arch/ive/ief (2000 - 2005)

[Militair budget VS] Na gisteren is de wereld nog wat gevaarlijker
by christophe callewaert Friday, May. 23, 2003 at 1:10 PM

Gisteren besliste het Amerikaans Congres met een overweldigende meerderheid om de wereld nog wat gevaarlijker te maken dan hij na de oorlog in Irak al was.

Het Pentagon krijgt volgend jaar 400 miljard dollar ter beschikking. Dat is het hoogste bedrag sinds het einde van de Koude Oorlog en bijna twee keer zoveel als het jaarlijkse budget van de 15 volgende militaire ‘grootheden’ samen.

In dat bedrag is de kost van de bezetting van irak niet inbegrepen. Daarvoor wordt nog eens 35 miljard dollar gereserveerd. Evenmin inbegrepen in dit budget is de kost van de 'anti-terreurstrijd' in en buiten de VS. Daarvoor dienen de eveneens fenomenale budgetten van de FBI en de CIA. Een flink stuk van het nieuwe budget gaat naar de ontwikkeling en bouw van nieuwe vliegtuigen. Tijdens geen enkele oorlog sinds 1991 botsten de huidige generatie gevechtsvliegtuigen op serieuze concurrentie en toch worden de F-15 en de F-16 binnenkort vervangen door de F-22 (4 miljard dollar), de Super Hornet (3 miljard dollar) en de Joint Strike Fighter (4 miljard dollar).

Het nieuws werd in de selecte kringen van wapenhandelaars en oorlogsmultinationals op luid gejuich onthaald. Ronald Sugar, hoge piet van Northrup Grumman liet weten dat hij nu al een 'very significant growth' van de verkoop en de inkomsten zag. Ook Lockheed Martin (berucht van de film 'Bowling for Columbine') en Boeing slepen grote contracten in de wacht. Zij mogen samen de F-22 bouwen. Per stuk kosten die vliegtuigen met hun 250 miljoen dollar nu al 50 miljoen dollar meer dan oorspronkelijk geraamd werd.

Goede vriendjes
Eén reden voor de verhoging zijn wellicht de goede banden tussen de posse van het Witte Huis en de wapenindustrie. De secretaris van de luchtmacht, James Roche is een voormalige president van Northrop Grumman. Peter Teets, één van zijn ondergeschikten, bekleedde voordien een hoge functie bij Lockheed Martin. Hogerop in de Bush-hiërarchie vind je vice-minister van Defensie Wolfowitz die ooit werkte als consultant voor Northrop Grumman en Donald Rumsfeld, de minister van Defensie himself die veel centen verdiende als directeur van een onderaanneming van wapengigant General Electrics.

Een andere reden is dat Bush voor de vlucht vooruit kiest. De Amerikaanse economie zinkt weg in een diepe crisis. Nu de consumenten het laten afweten (lees zelfs met twee of drie jobs niet genoeg overhouden om wat luxe-producten te kopen), hoopt de Bush-administratie de consumptie aan te zwengelen met grote contracten voor de wapenindustrie. Een laatste reden is dat Irak niet de ultieme halte van de 30-jarige Amerikaanse oorlog was. Syrië, Noord-Korea of toch Cuba, in het Pentagon buigen strategen zich al over de volgende oorlogsplannen.

Hoop
Vijfhonder miljard dollar voor het Pentagon dus. En dat terwijl een inspecteur van het Pentagon onlangs toegaf dat er 1000 miljard dollar zoek is in de boekhouding van het Pentagon en dat er 56 vliegtuigen, 32 tanks en 36 raketlanceerders gewoon vermist worden.

Vijfhonderd miljard dollar. Om iedereen op de wereld onderwijs, basisgezondheidszorg, drinkbaar water, voeding te bezorgen en de ergste vormen van armoede uit te roeien, is jaarlijks een bedrag nodig van 67 miljard dollar. Het is een beetje vreemd om vast te stellen. Een andere wereld is mogelijk. Bijna tien keer zelfs. Al wat we moeten doen, is het Pentagon platgooien en de Bush-clan ontwapenen. Is dat niet iets om optimistisch van te worden?

Bronnen:

Human Development Report van 1998, The Guardian, Reuters