arch/ive/ief (2000 - 2005)

Symbolische inpakking van een stort. Een verslag.
by Guido Sunday May 25, 2003 at 07:22 PM
pannekoekrobert@hotmail.com

Een paar honderd mensen waaronder veel ouders met kinderen waren afgezakt naar d’Hoppe, ingaand op de oproep van een aantal organisaties om het stort aldaar symbolisch in te pakken, dit als protest tegen Marcel Fort die daar illegaal stort. Alles verliep heel ludiek en amusant tot een paar plaatselijke bewoners opdaagden. Eén meisje werd afgevoerd met een ambulance. Een verslag.


Sinds 27 april houden activisten van de actiegroep Patdagach in d’Hoppe een stuk bos bezet. Dit als potest tegen het illegale stort van Marcel Fort, baas van Fort-Labiau. Ze hebben een boomhuttenkamp gemaakt en verlaten pas het bos als hun eisen zijn ingewilligd.

Plaatselijke bewoners, die sympathie hebben voor de bezetters, brengen hen eten en drinken. Ook van buiten het dorp komen mensen met eten, drinken, hout, sjorkoord,…

De bezettters koken op een “klei-vuur” als ik het goed begrepen heb, een vierkant van klei met daarop hout. Er is eveneens een keuken en een “living”. Ook een afvalhoek waar vuilnis-en PMD-zakken staan.

Je kan de bezetters altijd gaan bezoeken of er eens een nachtje slapen als ondersteuning.


De actie vandaag:


De eisen:

· definitieve sluiting en sanering van het stort op kosten van de uitbaters

· stop de activiteiten in de Mont Rhode

· definitieve bescherming van de bossen

· geen kaalkap in het gemeentebos.

pamflet


Organisaties hadden opgeroepen om vandaag het stort symbolisch in te pakken, een oproep waar vele families met kinderen op ingingen en ook veel jongeren en volwassenen.

De bedoeling was om het stort symbolisch in te pakken, op het “inpakpapier” mocht men dan verven wat men vond van het stort, Fort,…

In het bos konden kinderen leren klimmen in bomen, bijgestaan door de bezetters.

Er waren daar heel veel kinderen die ongeduldig stonden te wachten tot het hun beurt was.

Ook plaatselijke bewoners die sympathiseren met de bezetters kwamen af op de oproep. Als verliep in een gemoedelijke sfeer. Men kon een fruitsap of een pintje drinken en er was héél lekkere cake, de opbrengst hiervan ging naar de bezetters.


Maar toen de actie naar het einde liep kwamen enkele plaatselijke bewoners opdagen die het niet zo hoog ophebben met de bezetters. Ze smeten met bommetjes aan de ingang van het bos en riepen allerlei verwijten, iets wat ze vorige nacht ook zouden gedaan hebben.

De bezetters werd o.a. verweten leeglopers die maar beter werk konden gaan zoeken, dat ze het bos kapotmaakten,…

Eén persoon vertelde dat ze de opdracht hadden gekregen om dinsdagmorgen bomen te komen kappen. Afchteraf bleek dat een agent de bezetters was komen zeggen dat er één dode boom moest gekapt worden, dit op dinsdag.

De discussie verhevigde op een bepaald moment en een meisje kreeg een klop of stamp in de maag en werd afgevoerd met een ambulance.

Er waren vijf BOB’ers aanwezig en een drietal agenten. Deze grepen pas in toen de ambulance aangekomen was. En verzochten de bewoners die niet zoveel moeten weten van de bezetters om weg te gaan van voor de ingang. Ze werden zelfs begeleid tot aan een café, begeleid wil zeggen “ de personen die ambras kwamen maken en een agent liepen al lachend en pratend naar het café.”

Men kan zich al eens afvragen hoe de politie zou gereageerd hebben mocht het omgekeerde gebeurd zijn.

Nog ivm met de politie, de bezetters hielden enkele weken geleden vrachtwagens tegen die op weg waren naar het stort. Alhoewel duidelijk was dat het afval in hun vrachtwagens niet gesorteerd was, stelde de politie geen PV op.

Zie daarvoor:

No Pasaran! Sluit het illegale stort!///// Blokkade d'Hoppe: fotoverslag 1

De rust keerde toen terug en mensen gingen terug in het bos om daar een “bosfeest” te houden.

Ik verliet d’Hoppe omstreeks 17u00, andere mensen zullen ook nog verslagen posten.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Meer info en vragen?

Het centrale telefoonnummer van de actiegroep die Patdagach (Waalse naam voor blauwkousje) gedoopt is, is 0497/630 312, je kunt ook een kijkje nemen op de site van het comité FOeRT-FOuRTe, dat is Foert

Hoe kom je er?

Trein naar Ronse, van daar bus 21, 22, 23, 24 of 25, halte Flobecq/La Houppe. Sla vervolgens het baantje in waar de bruine wegwijzers naar het Hoppebos staan.

Materiaal

kunnen we ook nog gebruiken: balken, paletten, veganistisch voedsel (pasta, groenten, ...), nagels, vijzen, werkgerief, touw, zeilen, klimgerief, kaarsen, brandhout, emmers, wc-papier, netten, witte lakens, accuboren, ijzeren bedframes, fluitjes, staalkabels, spanners, tapijten, afwassponsjes, matrassen, bestek, keukenhanddoeken, ... U kan ook financieel steunen op rekening nummer 979-0769887-03

Eerste overview:

Overview Occupation Forest d'Hoppe

waaw
by christophe Sunday May 25, 2003 at 08:52 PM

Tof verslag, Guido. Bedankt ;-)

Gecensureerd door VRT en VTM
by Rup Sunday May 25, 2003 at 09:22 PM

Schandalig dat jullie actie zo weinig te zien is op TV. Zo wordt het voor jullie wel heel moeilijk om de publieke opinie mee te krijgen.

Nog veel succes!!!

Geweld in Vloesberg
by X Monday May 26, 2003 at 12:42 AM

Praten over "plaatselijke bewoners" terwijl het gaat om een aantal huurlingen van baron Fort die al van in het begin van de acties voor het Hoppebos de mensen fysiek bedreigen en die bedreigingen af en toe ook uitvoeren (de trap in de buik van het meisje vandaag is zeker geen toeval of alleenstaand feit)is verhullend woordgebruik.
Men moet maar eens praten met de plaatselijke bewoners of met de activisten die daar dag na dag in de weer zijn om te weten dat de intimidatie constant is èn ernstig moet genomen worden. Het geweld van de kant van baron Fort, onder het oog (onder de bescherming!!!) van politie in burger en in uniform is schandalig en onrustwekkend. Die plaatselijke tiran Fort heeft de politie en de politici (de burgemeester, notoir PSer en lid van de Waalse regering, en ons aller parlementsvoorzitter VLD-er De Croo!)in zijn zak, en de pers doet het in zijn broek (een RTBF journalist met wat teveel aandacht en sympathie voor de zaak kreeg zijn reportage niet uitgezonden en werd vervangen door een andere "plichtsgetrouwe" "journalist").

't Is maar om te zeggen: er is hier een strijd aan de gang waar serieuze economische en politieke belangen meespelen, en we weten allemaal dat deze machten geen geweld schuwen als hun belangen bedreigd worden, en dat het staatsgeweld aan de kant staat van de machtigen.
Meer aandacht voor deze aspecten, meer steun, meer lawaai en meer acties zijn nodig!!!
De strijd is nog maar begonnen...
en gaat door...

viva l'A

go d'hoppe
by zoom Monday May 26, 2003 at 08:44 AM

Leve het bos!!!

bezoek
by nientje Monday May 26, 2003 at 09:57 PM

Ben van plan om eens een bezoekje te organiseren met enkelen van de milieuwerkgroep van school, om eten of dergelijke te brengen, (dit na de examens) kheb al een spreekbeurtje over d'hoppe gegeven.

Doe zo verder, ieder stukje groen is de moeite waard!

waarom?
by jill Saturday June 28, 2003 at 11:10 AM
koetjes69kalfjes@hotmail.com

Waarom??
Waarom maken mensen van zo een mooi stuk natuur een stort, waarom zijn er nog steeds mensen die dit goedkeuren?
Waarom laten ze de natuur niet gewoon zijn gang gaan,
waarom maken ze zulke dingen kapot!
Daarom heeft de maatschappij ons nodig,
daarom zijn wij er om dit alles tegen te houden,
om voor de natuur op te komen,
en om dit stuk groen niet laten te lijden onder een stort.
Daarom moeten we ons laten horen,
we moeten onze stem benadrukken met het feit dat dit niet kan!!
Daarom maak ik jullie allen wakker om te zeggen,
KOM EN VERDEDIG DIT STUK GROEN,
kom met zo veel mogelijk mensen om te helpen.
Dankjewel voor het lezen
jilleke