arch/ive/ief (2000 - 2005)

2 artsen van Geneeskunde voor het Volk in verzet tegen twee maanden schorsing
by Karl Segers Tuesday May 27, 2003 at 03:35 PM
karl.segers@gvhv.be 09/344.92.44 Groenplein 19 9060 Zelzate

26 mei 2003: Twee dokters van Geneeskunde voor het Volk Zelzate verdedigen zich voor de Raad van Beroep van de Orde der Geneesheren tegen een schorsing van twee maanden wegens niet-betalen van de bijdrage aan de Orde

De dokters Karl Segers en Frans Van Acoleyen verdedigden zich, bijgestaan door 35 patiƫnten, Dr Geert van Moorter en Prof Dr Jean-Jacques Amy, eveneens niet-betalers.

De dokters van Geneeskunde voor het Volk weigeren aan de Orde der Geneesheren bijdragen te betalen omdat de Orde een hinderpaal is om het 'recht op goede geneeskunde voor iedereen' te realiseren.De Orde, waarvan de samenstelling een afspiegeling is van de artsensyndicaten, verdedigt de belangen van de betere(?) klasse waartoe de messte dokters behoren. De Orde gebruikt dan ook haar tuchtrecht selectief om sociale artsen aan te vallen. Meer dan tien professoren in Gent en Brussel weigeren eveneens de bijdrage te betalen maar worden door de Orde niet gedaagd...
De Provinciale Raad van Oost-Vlaanderen had betrokken artsen eind 2000 twee maanden beroepsverbod opgelegd wegens niet-betalen van de bijdrage. Het beroep tegen deze beslissing werd door de Orde uitgesteld 'wegens onvoorziene omstandigheden'van 5 maart 2001 tot... twee weken na de verkiezingen omdat de minister van volksgezondheid zou optreden tegen schorsingen van deze dokters die geen medische fout begingen.
Tijdens de zitting pleitte de Nationale Raad van de Orde zelfs voor een bijkomende sanctie omdat de acties tegen de schorsing de eer en waardigheid van het beroep zouden aantasten! Opkomen voor geneeskunde voor het volk, vrije meningsuiting, zich verweren tegen een schandalig beroepsverbod door actie te voeren: het vindt minder genade in de ogen van de Orde dan de centengeneeskunde.

De afschaffing van deze willekeurige tuchtrechtbank is meer dan ook aan de orde.

Op 23 juni 2003 16u30 verschijnen Dr Roland Van Acker (GVHV Zelzate) en Dr Geert Van Moorter voor dezelfde Raad van Beroep wegens dezelfde feiten. Adres: de Jamblinne de Meuxplein 35 Schaarbeek. De zitting is openbaar. Een aanrader voor wie de dokters wil steunen of dit tuchtorgaan aan het werk wil zien.