arch/ive/ief (2000 - 2005)

Top voor een Andere Wereld
by (posted by Guido) Tuesday May 27, 2003 at 05:39 PM

Allen naar Genève Top voor een Andere Wereld naar aanleiding van de G8 (te Evian) van 29 mei tot 1 juni 2003

• Top voor een Andere Wereld (wereldschuld, handel, wapenhandel, GATS,…)
• Tribunaal over schuldenlast en herstelbetalingen
• Het « meer in de vlammen » initiatief met 18 gemeenten
• Alternatieve dorpen, intergalactic jongerendorp, G-wereld
• Een groot concert
• Megamanifestatie

Er worden bussen ingelegd vanuit Gent, Brussel en Eupen (50 euro, 40 euro zonder inkomen)
Vertrek vrijdag 30 mei 20u00 (2 dagen ter plaatse), terugkeer zondag 1 juni 's namiddags.
(Bijkomende bus met vertrek op donderdag 29 mei om 14u, indien voldoende vraag (drie dagen ter plaatse))

Voor inschrijvingen (voor 15 mei) en alle inlichtingen over logement, programma en vervoer:
Tel CNCD : 0800 30 111
E-mail : cadtmcom@skynet.be

Mobiliserende organisaties:
ACV-CSC, Attac België, , Oxfam Solidariteit, Socialistische Solidariteit, Bruxelles Tous Ensemble, CADTM/CODEWES, CNCD-Opération 11.11.11, Entraide et Fraternité/Action Vivre Ensemble, Oxfam Solidarité, Solidarité Socialiste

Allen naar Genève Top voor een Andere Wereld naar aanleiding van de G8 (te Evian) van 29 mei tot 1 juni 2003

Sinds 1976 ontmoeten de leiders van de 7 meest geïndustrialiseerde landen elkaar op regelmatige basis. De 34 vergaderingen die tijdens die 27 jaar hebben plaatsgevonden, hebben de G7 (G8 met Rusland erbij) de kans gegeven een enorme macht uit te oefenen over het beleid van de internationale organisaties (UNO, WTO, IMF, Wereldbank, OESO,...). Desondanks zijn ze er nooit in geslaagd de sociale problemen op te lossen die ze, sinds het begin van de jaren ’80, toch steeds op hun agenda plaatsten.

De G8 is onwettelijk.
Niet omdat het een mondaine samenkomst is van de overheersende wereldelite, maar omdat het de internationale instellingen rechtstreeks beïnvloedt. Een klein autonoom samengesteld groepje beslist voor de anderen. Sinds 1982 praat de G8 over de schuldencrisis, sinds het midden van de jaren ‘90 praat de G8 over gezondheidszorg en onderwijs voor allen. De schuldenlast is ondertussen verviervoudigd, gezondheidszorg is geen recht meer, want verkocht aan ondernemingen en het "onderwijs voor allen" project, voorzien voor 2000, is uitgesteld tot 2015. Sinds kort worden oorlog, militarisme en onderdrukking gelegitimeerd door de strijd tegen het terrorisme. En dit keer is de meerderheid van de leden van de G8 bovendien verantwoordelijk voor een illegale aanvalsoorlog tegen Irak.

De G8 spot met ons.
Om de schijn hoog te houden en de onwettelijkheid te verdoezelen, zal opnieuw een G20 uitgenodigd worden, zodat kan gesteld worden: "kijk maar, we beslissen niet alleen, ‘Lula’ en ‘onze Afrikaanse vrienden’ zijn erbij". Toch zal ook dit keer de G8 het laatste woord hebben. Misschien zal dit weer gepaard gaan met grote gebaren van vrijgevigheid, net als in 2001 in Genua, toen in het heetst van de betogingen 1.2 miljard $ werd beloofd voor de strijd tegen AIDS, malaria en tuberculose. Terwijl er per jaar 7 keer dit bedrag nodig is.

We pikken het niet meer!
Wij vinden dat de beslissingen binnen het kader van democratische internationale instellingen moeten genomen worden. De Wereldbank, het Internationaal Muntfonds, de Wereldhandelsorganisatie nemen hun beslissingen op anti-democratische wijze. De leiders van de G8 willen het probleem van de schuldenlast aanpakken ? Dat ze die dan kwijtschelden, terugschroeven en een internationaal tribunaal voor herstelbetalingen opstarten. Ze willen het terrorisme bestrijden ? Dat ze beginnen met het aanpakken van de ondoorzichtigheid van de internationale financiële wereld die ten dienste staat van financiële misdaad, speculatie en fiscale fraude. Dat ze dan de oorzaken van de onrechtvaardigheid en armoede aanpakken: de programma’s van het IMF, de vrijhandel, de sociale achteruitgang… Er bestaan reeds concrete alternatieven voor gezondheidszorg, onderwijs, voedselsoevereiniteit en toegang tot zuiver water voor iedereen. Tijdens de Top voor een Andere Wereld zullen ze verder uitgewerkt worden.

Verkort programma van de Top voor een Andere Wereld:

Donderdag 29 mei 14u :
Top voor een Andere Wereld (debat rond opheffing van de schuldenlast, de controle over de financiële wereld, eerlijke handel, een alternatief voor de WTO, de strijd tegen multinationals en hun instrumenten de GATS en TRIPs, een landbouw die de aarde respecteert en GGO weigert, vrede in de wereld)

Vrijdag 30 mei
Top voor een Andere Wereld: vervolg

Zaterdag 31 mei
Tribunaal rond schuldenlast en herstelbetalingen (CNCD-CADTM)
Het « meer in de vlammen » initiatief (vuren voor verzet en hoop tegen de wereldorde opgesteld door de G8, vuren gerealiseerd met de steun van de 18 gemeenten rond het meer Leman)
Top voor een Andere Wereld: vervolg
Een groot concert om 21u30 in de "aérodrome"

Zondag 1 juni
Megabetoging !!


Strange
by Riot! Friday May 30, 2003 at 05:07 PM

Vind het toch maar een beetje raar dat jullie zondag al terugkeren, aangezien de grootste axie doorgaat op zondagnamiddag en zondagavond. Wat gebeurt er trouwens met de mensen die worden gearresteerd en waarom is de mobillisatie zo laat op gang gekomen??? Dat is een van de redenen waarom ik niet meekan.
Riot!