arch/ive/ief (2000 - 2005)

G8 : interview met Cilia (Gent)
by lize Saturday May 31, 2003 at 07:47 PM
lize@indymedia.be

“Ik hoop dat ons protest mensen kan doen inzien dat de g8 een illegaal clubje is dat de rijkdom onder elkaar verdeelt.”

G8 : interview met C...
ciliasmall.jpg, image/jpeg, 450x346

Wat is jouw boodschap voor alle mensen die niet begrijpen waarom het nodig is om tegen de G8 te betogen?

Ik denk dat vele mensen niet begrijpen dat de g8 een illegaal organisme is, een clubje van 8 mensen die beslissen over de wereldeconomie. Ik hoop dat onze aanwezigheid hier de mensen kan doen inzien dat we daar moeten tegen protesteren. Ook de oorlog heeft alles te maken met de G8 en is zelfs noodzakelijk om de kapitalistische economie in stand te houden. De recessie is immers al een aantal jaar bezig en het neoliberaal systeem is in crisis. Dus moeten ze iets uitvinden dat geld kan genereren, en de wapenindustrie is daar het beste voorbeeld van. Maar als er geen oorlog is kan je geen wapens leveren hé. Dus voeren de G8 een oorlog die nodig is om de wapenindustrie in stand te houden en de rijkdom onder hen te verdelen.

Chirac en Schröder zitten nu wel samen met Bush en Blair op de G8 vergadering

Tja, ze zijn er altijd bijgeweest hé, hun 'zogezegde' tegenstand tegen de oorlog was ook maar een strategische truuk. Ik weet er het fijne niet echt van, maar hun houding heeft waarschijnlijk veel te maken met hun eigen belangen in Irak. En Chirac en Schröder hebben die houding ook aangenomen om de aandacht af te leiden van de neoliberale maatregelen die ze in hun land willen doorvoeren. Je ziet het, vlak na de oorlog zijn ze begonnen met de sociale zekerheid in te perken.

Wanneer zijn de acties van morgen volgens jou succesvol ?

Als we de wegen kunnen blokkeren en we de vergadering minstens een beetje kunnen uitstellen of misschien wel in de war sturen door het 'gevolg' (journalisten, vertalers, andere congresleden) van de G8 te verhinderen op tijd in Evian te geraken. Maar zelfs als we het symbolisch kunnen blokkeren is dat al genoeg voor mij, omwille van die bewustmaking waar ik het eerder over had.