arch/ive/ief (2000 - 2005)

Filippijnen actueel 24/05/03-GLORIA: Land en eer verkocht in het Witte Huis?
by Filippijnengroepen Belgie Saturday May 24, 2003 at 12:51 PM
fgb@online.be

INHOUD: GLORIA: Land en eer verkocht in het Witte Huis? OORLOG: Nieuwe offensieven tegen MILF SARS: Filippijnen SARS-vrij verklaard ECONOMIE: Groei van de economie en het begrotingstekort INTERVENTIE: VS-Filippijnse operaties tegen Aby Sayyaf volgende maand

Filippijnen actueel 24/05/03

GLORIA: Land en eer verkocht in het Witte Huis?

De Filippijnse presidente Gloria Macapagal-Arroyo werd met groot vertoon door VS-president Bush ontvangen in het Witte Huis. Bush vergastte haar op een staatsdiner, een oneer die voorheen slechts twee andere presidenten--van Polen en Mexico--te beurt was gevallen. Zoals te verwachten waren alle speeches kwistig doorspekt met “terreur” in alle mogelijke vervoegingen, samenstellingen en verbuigingen. De media herhaalden tot vervelens toe dat Bush en Gloria ook een president als vader hadden en op dezelfde dag in januari 2001 de eed aflegden maar vergaten een andere gelijkenis: geen van beide presidenten werd verkozen.

Vredelievende Filipino’s schrokken zich echter een hoedje toen Bush aankondigde dat de Filippijnen nu behoorde tot de categorie van de “Major Non-NATO Allies.” Daardoor wordt het land gelijkgesteld met Japan, Egypte, Australië, Noord-Korea en Israel, landen die de VS als vooruitgeschoven militaire posten c.q. deurmatten beschouwt. Het bezoek werd bijgevolg alweer bekroond met een lijstje beloften voor militaire steun aan de Filippijnen waaronder 20 tweedehands helicopters en voor enkele miljoenen dollar training en oorlogstuig. De in de VS wonende Filippijnse schrijfster Ninotchka Rosca, die campagne voert tegen de sexhandel, had de bui al zien hangen en verklaarde dat er toch een Filipina is die zich vrijwillig verkoopt: de presidente.

“One Filipina For Sale: Philippine President Visits White House” Joint Statement by Ninotchka Rosca, International Spokesperson of GABRIELA Purple Rose Campaign Against The Sex Trafficking of Filipinas, and GABRIELA Network USA
http://no2war.sarvihosting.com/modules.php?name=News&file=article&sid=141
“Joint Statement Between the United States of America and the Republic of the Philippines” op de website van het Witte Huis (Niet voor de gevoelige lezers!)
http://www.whitehouse.gov/news/releases/2003/05/20030519-3.html
“U.S. Offers Increase in Philippine Terror Aid” in The Washington Post
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/articles/A12793-2003May19.html

OORLOG: Nieuwe offensieven tegen MILF

Om toch zeker een goede beurt te maken bij VS-president Bush stak Gloria enkele uren voor haar vertrek nogmaals het vuur aan de lont en beval ze het leger om “uitzonderlijke kracht” te gebruiken in wraakacties tegen “terroristen” in Mindanao. Zonder de moslim-rebellen van het MILF bij naam te vernoemen verwees ze naar de bomaanslagen in Davao en andere steden in Mindanao, de raid op het stadje Siocon en zelfs de bomaanslag in Riyadh. Het bleef niet onopgemerkt dat het Indonesische leger op precies dezelfde dag een belangrijk offensief tegen de rebellen in Aceh. Daaruit blijkt hoezeer deze “lokale” conflicten kaderen in de wereldwijde oorlogscampagne.

Dagenlange bombardementen en salvo’s van artillerievuur joegen terug tienduizenden burgers op de vlucht in verschillende provincies van het eiland Mindanao waar het MILF sterk staat. Sinds de start van het jaar tot voor het uitbreken van de nieuwe regeringsoffensieven telden officële instanties al meer dan 300.000 vluchtelingen in 10 provincies van Mindanao—een droevige werkelijkheid die zelfs in de Filippijnen door weinigen gekend is.

“SE Asia tries 'shock and awe'” in The Christian Science Monitor
http://www.csmonitor.com/2003/0520/p01s04-woap.html
“Siocon Raid Exposed MILF's Weakness” in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/3-15/3-15-milf.html
“MILF rejects 'terrorist' tag, goes into mobile guerrilla mode” in CyberDyaryo
http://www.cyberdyaryo.com/features/f2003_0512_03.html
“Prepare for tidal wave of evacuees” in MindaNews
http://www.mindanews.com/2003/05/22nws-calamity.html

SARS: Filippijnen SARS-vrij verklaard

Er ging een zucht van verlichting door het land toen de wereldgezondheidsorganizatie op 21 mei de Filippijnen schrapte van de lijst met landen die door SARS geteisterd worden. Dat betekende dat er in drie weken geen gevallen van lokale transmissie van de ziekte geobserveerd waren. In totaal werden in de Filippijnen 12 gevallen opgetekend waarvan 2 met een dodelijke afloop. Het land blijft echter zeer kwetsbaar voor de ziekte gezien de nabijheid van SARS-haarden als Hong Kong en Taiwan, waar bovendien vele Filippino’s werkzaam zijn. Vandaar ook dat al meer Filippino’s in het buitenland aan SARS overleden dan in het land zelf.

ECONOMIE: Groei van de economie en het begrotingstekort

De overheid verwacht economische groeicijfers voor het eerste kwartaal van het jaar van zo’n 4 tot 4.6%. Eigenaardig genoeg zou het kunnen dat SARS een rol gespeeld heeft in de goede cijfers aangezien de Filippijnen veel minder hard getroffen is door de ziekte dan Singapore, China, Taiwan en Hong Kong. Een bezoekend team experten van het Internationaal Muntfonds was eveneens verheugd over het herstel van de Filippijnse peso na een diepe val eerder dit jaar. Zij toonden zich echter vooral bezorgd over het—alweer—aanzwellende begrotingstekort. De man in de straat zal dan weer eerder de gevolgen voelen van de dalende koopkracht van de Filippijnse munt. Die dook onder de 60 centavos in vergelijking met het basisjaar 1994.

“Purchasing Power Drops to 59 Centavos” in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/3-15/3-15-powerpurchase.html
“Many Filipinos still unable to meet basic needs” op de website van IBON
http://www.ibon.org/news/if/03/12-16/29.htm

INTERVENTIE: VS-Filippijnse operaties tegen Aby Sayyaf volgende maand

Na de aankondiging van Washington in februari dat de VS troepen willen zenden naar Mindanao om er Abu Sayyaf te bevechten werd het even stil rond de gezamenlijke gevechtsoperaties. Daar zat de oorlog tegen Irak voor iets tussen alsook het woordenspel waardoor men dergelijke buitenlandse interventie met de Filippijnse grondwet kan verzoenen. Naar verluidt is dat probleem nu van de baan, hoewel de overeenkomst niet publiek gemaakt werd. Volgens minister van defensie Reyes gaan volgende maand al gaan de Amerikanen naar Mindanao voor de gezamenlijke operaties.

Opvallend was dat bij het bezoek van Gloria aan het Witte Huis in de officiële teksten geen sprake was van “militaire oefeningen,” zoals de operaties vorig jaar nog werden beschreven. Nu ging het over een “deployment” (inzet) en een “military activity” waarbij de VS soldaten “steun verlenen” aan de “door het Filippijnse leger geleide operaties” om Abu Sayyaf uit te roeien.

“Groping for the exact term: Semantics, US soldiers and the Philippines” op de website van IBON
http://www.ibon.org/news/if/03/12-16/23.htm

(Filippijnengroepen België - Filippijnen actueel 24/05/03)

Noord-Korea?
by ma'c Saturday May 24, 2003 at 02:56 PM

Jullie zullen bij important non-Nato-allies wel Zuid- en niet Noord-Korea bedoelen

Zuid-Korea
by Filippijnengroepen Belgie Sunday May 25, 2003 at 03:02 AM

Het is inderdaad niet Noord-Korea maar Zuid-Korea. Thanks!