arch/ive/ief (2000 - 2005)

G8 top met twee uur vertraagd !
by lize Sunday June 01, 2003 at 07:40 AM

Een officiële radio in Lausanne bevestigde zojuist dat de G8-top met 2 uur is vertraagd. Door blokkades in de buurt van Annemasse, Genève en Lausanne konden een aantal congresleden de vergadering niet op tijd bereiken. De acties kunnen dus reeds succesvol worden genoemd !

De blokkades houden nog steeds stand maar de politie reageert massaal met waterkanonnen en traangas. Vanmorgen omstreeks 5 uur vertrokken zo'n 2000 activisten vanuit Annemasse richting Evian om de toegangswegen naar Evian te blokkeren. Een duizendtal actievoerders vertrok ook naar Genève waar zij op dit moment alle belangrijke bruggen bezetten. In Lausanne, waar de politie pas laat in actie schoot, bezetten zo'n 2000 actievoerders een belangrijk kruispunt nabij de rode zone. In Lausanne sneuvelden enkele ruiten en werd het Hotel Royal met stenen bekogeld. Een groep is van plan ook de autostrade te bezetten.

Annemasse
5u30 De activisten die vanuit Annemasse richting Evian trekken slaagden erin een eerste kruispunt te bezetten maar werden bij het volgende kruispunt tegengehouden door een blokkade van de politie. De demonstranten trachten ook dit kruispunt (op slechts 1km !) te bezetten om ook de tweede toegangsweg naar Evian te blokkeren.
6u40 G8: blokkade tocht vanuit Annemasse (2) yossarian (translated by lov)
7u30 Op dit moment is de situatie stabiel, de politie chargeert niet maar heeft een lijn opgetrokken van waaruit regelmatig traangas wordt gegooid en aantal mensen werd het veld in gedreven. De demonstranten plegen nu overleg buiten het bereik van het traangas.
8u30 Een 300-tal demonstranten hebben nabij St Cergey een delegatie met vertalers geblokkeerd en daarmee de top officiëel vertraagd. De politie reageert met traangas. Eén actievoerder geraakte gewond.
9u De wagens met vertalers keren rechtsomkeer en zoeken een andere uitweg naar Evian. Er zijn nog zo'n 1000 actievoerders aanwezig, verdeeld in 3 groepen. Een groep probeert bij het kruispunt te komen, een andere groep blokkeerde de vertalers. De locatie/bestemming van de laatste groep is (nog) niet bekend.
9u30 De kleine groep (40 mensen) in St Cergey heeft het moeilijk. Politie zet waterkanon en traangas in. De dorpsbewoners helpen de actievoerders met water en citroen tegen het traangas.
br> Annemasse / St Cergues, déjà des blessés by (Posted By Guido)

Genève
3 bruggen zijn geblokkeerd : pont de la coulovrenniere : 10O (most tense) pont belair : 120-150 pont montblanc : 500-600 (low maintenance)

Lausanne
8u30 In Lausanne is er een blokkade opgetrokken nabij de rode zone. 300 mensen bezetten de N5 richting Evian. Zo'n 2000 mensen trekken door Lausanne richting Hotel Royal.
9u De politie zet een waterkanon gemengd met traangas in tegen de actievoerders. Anthrax blok houdt stand. Pink blok trekt zich terug.

Ongeloofelijk
by Vanille Sunday June 01, 2003 at 11:00 AM

De G8-top is met twee uur vertraagd? Wauw, wat een succes. Twee uur minder onzinnig gepraat, het is niet niks.

Proficiat
by Jean De Deyne Sunday June 01, 2003 at 12:12 PM

De hongerige massa's danken U. Ze voelen zich al een stuk beter.