arch/ive/ief (2000 - 2005)

NMBS beslist: 6.000 mensen moeten er uit
by jp everaerts Saturday May 24, 2003 at 10:51 AM

Sommige media zijn het al een tijdje aan het aankondigen: er dreigt massaal banenverlies bij de NMBS (en Belgacom, en de Post, en ...). Maar de kogel is al door de kerk, of beter, door het seinhuis: 6.000 jobs sneuvelen.

Het weekblad Solidair van 21 mei: "Spoorbaas Vinck zegt dat 7.000 tot 12.000 jobs verloren zullen gaan als de regering niet met meer geld over de brug komt." In Knack van 21 mei schreef Rik Van Cauwelaert dat de PS wil dat de liberalen "afblijven van de NMBS." In het Knack-artikel "Bonden maken zich de borst al nat" heette het dat "Karel Vinck (ex-Eternit, ex-Bekaert, ex-Union Minière) zit te wachten op een nieuwe regering om over zijn bedrijfsplan te onderhandelen." "Vinck kampt met een personeelsprobleem. De productiviteit moet omhoog en daarom moeten tegen het einde van het jaar 2.000 personeelsleden weg."

Tweeduizend ... De werkelijkheid is dat - zoals we uit welingelichte bron vernamen - de kogel al door de kerk is - van voor de verkiezingen ! - en dat bij de NMBS 6.000 van de 40.000 arbeidsplaatsen verdwijnen. De NMBS-leiding is van plan dit midden juni bekend te maken. Nog geen maand na de jongste verkiezingsbeloftes.

Herinner u de beelden op maandag 19/5 in Terzake; beelden van tijdens de VRT-verkiezingsshow zondagavond. Daarin bleek hoe spoorbaas Karel Vinck goede maatjes is met de 'socialistische' kopstukken Stevaert en Vandelanotte. Tegen beiden hoorden we hem zeggen: "Het zal nu veel gemakkelijker worden." Wat zal veel gemakkelijker worden ?

Kent het cynisme van de regeringstop nog grenzen ? De dagen voor de verkiezingen verklaarde premier Verhofstadt dat de nieuwe regering 160.000 nieuwe jobs zal creëren. Steve Stevaert beloofde te zullen doen wat "goed is voor de mensen". En "het beste moet nog komen". Inderdaad. Dat merkten we reeds. Op 21 mei alleen al gingen er (bij Siemens, Bekaert en CB Direct) ruim zeshonderd jobs verloren (bron: De Standaard en La Libre van 22/05). Daar komen dan die 6.000 van de NMBS nog eens bovenop. En op 22 mei bracht gouverneur Quaden van de nationale bank het nieuws dat de economie trager groeit dan voorspeld en dat er voor 2003 een begrotingstekort van 0,6 % dreigt. Dat zeggen ze ons nu, na de verkiezingen ... Gelukkig is er nog Europa om de schuld op af te schuiven. Komt de Europese Commissie toch niet ook weer net na de verkiezingen, met een rapport dat stelt dat België de komende jaren sterk moet bezuinigen ... Een mens zou nog gaan geloven in complottheorieën.

DIOGENE(S) 55