arch/ive/ief (2000 - 2005)

Waarom is een pilootopleiding zo duur?
by Nele Saturday May 24, 2003 at 10:09 PM
polooke@hotmail.com

Waarom is een pilootopleiding zo duur? Waarom kan enkel een elite van kapitalisten piloot worden?

Als je een opleiding als lijnpiloot wilt volgen, moet je al snel € 75.000 neertellen. Dat is toch onmenselijk veel? Wie kan dat nu betalen?

Je kan je dan natuurlijk de vraag stellen, wie wil er vandaag nu nog piloot worden? Er is enerzijds de malaise in de luchtvaartsector en anderzijds de ‘vrees’ – al dan niet terecht – voor terroristische aanslagen. Maar sommige mensen hebben een droom en die wil je toch al te graag verwezenlijken, niet?

Natuurlijk is het geen milieuvriendelijke job. Maar er zullen altijd vliegtuigen zijn en daar moet er toch iemand mee vliegen, niet? Mensen zullen altijd reizen. En dat moet uiteraard op een zo milieuvriendelijke manier gebeuren, met de trein... Het is een feit dat de luchtvaartsector moet afgebouwd worden, in functie van het milieu.
Maar het is een onmiskenbaar feit dat er altijd grotere afstanden zullen moeten overbrugd worden. En dat kan eigenlijk enkel met het vliegtuig.

Het is dan toch niet eerlijk dat enkel een elite van kapitalistische snobs die opleiding kan betalen.
Een lening kan je de dag van vandaag ook vergeten. Geen enkele bank wil je nog geld lenen, omwille van de werkonzekerheid.

Wat doe je dan als je piloot wilt worden, je droom wilt verwezenlijken en het geld niet hebt?
Het eerst zelf verdienen? Leuk idee, maar dat gaat moeilijk. Tegen dat je het geld bijeengeschraapt hebt, ben je te oud om nog aan de opleiding te beginnen.

Moet je dan je droom laten varen omwille van dit onrechtvaardige kapitalistische gedoe?

piloot
by Pieter Baets Sunday May 25, 2003 at 12:28 AM
p.baets@worldonline.be

het gaat blijkbaar over je eigen droom Nele, wel ik kan je misschien helpen
hier in de straat woont een jongeman die het ondertussen geschopt heeft tot lijnpiloot bij brussels airlines...
hij was een voorbeeld van een student, was nr. 2 in de rangschikking en mocht dan ook onmiddelijk naar de VSA vertrekken voor de praktijk in de opleiding (dat is met wachtlijsten naargelang je resultaat na het eerste jaar)
maar hij moest ook wel want hij behoorde niet tot de kapitalistische elite, hij kon het zich gewoon niet veroorloven om niet te slagen, z'n ouders zijn gescheiden en z'n vader wilde genen frank bijleggen voor z'n studies, z'n moeder gunde het hem volledig en komt hier naast haar gewone job thuis af en toe koken voor m'n broertjes en zusje
verder heeft Wouter zelf ook hard gewerkt en is hij nog altijd bezig met afbetalen

m'n e-mailadres staat hierboven, als je misschien eens wilt spreken met Wouter kan ik altijd zijn e-mailadres of telefoonnummer geven, maar dat heb ik nu niet onmiddelijk bij me, met een mailtje kan je het zeker krijgen

voor de rest ben ik blij dat je je bewust bent van alle negatieve gevolgen die vliegtuigreizen met zich meebrengen...

troost je
by ikke Sunday May 25, 2003 at 09:20 AM

beste nele,
troost je, zoals Europa nu bezig is met privatiseringen in het onderwijs zijn binnenkort àlle serieuze opleidingen onbetaalbaar. Vergelijk maar met de VS, waar hogere studies enkel weggelegd zijn voor wie de hoge studiekosten dragen kan. De enige alternatieven zijn daar
- de studiebeurs (enkel voor wie zeer uitzonderlijke resultaten behaalt)
- de sportbeurs (hersens niet nodig, zolang je maar scoort voor jouw team)
- de militaire beurs (zowat de enige manier voor de meeste Amerikanen die niet over millioenen beschikken)

misschien is er ook een mogelijkheid om via het leger je brevet te halen ?

niet eerlijk ?
by jorg Sunday May 25, 2003 at 09:59 AM

Wat is er wel nog eerlijk in ons westers studie-model, dat zich steeds meer schikt naar de vrije markt ?
Waarom is bv. een chirurgenopleiding zo duur en duurt ze zo lang ?
Waarom doe je zolang over een studie notariaat ?
En een apothekersopleiding ?
Wat betaal je niet als beginnend tandarts ?
En wie betaalt het leergeld van een beginnende beroepsbelegger ?
Kan je nog voor kunstenaar leren als er niemand is die jou financieel steunt ?
Waarom is een eigen notarispraktijk of apotheek enkel weggelegd voor degenen die in die branche geboren zijn of het kapitaal hebben om er zich binnen te kopen ?

Zelf was ik graag oliebaron geworden, maar dat zit er waarschijnlijk ook niet in met mijn afkomst...

Nele zegt "Maar het is een onmiskenbaar feit dat er altijd grotere afstanden zullen moeten overbrugd worden. En dat kan eigenlijk enkel met het vliegtuig."
Waarom eigenlijk, met de moderne communicatiemiddelen zijn veel zaken-verplaatsingen toch overbodig geworden ? Of bedoel je de noodzaak om toeristen alle hoeken van de planeet te laten verpesten ? Vliegen is leuk, maar of het een noodzaak is ... ?
Is het bv. een even "onmiskenbaar feit" dat er altijd oorlogen zullen moeten uitgevochten worden? En dat dat eigenlijk enkel met een leger kan ?

Piloot worden
by Peter Morlion Sunday May 25, 2003 at 10:44 AM
dikkexpierre@yahoo.com

Dat vliegen in deze maatschappij een onmiskenbaar feit is, vind ik ook. De mensheid ontwikkelt zich nu eenmaal, en het heeft geen zin om dat te willen terugschroeven. Wel moeten vele dingen beter worden aangepakt. Soit
De pilotenopleiding is zo duur omdat ze niet onder de bevoegdheid van de Vlaamse Gemeenschap of de Waalse Gemeenschap valt. Die zijn bevoegd met onderwijs en dus ook met de subsidies daarvoor. Maar aangezien de BAS (Belgian Aviation School - als die nog zo heet) voor beide landsdelen onderwijs verschaft valt ze uit de boot, en moet alles door henzelf (en dus de leerlingen) betaald worden.
Je zou eens moeten vragen bij die school zelf omdat er speciale leningen waren (dacht ik) voor piloten. Dit kan (met de economische situatie nu en vooral het failliet van Sabena) veranderd zijn, maar dit was de situatie toen mijn zus haar opleiding deed tussen 1999 en 2001.
Daarom ook het onbegrip bij vele mensen als piloten eens klagen over hun financiele situatie. Ja ze verdienen veel, maar ze moeten ook een behoorlijke lening afbetalen.
Ik hoop dat je piloot kan worden Nele, want het is een pracht van een job (zeg maar passie) en een apart wereldje hoor. Go for it!

droom
by albert Sunday May 25, 2003 at 11:03 AM

"Moet je dan je droom laten varen omwille van dit onrechtvaardige kapitalistische gedoe?"

Wel als het een kapitalistische droom is.

kapitalistisch?
by Nele Sunday May 25, 2003 at 01:10 PM

Hoezo Albert een kapitalistische droom? Voor het geld moet je het alleszins niet doen. Je hebt eerder kans op verlies dan op winst (zeker als ge uw lening niet kunt afbetalen)