arch/ive/ief (2000 - 2005)

G8 : interview met Gemma (Barcelona)
by lize Saturday May 31, 2003 at 08:34 PM
lize@indymedia.be

“We moeten onze tactieken herzien want alleen als ze niet voorbereid zijn op onze komst is een gewelddadige blokkade geen overwinning voor hen maar voor ons”

G8 : interview met G...
gemma.jpg, image/jpeg, 300x230

Wat is jouw boodschap voor al die mensen die vandaag en morgen naar televisie kijken en niet begrijpen waarom al deze mensen protesteren tegen de G8 ?

We betogen vandaag net zoals we in Seattle en in zoveel andere steden hebben betoogd, en net zoals we massaal tegen de oorlog hebben betoogd. Er zijn dus heel veel mensen vandaag bereid om dit soort acties te ondernemen en massaal de straat op te trekken. Dit om te zeggen dat we niet akkoord gaan met diegenen die beslissen waar het met deze wereld naartoegaat en dat het dus absoluut legitiem is om te protesteren en te stellen dat een andere wereld mogelijk is. Voor veel mensen zijn we een bron van hoop en velen van diegenen die ons thuis op televisie zien zijn volledig akkoord met ons. Onze strijd tegen de privatiseringen is ook perfect verbonden met de algemene stakingen nu onlangs in Oostenrijk, morgen in Frankrijk en vorig jaar in Spanje. Er is dus een enorm grote beweging gegroeid en die wil van deze wereld een betere plek maken. Die boodschap wordt door heel veel mensen begrepen. We roepen hen op om deel te nemen aan het protest of gelijk welke andere actie te ondernemen en zo worden we steeds sterker !

Ja maar toch zijn er heel veel mensen die absoluut niet begrijpen waarom het nodig is om te protesteren en die protest zinloos vinden. Hoe kunnen we hen met een duidelijke boodschap van het tegendeel overtuigen ?

Ja dat kan het best via beelden op de televisie, maar dan met beelden die deze sfeer van hoop hier laten zien. Maar ik denk dat de mensen het beginnen te begrijpen. Als zoveel mensen op straat komen tegen de oorlog is dat omdat ze begrijpen dat de mentaliteit van protesteren de moeite loont. En dat protest niet betekent dat we ons als kamikazes op een politiekordon gooien maar ook de samenhorige sfeer is van een alternatief dorp als het deze. Er is natuurlijk een groep mensen die moeilijk te overtuigen zijn. Het zijn mensen die hun kinderen liever naar een privé school sturen dan naar een publieke school en de privatiseringen steunen omdat ze denken dat ze anders hun job verliezen.

Heb je een idee van wat er morgen op de vergadering van de G8 zal besproken worden ?

De agenda van de G8 is geheim, maar er is ook niet echt telkens een specifieke agenda. Het is meer zo dat telkens de nog 'hangende' thema's worden afgehandeld. Zo'n 'hangend' en belangrijk thema is bv. de hereniging van deze kapitalistische bende rond het thema van de oorlog. Er is nu een soort van crisis maar ze hebben natuurlijk ingezien dat hun belangen eigenlijk dezelfde zijn ookal leggen ze enkele andere klemtonen en hebben ze enkele tijdelijke meningsverschillen. Het doel van deze vergadering is zonder twijfel het herstellen van de eenheid om zo nog sterker te staan om het neoliberalisme in de rest van de wereld erdoor te krijgen. Vandaar natuurlijk dat ook de Afrikaanse leiders zijn uitgenodigd : men wil het met hen hebben over de privatisering en de plundering van Afrika. Het zal ook wel gaan over een voor hen "zeer belangrijk" probleem zoals bv. de veiligheid op zee : hoe kunnen ze er in de toekomst voor zorgen dat hun petroleumtankers niet meer worden bedreigd enz. enz. Het is morgen voor hen dus een moment om zich opnieuw te verenigen en te versterken. Maar ook wie versterken en verenigen ons !

Wanneer zijn de acties van morgen volgens jou succesvol ?

Een actie kan op veel manieren worden beoordeeld op haar succes. Vanzelfsprekend is een massale betoging van meer dan honderdduizend mensen een succes. Als we niet met zoveel zouden zijn, dan moeten we een analyse maken over wat mis is gegaan. Maar als je de evolutie op 10 jaar bekijkt zie je dat we steeds meer succes hebben, dat er steeds meer mensen op straat komen.
Toch moet de evaluatie van de acties van morgen ons ook doen nadenken over onze uitgangsstrategiëen. Het feit dat we sinds Seattle er niet meer in geslaagd zijn een topontmoeting te blokkeren komt omdat ze zo gauw ze ons zien komen zich achter barrikades verschuilen. De tactieken moeten dus worden herbekeken, want de tactieken van Seattle kunnen door de gewijzigde situatie onmogelijk nog de tactieken van vandaag zijn.
Het spijt me maar met een gewelddadige blokkade geef je hen telkens een overwinning. Een gewelddadige blokkade kan alleen als je hen kan verrassen, zeker niet als ze voorbereid zijn op onze komst. Iedere stap in de globalisering van dit verzet impliceert dus ook telkens een stap in de herziening van onze tactieken. Dus na iedere G8 top moeten we een evaluatie maken en overleg plegen over hoe we het de volgende keer gaan aanpakken !