arch/ive/ief (2000 - 2005)

40 journalisten stapten tijdens Verhofstadt I over naar kabinetten
by jpe Saturday, May. 24, 2003 at 9:31 AM

De Morgen van zaterdag 24 mei brengt een onthutsend artikel ("Wou de minister een goed contact met de journalisten ? Werf ze allemaal aan") over de verstrengeling tussen politiek en journalistiek in België.

Het begint zo: "Onder Verhofstadt I maakten niet minder dan 40 journalisten de overstap naar een ministerieel kabinet. 'Totally not done', onmogelijk, gruwelijk slecht voor de geloofwaardigheid van de pers, klinkt het in het buitenland. Maar in België ziet niemand een probleem."

Vervolgens geeft journalist David Vanden Eynde toelichting bij de wel erg nauwe banden van een deel van de journalisten met de toppolitici, voor wie sommigen heel wat hand- en spandiensten verrichten. In een kadertje zet hij de 40 overstappers op een rij, te beginnen met Dirk Achten van De Standaard en eindigend met Françoise Zomerberg van Le Soir. In het overzicht komen ook 3 ex-journalisten van De Morgen vermeld maar vooral de krant De Standaard lijkt goed geleverd te hebben met niet minder dan 6 journalisten die hun diensten aan het beleid aanboden.

In een tussentitel geeft Vanden Eynde nog volgende commentaar: "In Nederland is het ook wel eens gebeurd dat een journalist tegen de macht ging aanschurken en even later weer journalist wou worden. Maar, zegt de politiek redacteur bij 'de Volkskrant': "Veertig mensen, zegt u ? Dat is ongelooflijk, ik van van mijn stoel."

DIOGENE(S) 55