DHL/Acties tegen ontslag delegee Bert Verhoogen by raf Tuesday May 27, 2003 at 10:49 AM |
raf.custers@euronet.be |
Zaventem - De multinationale koerier DHL heeft maandag ABVV-vakbondsafgevaardigde Bert Verhoogen ontslagen. “Bedrijven doen dat altijd wanneer ze gaan herstructureren”, zegt Verhoogen. Hij situeert zijn ontslag tegen de achtergrond van moeilijke CAO-onderhandelingen en spanningen bij DHL-dochter Van Gend & Loos. Maandagnacht is tegen Verhoogens ontslag gestaakt. En er komen nog acties.
ABVV-delegee Bert Verhoogen kreeg maandag van grote baas Zwerver van DHL te horen dat hij ontslagen was. Aan het ontslag gingen weken van intense sociale beroering bij DHL vooraf. “We zijn al maanden aan het onderhandelen over een nieuwe CAO voor werkzekerheid. De directie zette in feite een lege doos op tafel. Dus dat zat vast. Maar dan hebben de mensen van Van Gend & Loos een nieuwe dynamiek gebracht”.
Het transportbedrijf Van Gend & Loos maakt sinds kort deel uit van DHL dat op zijn beurt onderdeel is van de Duitse multinational Deutsche Post Worldnet (een reus met 250 bedrijven in Europa en 350.000 werknemers). Vorige week hebben de mensen bij Van Gend & Loos actie gevoerd, ook voor werkzekerheid. Ze zijn beducht voor gedeeltelijke sluiting en afdankingen door de nieuwe eigenaar DHL.
“Vorige week dinsdag is het geëscaleerd”, zegt Bert Verhoogen, “en donderdag ging de baas zover van alle vluchten voor Brussel af te leiden naar andere luchthavens. Hij heeft de mensen toen in feite ook buitengesloten, dat was een soort lock-out. Maar de mensen zijn wel betaald”. De patroon wilde het DHL-personeel wijsmaken dat DHL Brussel niet meer nodig zou hebben. De bedoeling was het personeel te intimideren.
Dat heeft effect gehad. Volgens Bert Verhoogen hebben enkele werknemers van DHL met de bereidwillige medewerking van de directie een petitie laten circuleren die stelde dat vakbondsacties de werkzekerheid bedreigen. Daarmee voelde DHL-baas Zwerver zich sterk, en maandag, na de ondernemingsraad, heeft hij delegee Bert Verhogen afgedankt, met als officiële reden dat Verhoogen het gezag van leidinggevenden ondermijnt.
Maar maandagnacht hebben werknemers van DHL tegen het ontslag het werk neergelegd. De vakbondsdelegees deelden een pamflet uit met informatie. Stakers bleven buiten staan. “Maar er zijn ook mensen blijven werken. We hebben ermee gepraat, en ze hebben schrik. De directie maakt de mensen doodsbang dat ze hun job gaan verliezen. Nochtans hebben we gezien dat het materiaal dat vorige week naar andere bestemmingen is afgeleid nu al terug in Zaventem is aangekomen”, aldus Verhoogen.
Aan het stakerspiket stonden vannacht ook delegaties van andere DHL-bedrijven zoals DHL International, Van Gend & Loos, Aviapartner en Danzas. “Dat hebben we met de vakbondsmensen onder elkaar zo afgesproken”, zegt Verhoogen. “Als er bij de één iets gebeurt, komen de andere helpen. De delegees zijn trouwens ontzettend kwaad over mijn ontslag”.
Vanmiddag overleggen de vakbondsmensen over verdere acties. Allicht gaan ze vanavond opnieuw naar de DHL-vestiging aan de luchthaven in Zaventem. Ze eisen dat Bert Verhoogen zijn plaats als werknemer en delegee van DHL terugkrijgt. DHL van zijn kant zou de reïntegratie van Verhoogen overwegen.
DHL by klaas y. Tuesday May 27, 2003 at 11:55 AM |
dus:
1) DHL is de hoofdoorzaak van de nachtvluchten
de nachtvluchten worden behouden met het argument van werkgelegenheid
2) DHL vloeit à volonté af en bedreigt haar werknemers met een verhuis naar het buitenland
3) DHL mag de stembrieven van de belgen in het buitenland van overal in de wereld over en weer zenden, in opdracht van de huidige regering dus, waaruit trouwens onlangs twee ministers ontslag namen wegens nachtlawaai van vooral DHL
kan iemand mij dit es uitleggen?
ondertussen bij de vakbondstop by elly Wednesday May 28, 2003 at 10:13 AM |
elvare@pi.be |
eerst en vooral: veel sterkte gewenst voor bert verhoogen, het feit dat hij wordt buitengezet is vast een bewijs dat hij een fantastisch delegee is. ik hoop dan ook het verdere verloop te kunnen volgen op indymedia.
het afdanken van strijdbare delegees is een veelgebruikt middel, niet enkel bij dhl, maar bij alle bedrijven in herstructurering. het recept is simpel: men zoekt een drogreden (een zogenaamde overtreding) en spant een procedure in wegens dringende redenen. het moeilijkste voor de directie is nog: hoe kalmeer ik de werknemers, want delegees die ontslagen worden vanwege hun strijdbaarheid zijn meestal graag gezien bij hun collega's. en vaak is het de vakbondstop die dan in haar rol van "verzoener" de strijd mee helpt smoren.
concreet geval: vorige zomer werd een delegee van umicore - hoboken ontslagen. Er waren tal van spontane acties, stakingen, bezetting etc. telkens werden door de vakbondssecretarissen de acties meteen weer stilgelegd met argumenten als: verzoeningsperiode, wachten op de uitspraak van het gerecht. het was slechts onder grote druk van de arbeiders en een deel van de delegatie op het fabriek en van progressieve vakbondsmensen uit andere centrales dat er een erkenning kwam van sommige acties.
verder deden ze niks. toch kwamen de delegaties van het fabriek en de arbeiders in grote groepen naar de zittingen. na 7 maanden werd de delegee over heel de lijn vrijgesproken. de arbeiders organiseerden een personeelsvergadering waarin de secretarissen ter verantwoording werden geroepen voor hun laffe houding en met de vraag hoe ze de heropname wilden afdwingen. ze vertrokken naar de directie die de dag nadien de delegee alsnog zijn ontslag gaf met opzeggingsvergoeding. de vakbondssecretarissen schreven een zwak pamflet waarin de eis voor heropname niet eens werd vermeld.
toch leeft de eis voor heropname nog, maar voor de arbeiders is het te riskant hun nek te blijven uitsteken zonder serieuze vakbondsdekking.
ik hoop voor bert verhoogen dat zijn centrale hem steunt, het kan, er zitten nog veel goede krachten in de vakbond. maar hoe hoger, hoe rotter lijkt me. met als toppunt mensen als mia de vidts. producten van paars(groen). met als enige talent: hun verraad te vermommen als strijd.