arch/ive/ief (2000 - 2005)

Criminalisering van manifestanten in DM.
by Guido Wednesday, May. 28, 2003 at 9:52 AM
pannekoekrobert@hotmail.com

Nog enkele dagen voor de G8-top in Evian en De Morgen geeft de toon al aan.

Op pagina 1 een grote foto met daarop een aantal militairen die bezig zijn met prikkeldraad. De foto is uit kikvorsperspectief getrokken, zodat je mooi de militairen achter rollen prikkeldraad ziet, alsof ze zich voorbereiden voor een oorlog.

Onder de foto enkele zinnen over de G8-top en de "spanningen" ts sommige wereldleiders.

"...worden vele duizenden andersglobalisten verwacht. Nu al neemt de politie in Zwitserland, waar ondermeer Bush verblijft, enorme veiligheidsmaatregelen."

Geen woord over terroristen die misschien een aanslag zouden kunnen plegen zoals ten tijde van Genua die de veiligheidsmaatregelen zouden kunnen verklaren.

Neen, twee woorden: " veiligheidsmaatregelen en andersglobalisten"


Op pagina 10 gaat DM nog een stapje verder.

Daar staat een groot artikel over Nizar Trabelski, iemand die in de rechtbank staat en er verdacht van wordt een aanslag te hebben willen plegen op de miliatire basis te Kleine Brogel.

Er staat een foto bij, zogezegd van de basis. Op de foto ziet men twee agenten in oproerkledij, een burgerinspecteur die over de omheining wil klimmen en vastgenomen wordt door de agenten, en achter de omheining een drietal militairen en in de verte nog eens een zevental.

In het artikel komen de woorden, termen Al Qaida, terrorisme, Ben Laden veelvuldig voor.


Het belooft voor de volgende dagen.

Ja en...
by Edith Wednesday, May. 28, 2003 at 1:11 PM

en die gast die over het hek wou kruipen was Patrick Van Krunkelsven, zeker. Dat is dus wat we moeten doen om in de media te komen. De media opbellen en zeggen dat we op een bepaald uur over het hek gaan kruipen in Kleine Brogel en van zodra de mannen van de pers er zijn hangen we het zotteke wat uit, zorgen ervoor dat we opgepakt worden door die militairen en spartelen wat tegen. Die mannen van de pers hebben immers spectaculaire beelden nodig. De commerce moet nu eenmaal draaien.

De morgen kan er dan nog de Belgen een beetje schrik mee aanjagen door er artikels over te schrijven waar veel angstaanjagende woorden in komen zoals al qaeda (van 'de basis' heeft niemand schrik), terrorisme, fundamentalisme (niemand moet weten wat dat woord betekent en nog minder dat de Morgen een fundamentalistische gazet is), moslims (heeft meer effect dan Dracula).

De morgen zorgt er wel voor dat mensen bang worden en blijven voor de verkeerde dingen, zodat ze de echte gevaren niet meer zien. Vernuftige strategie.

pessimisten
by Pieter Baets Wednesday, May. 28, 2003 at 2:57 PM
p.baets@worldonline.be

niet te pessimistisch mensen!!

weet je, soms vind ik het nog goed van de Standaard in huis te hebben...

in De morgen wordt er nog bericht over de andersglobalisten op de G8-top...
in De Standaard staat er een artikel over de G8-top dat geschreven is door een redacteur van de economische katern, ik zou zo zeggen redelijk pro G8 en er werd met geen woord gerept over de andersglobalisten en de verwachte protesten!

wat moet ik dan zeggen, jullie geven kritiek (en terecht) op een detail, in De Standaard kwam er zelfs helemaal niets aan bod vandaag!!

en nog een tip: al je kritieken op de media moet je hen gewoon laten weten in lezersbrieven en e-mails! zij besteden hier wel degelijk aandacht aan, het zijn nog altijd journalisten! Zeker wanneer men het heeft over journalisten van "kwaliteitskranten".

Pieter
by Guido Wednesday, May. 28, 2003 at 3:09 PM

"in De Standaard staat er een artikel over de G8-top dat geschreven is door een redacteur van de economische katern, ik zou zo zeggen redelijk pro G8 en er werd met geen woord gerept over de andersglobalisten en de verwachte protesten!"

En de foto die er dan bijstaat, met anti-G8 graffiti op een muur( SMASH, de gekende A, KILL KAPITAL)en drie vrouwen, waarvan twee met een hoofddoek die achter die muur verdwijnen.




Onder de foto staat trouwens: "De bijeenkomst van de G8 in Evian valt niet bij iedereen in goede aarde. Zo wordt volgende zondag in de omgeving van Genève een mars gepland tegen de top van de grote industrielanden aldaar."

Wat ik onthouden heb van het artikel in De Standaard is dat de G8 er gekomen is op vraag van Giscard d'Estaing, die toenmalig president van Frankrijk was en de persoon die nu de Europese grondwet opsteld.


Dat DS voor de rest met geen woord repte over de geplande protesten, het belooft...