arch/ive/ief (2000 - 2005)

Balkenende doet Nederlandse cultuursector bloeden
by jpe Saturday May 24, 2003 at 10:33 AM

Het nieuwe kabinet Balkenende II (christendemocraten + liberalen + 'linksliberalen') wil 5 % bezuinigen op cultuur. Wat volgens De Standaard van 21 mei neerkomt op zo'n 35 miljoen euro minder voor cultuur. Omgerekend in oude Belgische franken: 1,411 miljard !En daar houdt het niet bij op.

Naast de bezuinigingen op de cultuurbegroting dreigt de cultuursector volgens De Standaard "ook het slachtoffer te worden van bezuinigingen op de Nederlandse publieke omroep, het verdwijnen van gesubsidieerde arbeidsplaatsen, gemeentelijke bezuinigingen en verhogingen van kosten door nieuwe wet- en regelgeving."

Dat terwijl een overheid die werk wil maken van een democratische kenniseconomie en meer sociale samenhang, juist meer zou moeten investeren in cultuur. In het regeerakkoord waarover CDA en PVDA eerder onderhandelden, werd cultuur overigens gevrijwaard van besparingen.

Zij die het Vlaams Blok in Vlaanderen een kans willen geven om zich te "verbranden", moeten het Nederlands "gematigd" rechtse beleid maar eens bestuderen.

DIOGENE(S) 55