arch/ive/ief (2000 - 2005)

[G8 Evian] Tijdslijn acties 1 juni
by IMC-NL Sunday June 01, 2003 at 01:28 PM

Verslag betogingen: 1 juni

Vanmorgen omstreeks 5 uur vertrokken zo'n 2000 activisten vanuit Annemasse richting Evian om de toegangswegen naar Evian te blokkeren. Een duizendtal actievoerders vertrok ook naar Genève waar zij op dit moment alle belangrijke bruggen bezetten. In Lausanne, waar de politie pas laat in actie schoot, bezetten zo'n 2000 actievoerders een belangrijk kruispunt nabij de rode zone. In Lausanne sneuvelden enkele ruiten en werd het Hotel Royal met stenen bekogeld.

[ foto's: Geneve [1 ] | Annemasse [ 2. ]

zie: Akties tegen de G8 hebben succes |


13:08
De Zwitserse politie hebben het strandkamp geblokkeerd bij Lausanne en zijn het kamp binnengegaan. Dat is een van de twee kampen in Lausanne. Zij hebben minstens tien mensen gearesteerd, doorzoeken nu alle tenten en hebben honderden plastic handboeien bij zich.
13:00 De meeste actievoerders die een succesvolle wegblokkade achter de rug hebben en sinds 05:15 uur vanochtend onderweg zijn geweest, zijn terug in het kamp in Annemasse [ 1 | 2 ]. Er zijn al enkele verslagen binnen [1 ].
12:39Een activist is gewond geraakt en naar ziekenhuis afgeboerd nadat een politie-agent het touw doorsneed waaraan hij aan een geblokkeerde brug in Geneve vastzat [de | en ]
12:00 Op de officiele radio is gemeld dat de G8 top enkele uren vertraging heeft gelopen.
11:45In tegenstelling tot eerdere verklaringen, is de Duitse politie aanwezig tijdens de massademonstratie in Zwitserland, Geneve. De demonstratie heeft een aantal soundsystems en er wordt vrolijk feestgevierd.
11:30 De verschillende blokken (roze, zwart, mixed, anthrax) die vroeg waren begonnen met blokkades in Lausanne, zijn teruggekeerd in hun actiekamp.
10:41 Er zijn nog ongeveer 800 mensen in St-Cergues. De demonstratie bevindt zich een kilometer van de rode zone vandaan. De politie houdt zich eindelijk rustig. Er is een persoon aan het hoofd gewond geraak door een granaatkogel. In Geneva zijn dertigduizend mensen gestart met lopen in de grote demonstratie vanaf de Engelse tuin.
10:30 De tweede grote demonstratie, die om 13:00 zou beginnen, is door de autoriteiten van Lausanne verboden verklaard. De politie is langzaam de verschillende blokken (roze, zwart, mixed, anthrax) die vroeg waren begonnen met blokkades, aan het terugdrijven naar het kamp. Er zijn enkele arrestaties verricht. Er wordt veel traangas gebruikt.
10:00 De grotere demonstratie in Geneve is gestart zonder politie aanwezigheid. De stoet is minsten een kilometer lang. De mensen die de bruggen bezetten hebben zich bij de demonstratie gevoegd.
09:40 Een kleine groep op een smalle weg vlak bij Annemasse is in de problemen. Meer mensen van de grote groep proberen erbij te komen nu. De grote groep vraagt zich af hoe lang ze de blokkade kunnen volhouden. Er wordt namelijk ontzettend veel gas gebruikt tegen de demonstranten bij St-Cergues, maar ze houden vol. Gasgranaatwerpers en waterkanonnen worden ook gebruikt. Een brandende barrikade blokkeert de weg tussen Annemasse en St-Cergues. De dorpsbewoners zijn boos vanwege de traangas en behandelen de demonstranten verrassend goed en geven limoenen weg. De atievoerders staan ongeveer 100 meter van de politielinies en gebruiken hockeysticks om de gascilinders terug naar de politie te slaan.
09:30 In Lausanne gebruikt de politie waterkanonen en traangas tegen het roze blok. De zwarte blok heeft zich erbij gevocht.
09:26 De politie bij de Annemasse blokkade wint nu langzaam terein. Gerucht gaat dat zwart blok van Lausanne de snelweg wil gaan blokkeren en pink en silver oproept erbij te komen.
09:14 Bij de blokkade van Saint Cergues zit het Autonoom Centrum met een sound system die gebruikt wordt om mensen in te lichten. De twee auto's met vertalers staan niet langer vast, zij zijn omgekeerd en proberen wellicht een andere route. De blokkades in Geneve van de bruggen gaan nog steeds door. Het is daar rustig. De politie kijkt toe. In Laussanna zijn er enkele kleine barikkades nabij de rode zone.
09:00 Een tweede groep demonstranten vertrekt vanaf Annemasse. Zij vertrekken naar Geneve voor de grote demonstratie.
08:58 De mensen bij het kruispunt Saint Cergues worden nog altijd tegengehouden door de politie en zitten onder het traangas. Een persoon gewond geraakt. Er is nog altijd een kilometer tot de belangrijkste toevoerweg geblokkeerd. Er is dus een van de twee toevoerwegen geblokkeerd.
08:38 Laussane: verschillende blokken hergroeperen. De Anthrax blok en Pink&Silver lopen samen op, maar worden langzaam door de politie ingehaald. In Lausanne demonstreren zo'n 2000 mensen. De massa beweegt naar hotel Royal en naar de grens van rode zone.
08:30
Radio Laussane bevestigt dat vertalers niet bij de top kunnen. De top is mogelijk vertraagd. Zij worden geblokkeerd door ongeveer 300 mensen.
08:17 Laussane: de politie escorteert delegatieleden naar binnen een conferentiegebouw. Het is onduidelijk of deze mensen van buiten of binnen de stad afkomstig zijn.
08:12
De vertalers voor het congres zijn mogelijk geblokkeerd.
08:00
Een kaart met de lokale situatie in Geneve.
7:52In Lausanne is geen politie te bekennen. Blokkades worden deels opgeheven en kapitalistische doelen zijn aangevallen zoals een Shell-tankstation. De demonstratie bestaat uit een pink blok, een zwart blok en een gemixt blok van fietsers.
7:31 Enkele automobilisten worden boos en agressief vanwege de geblokkeerde bruggen.
7:43 De actievoerders van Lausanne maken er een feestje van bij het bezette kruispunt en hebben barrikades opgeworden. Er is een soundsystem en er wordt vrolijk in de zon gedansd.
7:14 Het kruispunt bij Lausanne is geblokkeerd met het roze-zilveren blok.
7:11 Alle belangrijke bruggen in Geneve zijn geblokkeerd door de actievoerders. Er worden barrikades opgebouwd en muziek gedraaid. De atmosfeer is enthousiast.
7:05 Vijf tot zevenhonderd mensen van de Annemasse-mars krijgen nog steeds veel traangas te verduren. De rest (een paar duizend) is bezig met overleg. De mensen laten zich niet wegjagen en proberen vol te houden.
7:05 2500 mensen hebben de actiedorpen bij Lausanne in Zwitserland verlaten.
06:42 Om te voorkomen dat de demonstranten ook de tweede verbindingsroute tussen Evian en de rest van Frankrijk kunnen blokkeren, heeft de politie aan de kop van de Annemasse-mars traangas ingezet.
05:40 De Annemasse-mars heeft minder dan achtduizend meter te gaan.
05:15 Een paar duizend mensen van de actiedorpen in Annemasse zijn vertrokken richting Evian om de weg te blokkeren voor het G8-circus.