arch/ive/ief (2000 - 2005)

Hiroshima doodt nog steeds in Congo; "Umicore-krant" over Zure Regen ...
by jpe Saturday May 24, 2003 at 10:34 AM

Wat hebben Hiroshima, Shinkolowbe, De Standaard en 'Zure Regen' met elkaar te maken ?

Het "Bulletin Voor Moeder Aarde" van de gelijknamige vredes- en milieu-vereniging publiceerde in zijn lente 2003 - nummer, een artikel getiteld "Atoombom op Hiroshima heeft nog steeds dodelijke gevolgen in Congo." Het betreft de gevolgen van de uranium-ontginning. Het uranium voor Hiroshima kwam uit de mijn in Shinkolowbe. Een mijn die werd uitgebaat door Union Minière - dat ondertussen zijn naam veranderde in Umicore. Het gebied rond de mijn is zwaar radio-actief besmet en vervuild met zware metalen, zo blijkt uit een VN rapport uit 2001. De gevolgen voor de volksgezondheid zijn er naar. "Een delicaat dossier" schrijft Lieve De Kinder in het "Bulletin Voor Moeder Aarde", "waarbij Umicore met een historische schuldvraag kan worden geconfronteerd." Overigens wordt er ook momenteel in het gebied nog verder aan internationale mijnbouw gedaan, niet alleen voor het uranium in de streek maar ook voor de halfgeleider germanium.


* Waarom lanceert "Umicore-krant" De Standaard roddelverhaal over zure regen ?

Leggen we nu even de link tussen het bericht in het VMA-Bulletin en iets dat onlangs in De Standaard verscheen: een bericht op de voorpagina van de krant dat "Zure regen niet bestaat." In Knack van 21 mei maakte Dirk Draulans brandhout van dat bericht en de onzin die er in verkocht werd.

"Een dag na de publicatie van zijn wereldnieuws nam De Standaard zijn bocht. 'Debat over zure regen barst los', was nu de kop - ergens op de binnenbladzijden - van dezelfde journalist. Om zich uit de nesten te werken, moest hij zelfs de stilaan klassiek geworden dichotomie tussen believers en disbelievers opvoeren, hoewel in dit geval hij en zijn kompaan in ruste, de enige believers waren. Het enige interessante debat dat dit bericht opwoelde, was de vraag hoe zoveel onzin op de voorpagina van een kwaliteitskrant kon terechtkomen. Het artikel is koren op de molen van lobbygroepen die de strijd tegen milieuvervuiling als overbodig afdoen. De journalist in kwestie staat erom bekend vooral oog te hebben voor landbouwbelangen. De boeren namen de stelling dat niet zij de bodem vervuilen, maar de bossen, maar al te graag over. Nog later publiceerde De Standaard een soort rechtzetting van het verhaal. Geschreven door een wetenschapsjournalist op pagina 35. Helaas zullen vele mensen alleen de kop van het eerste artikel op de voorpagina onthouden hebben. Beeldvorming kan simpel zijn." Aldus Draulans.

Tja, hoe kan het dat zoiets kan in een 'kwaliteitskrant' zoals De Standaard ? Maar herinneren we ons van welk bedrijf de grote baas van De Standaard (van de VUM-groep) Thomas Leysen, ook nog de baas (de afgevaardigd beheerder) is: Umicore ! Jawel. En de milieubeschermende geschiedenis van dat bedrijf kennen we. Herinner u het Hiroshima-uranium uit Congo. (jpe)

DIOGENE(S) 55