakt waren was de actie radicaal?
Opgepakt worden is gemakkelijk, daar hoef je zelfs practisch niets voor te doen. Denk maar aan de aangekondigde (hoe komt men erbij?) poging tot bezetten van de spoorweg.
Het enige wat ik raar vond is dat het echt niet zo moeilijk was om de actie te doen slagen... maar ja, dat zal aan de autoritair leninistische organisatie liggen zeker...

Slagen?
by Jan D. Wednesday June 04, 2003 at 12:45 PM

Dus volgens u is de actie 'geslaagd' als je bv. op een toren kan klimmen en 'niet geslaagd' als je enkel over de draad klimt.

Sorry, voor mij zou de actie echt 'geslaagd' geweest zijn mochten de transporten gestopt zijn.

En als het erop aankomt media-aandacht voor je zaak te krijgen dan waren de acties in Melsele en de Planespotting veel 'geslaagder' want die kwamen op alle journaals.

Het is duidelijk dat u totaal niet vertrouwd bent met de klassieke doelstellingen-evaluatie van directe acties.

bende macho haantjes
by manu Wednesday June 04, 2003 at 02:53 PM
manutiht@justice.com

ga toch gewoon risken, das veel leuker, en dan vervuil je deze site niet meer met dit soort belachelijk haantjesgedrag

ik denk niet dat veel mensen geintresseerd zijn in dit soort 'ik ben radicaler en jij bent een reformist' discussies

btw: indymedia was toch een alternatief medium, dus waarom zou attac hier niet mogen posten, het is toch niet omdat ze hier posten dat je het er mee moet eens zijn, idem voor pvda en resist,
op voorwaarde natuurlijk dat ze edito-regels respecteren. Laat dus maar iedereen posten

s'lukes