arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vredesactivist Jan Hellebaut maandag voor de rechter
by Vrak Wednesday, May. 28, 2003 at 1:55 PM
vrak@advalvas.be

Op maandag, 2 juni is het zover. Jan Hellebaut, belastingbetaler voor de vrede en gewetensbezwaarde tegen de militaire bestemming van zijn belastinggeld komt zeer binnenkort voor de rechter.

Maandag, 2 juni 2003



Hof van Beroep

Waalse Kaai

Antwerpen

pleidooien om 11 u.

samenkomst voor het gerechtsgebouw vanaf 10.00 u.



U komt toch ook?

Van harte welkom!



Beste mensen,



maandag, 2 juni is het zover. Jan Hellebaut, belastingbetaler voor de vrede en gewetensbezwaarde tegen de militaire bestemming van zijn belastinggeld komt zeer binnenkort voor de rechter.



Vrijheid van geweten



De Belgische Staat verleent lippendienst aan de vrijheid van geweten: ze heeft wel de ‘Europese Verklaring van de Rechten van de Mens (EVRM)’ ondertekend én het ‘Internationaal Verdrag inzake de Burgerrechten en Politieke Rechten (BUPO)’, maar blijft haar gewetensbezwaarde burgers dwingen om belastinggeld te betalen voor een gewelddadig militair systeem.



Uitbuiting en onderdrukking



Legers zijn er om de (onrechtmatige) belangen van rijke minderheden in soevereine staten te dienen, maar ook van machtsblokken t.o. andere groepen op mondiaal vlak (vb. industrielanden t.o. landen in ontwikkeling). Legers zijn er ook om macht te bestendigen en verhinderen daardoor een rechtvaardige verdeling van de aardse rijkdommen en van macht. De welvaart hier in het rijke westen is grotendeels gebaseerd op de uitbuiting en onderdrukking van de volkeren in het zuiden en het oosten; ze is gedrenkt in het bloed van miljoenen slachtoffers van uitbuiting en geweld. Onder het mom van ‘humanitaire operaties’, het uitdragen van het ‘goede’ en de strijd tegen het ‘kwade’, het uitdragen van ‘waarden’ en van de mensenrechten wordt er wereldwijd gemoord en geplunderd en wordt het milieu zware schade toegebracht. Ondertussen leven (en vooral sterven) honderden miljoenen mensen in absolute armoede.



Verspilling



In Congo zijn er de voorbije vier jaar meer dan 3,3 miljoen mensen ten gevolge van oorlog gestorven. 20% daarvan zijn rechtstreeks met wapens vermoord, de anderen zijn omgekomen door ontbering! Er gaat momenteel zo’n 1 biljard euro naar bewapening wereldwijd. Met nog geen derde deel van dit bedrag kunnen alle mensen die op deze aardkloot leven, worden voorzien van alle elementaire basisbehoeften (drinkbaar water, voeding, gezondheidszorgen, huisvesting), kan men alle atoomwapens ontmantelen, kunnen er wereldwijd programma’s opgezet worden om aids te bestrijden, iedereen te voorzien van hernieuwbare en duurzame energie, zure regen te bestrijden, de erosie van vruchtbare gronden tegen te gaan, ontbossing te voorkomen en kunnen de schulden van de armste landen kwijtgescholden worden. Hoe meer militaire uitgaven, hoe meer militair apparaat, hoe onveiliger de wereld en hoe onveiliger de mensen zich voelen. De wereldkaart met onveilige gebieden groeit alsmaar i.p.v. af te nemen ‘ondanks’ de stijging van de wapenbudgetten en de ‘strijd tegen het terrorisme’. Elke euro die uitgegeven wordt aan het militair apparaat is een euro te veel en een misdaad tegen de mensheid. We hebben geen nood aan nog meer legers, aan nog meer middelen voor het militaire apparaat, maar wel aan civiele conflictoplossing en conflictpreventie.



Sociale rechtvaardigheid



Veiligheid bouw je niet op door je te bewapenen, anderen uit te sluiten en te onderdrukken. Echte veiligheid creëer je door een sociaal rechtvaardige wereld op te bouwen voor iedereen. Als we even over de grenzen van onze welvarende maatschappij kijken, dan zien we het onrecht dat onze manier van leven en denken in de rest van de wereld veroorzaakt: armoede, oorlog, dood, vernieling, uitbuiting. Het wordt tijd om verder te kijken dan onze eigen westerse neus lang is en te delen i.p.v. af te schermen en te vergaren. We kunnen kiezen voor een andere aanpak. Deze van respect voor álle wereldburgers, voor de rechten, vrijheden en het welzijn van álle volkeren. Conflicten los je best op in respect en in gelijkwaardigheid. U slaat toch ook uw partner of werkgever niet neer als er een conflict is?

Staten (lees belangengroepen) kunnen maar oorlog voeren omdat de burgers daarvoor betalen. Als de belastingbetalers voor een civiele conflicthantering en voor sociale rechtvaardigheid voor álle aardbewoners kiezen en tevens weigeren nog langer te betalen voor militaire defensie dan komen middelen vrij voor een menswaardig bestaan voor iedereen en voor een gezonde Aarde.



Het recht om te betalen voor vrede



Jan weigert reeds sinds 1993 militaire belasting te betalen. Wat hij moest bijbetalen aan belastingen de voorbije jaren, stortte hij op het voorlopig vredesbelastingfonds van de Aktie Vredesbelasting. Daar blijft het geld geblokkeerd tot de wetgever voorziet in een officieel Vredesbelastingfonds. Op dat moment komt dit geld dan vrij voor de Staat. Met het geld van het Vredesfonds kan aan civiele conflicthantering gedaan worden en kan een geweldloos verdedigingssysteem uitgebouwd worden.

Jan wordt maandag door zeer bekwame en gemotiveerde advocaten bijgestaan.

U komt toch ook naar de pleidooien luisteren? Uw aanwezigheid betekent een grote steun.



Enkele interessante websites en bronnen: http://www.sipri.org (Zweeds vredesinstituut), http://www.worldgame.org (What the world wants project VS), http://www.iiss.org (International Institute for Strategic Studies, Londen).



Aktie Vredesbelasting

Patriottenstraat 27

2600 Berchem

Vraagje
by Piet van Regenmortel Wednesday, May. 28, 2003 at 7:40 PM

Ik heb eigenlijk wel een vraagje. Er wordt hier een beroep gedaan op individuele en persoonlijke gewetensvrijheid. Ik neem aan dat die vrijheid dan voor iedereen moet gelden, op grond van zijn persoonlijk geweten, zonder dat enige instantie zijn gewetensnood als echt en legitiem moet erkennen? En dat U dat ook zult aanvaarden als het gaat over het besteden van belastinggeld aan zaken die U wel nuttig en verantwoord vindt, maar iemand anders niet?

steun
by peter morlion Wednesday, May. 28, 2003 at 11:23 PM

ik kan er niet zijn door examens, maar mijn steun krijgt hij!!!!!

Wetsvoorstel
by Piet van Regenmortel Thursday, May. 29, 2003 at 8:59 AM

Ik heb via de link bij het artikel het westvoorstel bekeken. Hoewel de toelichting het er over heeft dat enkel het individuele gewetensbezwaar van tel is, zonder de mate van begrip die anderen ervoor kunnen opbrengen relevant is, strekt het wetsvoorstel ertoe enkel een heel specifiek gewetensbezwaar te erkennen. Waarom geen erkenning van alle gewetensbezwaren, wat toch de logica van de toelichting is? Het lijkt er nogal op, vrees ik, dat een aantal mensen die via de gebruikelijke weg - zijnde de goedkeuring van de begroting door de volksvertegenwordiging - hun zin niet krijgen, het dan maar via een sluipweg proberen. Hooggestemde principes, voor ons, maar niet voor een ander.