arch/ive/ief (2000 - 2005)

De G8 files: wie, wat, waar, waarom.
by christophe callewaert Saturday May 31, 2003 at 03:53 PM

De G8-files

De leden:
De G8 is de club van de zeven meest geïndustrialiseerde landen van de wereld (de VS, Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan en Groot-Brittannië) plus Rusland.

De aanwezigen:
George Bush, Jean Chrétien, Jacques Chirac, Gerhard Schröder, Silvio Berlusconi, Junichiro Koizumi en Vladimir Poutine. Constantinos Simitis (premier van Griekenland en huidig voorzitter van de Europese Raad) en Romani Prodi (voorzitter van de Europese Commissie) mogen aanschuiven als vertegenwoordigers van de Europese Unie.

De onderwerpen:
De economische crisis, de strijd tegen terrorisme, de verdeling van de buit in Irak. Voor de opsmuk wordt er ook wat vrijblijvend gepraat over de onderontwikkeling van de Derde Wereld. Dit is een gewoonte sinds antiglobalisten de legitimiteit van dit soort toppen betwisten. Chirac schreef net als Verhofstadt tijdens D14 een brief aan de antiglobalisten. Zie Bringing fairness to globalization. En ieder jaar weer zijn er antiglobalisten die daar in lopen.

De plaats:
De top vindt ieder jaar plaats in het land dat dan de G8 voorzit. Vorig verbleven de 8 in Kananaskis, Canada. Dit jaar in Evian. Volgend jaar zou de top moeten plaatsvinden in de VS.

De geschiedenis:
In 1975 lanceerde de toenmalige Franse president Giscard d'Estaing het idee van een jaarlijkse samenkomst van de staatshoofden van wat toen nog een G5 was om er de problemen van het wereldkapitalisme onder gelijken te bespreken. De wereldeconomie bevond zich sinds 1973 in een uitzichtloze crisis. Nog het zelfde jaar kwam Italië er bij. En de G7 was een feit toen tijdens de top van 1976 ook Canada werd uitgenodigd. In 1997 mocht de president van Rusland voor het eerst mee op de officiële foto. Van dan af spreekt men van de G8.