arch/ive/ief (2000 - 2005)

Geneve: anti-repressiedemonstratie
by imc nl(posted by Guido) Tuesday June 03, 2003 at 09:38 AM

Geneve | antirepressiedemonstratie Tijdslijn van de gebeurtenissen van gisteren.


Geneve | antirepressiedemonstratie
[ foto's 1 | 2 | webcam (pic) | interviews]

00:09 De brug is nu verlaten. De meeste mensen vertrekken naar Place Neuve vlakbij het treinstation waar de steunbetoging is opgehouden. Niemand op de brug is gewond geraakt. Dat kan niet gezegd worden van de andere demonstranten die aangevallen zijn door rubberkogels en waterkanons. Een aantal mensen van de steunbetoging is gewond geraakt.

23:59 De hele stad zit vol met geheime politie en ME-patrouilles. Mensen worden aangeraden niet te veel rond te lopen en voorzichtig te zijn in de stad.

23:50 De manifestanten begeven zich naar het einde van de brug, de politie laat een waterkanon passeren.

23:30 De politie heeft de linies gesloten en mensen worden teruggedreven naar Place Neuve alwaar veel oproerpolitie staat. Twee Franse activisten zijn gearresteerd. De politie heeft metalen barricades geplaatst. De politie wil iedereen fouilleren voordat ze naar de steunbetoging mogen. Maar deze betoging is ondertussen uiteengedreven en de poltie jaagt op manifestanten in de stad

23:20 Er worden veel gewonden gemeld. Een vrouw heeft een rubberre kogel in haar mond gekregen.

22:45 Een deel van manifestanten is nog steeds omsingeld door de politie aan Rue du Mont-Blanc en Quai du Mont-Blanc, ten noorden van Pont du Mont-Blanc. De politie heeft lukraak in de menigte geschoten met rubberkogels toen deze steunbetoging eerder erg dichtbij de politie-linie op de burg kwam.

22:36 Er zijn twee bussen met speciale ME op weg naar de brug.

22:10 Er zijn meer activisten (ongeveer eenduizend) bij de brug gearriveerd vanaf het centrum en zijn door waterkanon weggedrukt [lees bericht] De activisten op de brug hebben een ultimatum gekregen. Ze moeten accepteren dat ze geidentificeerd en doorzocht worden. Ze hebben vijftien minuten om te beslissen.

21:30 Een politie-officier heeft gezegd dat de demonstranten van de burg afmogen, alleen als zij toestemming geven als ze de politie in hun tassen mag kijken en hun identiteitsbewijzen mogen controleren. Dat is afgewezen door de groep. Het voorstel van de demonstranten is ook afgewezen. De demonstranten eisen dat mensen hun gezicht met stof mogen bedekken zodat er geen foto's en ander beeldmateriaal van ze gemaakt kan worden voor het politie-archief. Er zijn enkele Zwitserse parlementariers en advocaten die helpen bij de onderhandelingen.

21:10 De demonstranten staan al enkele uren vast op de brug. Er zijn nog steeds onderhandelingen gaande, maar de sfeer lijkt erg gespannen. Er wordt door de demonstranten niet ingegaan op de provocaties van de politie. Zij dansen. Er zijn ook politie-agenten uit Duitsland bij de groep agenten [bericht
21:00 De politie heeft met een soort granaat en traangas gegooid. De demonstranten reageerden daarop met het gooien van ander materiaal.
20:22 De politie zou een aantal "gerichte" arrestaties hebben gepleegd, waarmee ze de groep provoceert.

20:10 Mont Blanc: de politie houdt de demonstranten nog steeds tegen en heeft een waterkanon gereed staan. Er zou overleg zijn tussen de politie en de groep. Het gaat hier over de groep die eerder actie heeft

19:18 In Geneve, op de Mont Blanc brug staan drie tot vierhonderd activisten vast. Zij zijn omsingeld door zeshonderd agenten en kunnen zich niet bewegen. Er is ontzettend veel publiek die kijkt naar het schouwspel.

18:00 Een demonstratie tegen de repressie is gestart in Geneve.

verslag over piratenschip
by imc nl(posted by Guido) Tuesday June 03, 2003 at 09:43 AM

Piratenschip
22:18 De piraten zijn naar de haven gevaren, maar werden tegengehouden en verzocht de gele zone te verlaten. De piraten aan de oevers zijn daarop naar de boot gaan zwemmen. De politie waarschuwde daarop met de "laatste waarschuwing": 'if zey attempted to enter ze red zone, it vill get wery nasty for zem'. Het gaat welicht om de boot, waarvan eerder op indymedia.nl de foto's zijn getoond.
19:48 In het meer van Geneve bevindt zich een Piratenschip met daarop een womble, pink&silver mensen en samba. Ze worden achterna gezeten door vier Franse schepen. Het piratenschip wil over het water naar Evian, waar de G8 vergadert, komen. Zie hier voor een schip dat activisten uit Nederland wilden meenemen voor hetzelfde doel. Het is onduidelijk of het om dezelfde boot gaat. Het is alleen bekend dat het een boot is met olievaten.

Rode Zone: Laussanne
19:45 Activisten blokkeren een ingang van de rode zone in Lausanne. De politie is aanwezig, maar valt de activisten niet aan [foto's 1]