arch/ive/ief (2000 - 2005)

De bunker van Hoessein was een leugen, volgens CBS
by christophe callewaert Saturday May 31, 2003 at 11:10 PM

Een reportageteam van CBS kreeg als eerste nieuwsploeg toegang tot de site die tijdens de eerste oorlogsnacht een bommenregen over zich heen kreeg.

Herinnert u zich nog die 20ste maart? Het was die ochtend dat we allemaal wakker werden met het nieuws dat de oorlog tegen Irak begonnen was. Indien u toen ook aan de radio gekluisterd ging, is die eerste persboodschap van Rumsfeld u waarschijnlijk niet ontgaan.

"There's no question but that the strike on that leadership headquarters was successful. We have photographs of what took place. The question is, what was in there?"

De VS-bommenwerpers hadden in de nacht van donderdag op vrijdag in een verrassingsaanval enkele tientallen kruisraketten en vier 1000 kilo wegende bunkerbusters afgevuurd op wat een ondergrondse schuilplaats van Saddam Hoessein heette te zijn. In de weken voor de oorlog hadden we al tekeningen voorgeschoteld gekregen van die bijna oninneembare bunkers. Deze week kreeg CBS als eerste nieuwsorganisatie toegang tot de zogenaamde Dora Farms site. Hun journalist beschrijft hoe het hele complex vernietigd is behalve één gebouw, het hoofdpaleis. De nieuwszender citeert ook kolonel Madere die de hele site twee keer grondig uitkamde op zoek naar sporen van de bunker. "Wij hebben gigantische gaten gezien," vertelt de kolonel, "maar geen ondergrondse ruimtes en geen lichamen."

Wie het nieuws volgt, begint vooral gigantische gaten te zien in de officiële verklaringen die de oorlog begeleidden.

At Saddam's Bombed Palace