arch/ive/ief (2000 - 2005)

Feest in Flobecq
by joeri Monday May 26, 2003 at 08:42 PM
joeri@indymedia.org

Als wij naar hun feest gaan, gaan we om te feesten. Als zij naar onze feest komen, is het om boel te maken. Dit waren ongeveer de woorden van een Patdagach-activiste gisteren, op het einde van de "inpakken en wegwezen"-actie in d'Hoppe.

Vorige week donderdag gaf Demotte, Waals minister van cultuur, een feestje in Flobecq, zijn thuisbasis. De plaatselijke PS-club was niet lichtjes verbaasd wanneer een groep Patdagach'activisten kwamen meefeesten. In paniek werden inderhaast enkele bob'ers opgetrommeld om "de activisten te beschermen". De officiële politie-uitleg was immers dat men vreesde dat er enkele woedende PS-ers de activisten te lijf zouden kunnen gaan.Yves,de besnorde agent van Flobecq, raakte ff de kluts kwijt bij deze situatie. De bob'ers stonden werkloos toe te kijken terwijl de bezetters zich uitleefden op de dansvloer. De zus van Demotte wond zich op dat Patdagach'ers met vlag en ander materiaal stonden te zwaaien, dus werden die dan maar op de rug gespeld, zodat er toch een duidelijk statement kon gemaakt worden.
Net nadat de activisten het feestje verlieten, hielden de verveelde bob'ers een loopwedstrijdje, wanneer de activisten halt hielden bij het huis van Demotte. De plichtgetrouwe bob'ers vermoedden dat de actievoerders iets in het schild voerden, terwijl een van hen enkel een pakje tabak ging halen in het café rechttegenover Demottes huis. Anticiperend op het grappige gebeuren, gingen de Padagach'kes nog een pint pakken in het café, de politie hield hen in de gaten door het caféraam.

Gisteren, aan het einde van de "inpakken en wegwezen"-actie, verliep het minder vrolijk. Enkele Fort-aanhangers provoceerden wederom bij het bos, ditmaal met bommetjes. Wanneer bezetters en sympathisanten hen hierop aanspraken, reageerden de provocateurs met geweld. Een sympathisante werd afgevoerd door een ambulance. Bob'ers die rond en in het bos uithingen deden geen bal om het geweld te verhinderen of te stoppen. De gemeentelijke politie daagde, traditiegetrouw (net als tijdens de blokkade-axie), pas op wanneer de heibel al zowat geluwd was, en leidde de amokmakers dan maar vriendschappelijk en al grappend naar een terrasje verderop.

"En ondertussen blijven wij hier behandeld worden als criminelen", voegde een bezetster eraan toe.