arch/ive/ief (2000 - 2005)

De Morgen spelt Agalev de les
by jpe Saturday May 24, 2003 at 10:41 AM

Desmet en Pauli, ze wisten het weer beter. Nog een geluk dat De Morgen zo'n slimme edito-schrijvers heeft. Als die van Agalev nu maar de krant gelezen hebben. Zoniet ... Dan worden ze een "sekte".

Ze konden het weer niet laten. De jongens van De Morgen, ze wisten het weer: Agalev moet intrekken bij de SPA. Op woensdag verwoordde editorialist Walter Pauli het nog omzwachteld: hij had het over hoe Agalev de prijs kan opdrijven "en het misschien wel onvermijdelijke kartel zo groen mogelijk" kan proberen in kleuren.

Op donderdag aarzelde meester Yves Desmet niet meer. Hij besloot zijn edito zo: "Alleen door samenwerking, via een kartel of een lijstverbinding, maakt Agalev nog een kans om bij de volgende verkiezingen het hoofd boven water te kunnen houden. De uitgestoken hand van Stevaert, voor de verkiezingen nog weggewuifd, is wel degelijk de enige strohalm die de groene beweging nog heeft. Wanneer het militantenkader dat niet wil of kan bevatten, zou volgend jaar wel eens kunnen blijken dat ze in Vlaanderen eerder een sekte dan een partij geworden zijn."

Voila, met vermanend wijsvingertje en al: als je niet oplet, dwarsliggers/stommeriken van Agalev, dan wordt je een sekte, en die zijn verboden ! Is Desmet behalve "journalist" en slippendrager voor afwisselend SPA en VLD, nu ook al waarzegger van beroep ? Heeft hij dan nooit last van enige vorm van bescheidenheid ?

De Morgen had deze week overigens ook nog enkele artikels waarin achtereenvolgens Wouter Bos (Nederlandse PVDA) en Johan Vande Lanotte "het populisme" mochten verdedigen.

In De Standaard daarentegen kon Manu Claeys een opiniestuk publiceren - "Het verschil is vandoen" - waarin hij waarschuwde voor het linkse en rechtse populisme - "wij doen wat u zegt, we zeggen wat u denkt" - dat nog versterkt wordt door de massamedia. Claeys beargumenteerde waarom "de groenen in het rode kartel binnenschuiven een heilloos denkspoor is. Want ofwel moet Agalev dan de kern van de eigen ideologie verloochenen, ofwel moet het kartel zich zo breed gaan positioneren dat te grote interne contradicties ingebouwd worden." (jpe)

DIOGENE(S) 55