arch/ive/ief (2000 - 2005)

VRT en verarmd uranium in Afghanistan
by jpw Friday, May. 23, 2003 at 10:30 AM

VRT en verarmd uranium in Afghanistan

Vandaag 23 mei 2003 meldt VRT op teletekst blad 180 dat "Een kleine groep geteste Afghaanse burgers hebben grote hoeveelheden uranium in hun urine. ... Toch is er in Afghanistan geen gebruik gemaakt van verarmd uranium in munitie. ..."

Een snel zoek op Google naar VN dokumenten over "Afghanistan depleted uranium" verwijst o.a. naar een dokument
United Nations COMMISSION ON HUMAN RIGHTS, Sub-Commission on the Promotion and Protection of Human Rights, Fifty-fourth session, E/CN.4/Sub.2/2002/38 27-06-2002
(zie http://www.unhchr.ch/Huridocda/Huridoca.nsf/e06a5300f90fa0238025668700518ca4/22481f4157de6274c1256c00004c29bb/$FILE/G0214167.doc )

Op blz 32 ervan staat "There is every likelihood that DU shells have also been used in Afghanistan. The first hint that they may have been used came in January this year. Reuters reported on 16 January that Donald Rumsfeld, the United States Defence Secretary, said that: “One site registered an increased level of radioactivity but it appeared to be a result of depleted uranium in some warheads and not from any nuclear or radiological weapon of mass destruction.” ... "

Besluit:

1) VS hebben in Afghanistan wel gebruik gemaakt van verarmd uranium
2) VRT controleert de juistheid van haar beweringen niet, of
3) VRT is "plus catholique que le pape" voor wat betreft de loochening van de oorlogsmisdaden van de VS

uhu
by paul Friday, May. 23, 2003 at 10:34 AM
joshuah@gnostica.be

Ik vermoed dat de vrt wel omgekocht zal zijn door de CIA, want de VRT is natuurlijk oh zo belangrijk voor de wereldopinie! *sic*

Het enige wat je hen kan verwijten is gebrek aan nauwkeurigheid en fatsoenlijke research.

nog eens
by christophe Friday, May. 23, 2003 at 10:38 AM

Paul, wil je er mee ophouden onder elk artikel je negativistische commentaartjes te posten.
Ze dragen niets bij, leggen niks uit.

Dit is een degelijk en typisch indymedia-artikel:
kritisch voor de traditionele media, een kleine onthulling en een andere kijk. Meer van dat dus.

wat haalt het uit?
by paul Friday, May. 23, 2003 at 10:44 AM
joshuah@gnostica.be

Njah christophe, ik vind dat een beetje VRT-bashing niets uithaalt. Veel liever zou ik zien dat men samenwerkt met de nieuwsdienst, en als dat niet lukt de vrt gewoon overspoelen met zulke berichten. Dat is constructief.

Hier gewoon komen vertellen hoe dom ze zijn of veronderstellen dat de vrt de VS wil goedpraten is even dom als vlaams blokkers die beweren dat de VRT communistisch is.

jan...
by paul Friday, May. 23, 2003 at 12:44 PM
joshuah@gnostica.be

nergens bepleit ik dan ook om het maar zo te laten, of het op te geven, en nergens zeg ik ook dat de oorlog voorbij is. Ik geef simpelweg kritiek op de manier waarop dit alles gebeurd, niet over de inhoud ervan. Het blijkt altijd maar weer dat mensen hier het enorm moeilijk hebben om het onderscheid tussen die 2 dingen te zien. Zoals ik al zei, jullie hanteren een fascistisch principe: If you're not with us, you're against us. Sommige redeneringen hier gaan van hetzelfde principe uit als sommigen in de states die elke kritiek op de overheid 'onpatriottisch' noemen.

lol
by han Friday, May. 23, 2003 at 12:51 PM

Paul, als dat jou vizie is op^media-activisme dan is dat je goede recht.

Begin dan vanaf nu de VRT te bestoken met e-mails.
Ik denk inderdaad dat het nuttiger zou zijn dan onder elke artikel op indymedia een commentje te posten.


Groeten
han

'k blijf taai volhouden
by jpw Friday, May. 23, 2003 at 1:40 PM

"De VRT is natuurlijk oh zo belangrijk voor de wereldopinie!" > wereldopinie niet, gewoon Vlamingsopinie wel.

"Even dom als vlaams blokkers die beweren dat de VRT communistisch is" > er is een verschil tussen zo maar beweren en referenties brengen die beweer steunen.

"Begin dan vanaf nu de VRT te bestoken met e-mails" > dat doe ik OOK.

Een raket valt op een markt in Bagdad. VRT verteld door "het zou een iraakse raket zijn". Hoeft Indy.be te logenstraffen met serienummer van amerikaanse raket ?
De regering laat de vluchten boven België toe. VRT verteld door "het is verplicht door akkoord van 1971". Hoeft Indy.be te logenstraffen met de tekst van het akkoord?

De leugen van de media hebben VLD enz geholpen zo een score te krijgen. Daartegen : 1) melden dat leugen zijn, 2) bewijzen en niet "beweren".

Bekijk het ook eens van de andere kant
by Carline Friday, May. 23, 2003 at 4:07 PM

Je kan het ook anders bekijken: dit nieuws wordt toch wel degelijk vermeld op VRT Teletekst, terwijl het nu toch niet direct een "hot item" is voor de doorsnee burger. Dat VRT en VTM pure kapitalistische propagandamachines zouden zijn, ga ik niet meer mee akkoord. Wat betreft de oorlog in Irak, waren ze toch wel objectief, om niet te zeggen pro-Iraaks. En wat hun bewering betreft ivm verarmd uranium in Afghanistan, lijkt het me logisch dat ze het zekere voor het onzekere nemen, en liever ontkennen dan zaken te beweren zonder bewijzen, en dan een proces aan hun been hebben wegens laster en eerroof. "Innocent until proven guilty" geldt ook voor de VS. Het is aan ons om het tegendeel te bewijzen. Waarom geen internationale solidariteitsmissie naar Afghanistan, met gigameter om de radioactiviteit te meten, zoals we in 2002 in Irak deden?