arch/ive/ief (2000 - 2005)

60 helicopters om 8 mannen te beschermen
by christophe callewaert Friday May 30, 2003 at 03:06 PM

In totaal 27.200 soldaten en agenten moeten de 8 staats- en regeringsleiders beschermen als die in Evian aanschuiven aan de onderhandelingstafel.

60 helicopters om 8 ...
galerie-g03evian.jpg, image/jpeg, 500x322

Een harmonische zen massage en de beroemde voet reflexologie, dat en veel meer belooft de website van het kuuroord in Evian. Of de staats- en regeringsleiders van de G8 daar de tijd voor zullen nemen is niet bekend. Wat we wel weten is dat de Franse, Duitse en Zwitserse politie er alles aan zullen doen om de 8 heren te beschermen tegen de 60.000 manifestanten die aan de Frans-Zwitserse grens verwacht worden.

De Franse autoriteiten zetten 15.800 manschappen in. Zwitserland gaat voor 4.800 politie-agenten en 5.600 militairen. Die laatsten krijgen de hulp van 1000 Duitse soldaten. De Zwitsers houden het wat materiaal betreft bescheiden. Zij brengen 15 waterkanonnen in gereedheid. Het dispositief van de Franse troepen is iets indrukwekkender. Zij verhuizen in totaal 100 stukken oorlogsmateriaal waaronder enkele Mirage 2000, Awacs radarsystemen en een vijftigtal helicopters.

De regio rond het Royal Parc Hotel is verdeeld in vier zone. In zone 0, het park rond het hotel, geraken deze week enkel de staats- en regeringsleiders en hun delegaties. In deze zone zal het toch drummen worden. Ze krijgen er het gezelschap van 6.500 politie-agenten en 2000 militairen. Zone 1 omvat het stadje Evian en enkele naburige dorpen. Die is enkel toegankelijk voor de journalisten en de inwoners die allemaal een gele badge moeten dragen. Zone 2 is groter en heeft een straal van meer dan tien kilometer. De inwoners van dorpen in deze zone moeten geen badges dragen, maar zullen wel regelmatig gecontroleerd worden. Zone 3 gaat to Annemasse en de Zwitserse grens in het oosten. Ook daar worden veelvuldige controles verwacht.

Die laatste zijn een doorn in het oog van enkele mensenrechtenorganisaties die een "justice d'exception" verwachten. Niets van, antwoorden de Franse autoriteiten. "Wij zetten deze middelen juist in om het recht op een democratische meningsuiting te verzekeren," beweerde een Franse prefect van de regio.