arch/ive/ief (2000 - 2005)

Eurotop in Thessaloniki: betoog mee voor uw rechten en tegen de oorlog
by Jef Bruynseels [posted] Tuesday May 27, 2003 at 04:24 PM
jef.bruynseels@pandora.be

Het protest tegen de halfjaarlijkse Europese top in Griekenland (Thessaloniki) belooft woelig te worden. Samen met 450 organisaties roept de Griekse strijdbare vakbeweging Pame op voor een betoging. Tienduizenden maken zich klaar om met pak en zak naar Griekenland te trekken.
Jef Bruynseels, 28-05-2003

De Actie Thessaloniki 2003 op de betoging tegen de eurotop van de ministers van Defensie op 15 maart. (Foto Solidair, Bert De Belder)

Neem contact met Jef Bruynseels.
jef.bruynseels@pandora.be of
03/325.51.14 ·
http://www.action-salonika2003.org/

Een sociaal Europa? Het Europa van de vrede? Een democratisch Europa?... De laatste maanden drong de Europese Unie zich naar de eerste rij als hét 'alternatief' tegenover de oorlogszuchtige supermacht, de Verenigde Staten. Waar of vals?

De honderdduizenden arbeiders en bedienden uit Oostenrijk en Frankrijk die recent het werk neerlegden voor het behoud van hun pensioenrechten en tegen het opschuiven van de pensioenleeftijd, geloven niet erg in dat sociaal Europa. Noch de duizenden werknemers die van de Europese multinationals Siemens, Fiat, Arcelor, Bayer, Philips... hun dopbrief krijgen.

Ondertussen erkenden de Europese landen ook de bezetting van Irak door de VS en willen ze, via de Navo, de bezetting van Irak 'efficiënter' organiseren.

Eurotop = nieuwe maatregelen tegen de arbeiders

Op de top van 20-22 juni in Griekenland zal de Europese Unie een nieuw pakket anti-arbeidersmaatregelen vastleggen: een snellere privatisering van de openbare bedrijven en de verdere ontmanteling van de sociale zekerheid (zoals de pensioenen).

Daarom besloten 450 Griekse verenigingen zich te organiseren in het platform 'Actie Thessaloniki 2003'. Het gaat om een brede beweging van vakbonden, jongerenorganisaties, bewegingen tegen de oorlog, antiglobalisten, boeren-, studenten-, vrouwen-, kunstenaars-, migranten- en nog andere organisaties.

'Actie Thessaloniki 2003' lanceert een Europese oproep om deel te nemen aan drie grote manifestaties en acties op 20-21-22 juni 2003.

· Vrijdag 20 juni: voor democratische rechten, voor solidariteit met de migranten

· Zaterdag 21 juni: tegen de agressieoorlogen van de VS en de Navo

· Zondag 22 juni: voor de verdediging van de sociale rechten van de arbeidersklasse.

Tijdens de vorige Europese topontmoetingen van Europese leiders in Göteborg, Brussel, Lissabon, Barcelona... betoogden honderdduizenden arbeiders en jongeren tegen dit Europa van de multinationals. Op 13-14-15 december 2001 namen duizenden manifestanten deel aan het protest in Brussel. De pas afgedankte Sabeniens namen er ­ samen met 200 Griekse syndicalisten van de Pame ­ de kop van de betoging.

email to Jef Bruynseels

aktie
by jeroen Wednesday May 28, 2003 at 07:08 PM

De moeite waard om aandacht aan te besteden.