arch/ive/ief (2000 - 2005)

actie bij Greenpeace bij Monsanto
by Press Release Greenpeace (posted by elke) Friday May 23, 2003 at 09:44 AM

Brussel, 22 mei 2003 – Actievoerders van Greenpeace hebben vandaag de hoofdzetel van Monsanto Europa/Afrika in Brussel bezet. Zij stellen ‘s werelds grootste producent van genetisch gemanipuleerde gewassen (GGO’s) verantwoordelijk voor de toenemende besmetting met GGO’s, en voor een wereldwijde oorlog tegen mens en milieu via de Wereldhandelsorganisatie (WHO). De Amerikaanse chemiereus Monsanto, verantwoordelijk voor meer dan 90% van de GGO’s die wereldwijd worden verbouwd, heeft agressief gelobbyd voor zo weinig mogelijk regelgeving of toezicht op zijn transgene producten.

"We dagen Monsanto uit om met open vizier te werk te gaan. Monsanto’s gewassen vormen de belangrijkste bron van genetische besmetting bij conventionele en biologische gewassen, niet enkel in Europa maar ook in Brazilië, Canada en India. Met deze zaak bij de WHO, vecht de VS-regering nu openlijk voor de belangen van Monsanto en verdedigt ze de GGO-industrie, die op verschillende continenten af te rekenen krijgt met markten die haar producten weigeren," stelde Eric Gall, politiek adviseur voor GGO's bij Greenpeace European Unit.

De landbouwministers van de EU ontmoeten elkaar volgende week in Brussel om de genetische besmetting van conventionele en biologische gewassen te bespreken, de zogenaamde "coëxistentie". Het huidige voorstel van de Europese Commissie slaagt er niet in om het milieu te beschermen, net zo min als de belangen van de landbouwers die geen GGO's willen verbouwen, laat staan de consumenten. Het voorstel van de Europese Commissie strookt niet met het voorzorgprincipe en evenmin met het principe dat de vervuiler betaalt.

"Het huidige voorstel van de Europese Commissie inzake coëxistentie is volkomen onaanvaardbaar. De producenten van genetisch gemanipuleerde gewassen moeten opdraaien voor de economische lasten van genetische vervuiling en de maatregelen die nodig zijn om ze te voorkomen, niet landbouwers die GGO-vrij willen werken of de Europese belastingbetalers.", benadrukt Eric Gall.

"We dringen er bij de EU-regeringen op aan de lacunes en de achterpoortjes in de regelgeving te sluiten die bedrijven als Monsanto de kans geven de Europese landbouw te besmetten. Onze ministers dienen niet toe te geven aan de druk van de Verenigde Staten en de GGO-industrie. Wat hier op het spel staat is immers het voortbestaan van onbesmette conventionele en biologische landbouw in Europa," zegde Gall.

Al vier jaar lang hebben de EU-lidstaten de goedkeuring van alle nieuwe transgene gewassen geblokkeerd, tot er een volledige, coherente wetgeving zou zijn. Regels inzake etikettering en traceerbaarheid van GGO's zouden er tegen het einde van dit jaar moeten zijn. Die moeten consumenten en landbouwers in staat stellen GGO's in hun voeding en in het voeder van dieren te identificeren. De Europese Commissie weigert echter nog steeds om regels in te voeren die de producenten van GGO's aansprakelijk maken voor de kosten van genetische vervuiling. Deze regels zijn noodzakelijk voor de lidstaten en de landbouwers om te proberen genetische besmetting te voorkomen indien transgene gewassen in Europa worden verbouwd. Ze moeten ook voorkomen dat landbouwers die geen GGO's willen gebruiken, de kosten om besmetting te voorkomen zelf moeten dragen. Indien GGO's in de open lucht worden verbouwd is het echter praktisch onmogelijk besmetting te voorkomen.

Noten:
1) Monsanto jaarverslag 2002, p. 31: "We also continue to address concerns about the adventitious or unintended trace presence of biotechnology materials in seeds, grain and Food [=genetische besmetting]. We expect these types of issues to continue. We are addressing the issue of adventitious presence...... by continuing globally to seek regulations that recognize and accept the adventitious presence of commercial biotechnology traits and provide for approval and acceptance of trace amounts of precommercial traits."


WTO-rechtszaak tegen EU
by Stijn O. Friday May 23, 2003 at 07:21 PM

Zoals (impliciet) aangegeven wordt in het artikel besliste de VS de EU voor de WTO-rechtbank te dagen omdat het weigert GGO-voedsel toe te laten op haar markt. De ervaringen met WTO-rechtzaken over Amerikaans hormonenvlees en ACP-bananen laat er weinig twijfel over bestaan dat de WTO zich ten gunste van de VS zal uitspreken.

De EU hoeft zich daar niet bij neer te leggen, maar moet dan wel aanvaarden dat er sancties genomen worden tegen Europese goederen. Het is mogelijk dat hierop een handelsoorlog uitbreekt doordat de EU tegenmaatregelen neemt (zie bv. staaloorlog).

De kosten van dergelijke handelsoorlogen kunnen hoog oplopen en acties zoals deze van Greenpeace verhogen de kosten alleen maar. Goed werk dus. Begin september is er de tweejaarlijkse WTO-top in Cancun (Mexico). Dit is meteen een oproep voor de globale actieweek die daarmee gepaard gaat. Dynamiteer de WTO!