arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vrouwelijke politici slachtoffer van seksisme in Vlaanderen
by Magali Fontanel Thursday May 22, 2003 at 12:40 PM
magalifontanel@yahoo.fr Gent

11 mei, 2003 te Gent, in een betoging van rechts en extreem-rechts kunnen we op de bordjes lezen: "Weg met de groene hoer!". 16 mei 2003: de Gentse schrijver H. Brusselmans verklaart in de Vlaamse krant De Morgen dat hij voor een vrouw gestemd heeft omdat hij zin heeft "om haar te naaien". Is het sexisme een karakteristiek van de Vlaamse politieke cultuur? Dat is onaanvaardbaar!

Belgïe, Gent – 16 mei 2003

De dag vóór de federale verkiezingen voor de Senaat en de Kamer in België publiceerde de Vlaamse krant De Morgen 50 interviews van bekende Vlamingen. De journalist Erik Raspoet vroeg ze op wie ze zouden stemmen.[1] Een van deze verklaringen is gewoonweg afschuwelijk: die van de beruchte Gentse schrijver Herman Brusselmans. Zonder blikken of blozen verklaart hij aan de krant: “Bij de gemeenteraadsverkiezingen heb ik wel bewust voor een kandidaat gekozen: voor Freya Van den Bossche[2], omdat ik haar eens graag achterwaarts in haar poes wilde naaien. Maar nu geil ik niet meer op Freya. Hoe machtiger ze wordt, hoe minder sexy. Je kunt toch geen toekomstige minister achterwaarts in de poes naaien?” Hoe kan een kwaliteitskrant als De Morgen zo seksistische en onmenselijke woorden openbaar maken, bovendien in de aanloop van de verkiezingen? Dit is onaanvaardbaar!

Dhr. Brusselmans heeft de vrijheid te denken en zeggen wat hij wil zolang dit gebeurt in een privaat kader, met zijn vriendinnen en vrienden of zijn fans. Maar het is onaanvaardbaar dat zijn seksistische en onmenselijke woorden openbaar gemaakt zijn. Hij beledigt en vernedert alle vrouwen wanneer hij de kandidate Freya Van den Bossche tot een deel van haar lichaam herleidt: haar vagina. Voor deze man is de vagina van een vrouwelijke politicus interessanter dan haar politiek inzicht en is een vrouwelijke schepen sexier dan een vrouwelijke minister… Zoals de voorstanders van rassenscheiding herleiden de mensen tot de kleur van hun huid (“wit” of “zwart”) herleidt Brusselmans de vrouwen tot hun geslacht (“naaibaar” of “niet naaibaar”). De Morgen verspreidt geen pleidooien voor rassenscheiding, in elk geval nooit zonder duiding. Waarom doet ze dit met seksistische woorden die vrouwen kwetsen? Zou de journalist Brusselmans’ woorden openbaar gemaakt hebben als de schrijver had verklaard dat hij voor een kandidaat kiezen wil, omdat hij zin heeft hem “af te trekken” of “achterwaarts in zijn aars te naaien”? Het was de plicht van De Morgen om deze woorden te censureren of ze te vergezellen van een commentaar dat de aandacht vestigt op hun seksististische en onmenselijke aard, wat ze niet heeft gedaan. Wat heeft dan de journalist Erik Raspoet en de hoofdredacteur van De Morgen, Yves De Smet, ertoe aangezet Brusselmans’ seksistische woorden openbaar te maken? Laksheid, blindheid voor seksisme of een onbewust seksisme?

Het is des te meer verwarrend, omdat een betoging met politici van rechtse en extreemrechtse partijen in Gent was te zien op het journaal van de Vlaamse zender Canvas op zondag 11 mei 2003. Mensen droegen bordjes die de groene Vlaamse minister voor milieu, Mevr. Vera Dua beledigden: “Weg met de groene hoer!” [3] Zou seksisme een kenmerk van de politieke beschaving in Vlaanderen zijn? De vereniging ZORRA, die tegen seksisme in België opkomt, zal ons na de verkiezingen antwoorden: ze werkt aan “een onderzoeksproject over de beeldvorming van vrouwelijke en mannelijke politici in de aanloop van de federale verkiezingen”.[4] Ze zal het seksistische taalgebruik van de Belgische politieke partijen en media zeker doen opmerken. Intussen werkt de Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers aan een wetsvoorstel dat iets wil doen aan het seksisme in de reclame. [5] Gelukkig laat seksisme toch niet iedereen volmaakt onverschillig!

Magali Fontanel,

Ondertekenares van het manifest van “La Meute” “GEEN seksistische reclame!”

http://lameute.org.free.fr

------------------------------------------------------------

[1] Erik Raspoet, « En op wie stemt u ? », De Morgen, zaterdag 7 mei 2003, pp. 53-56.

[2] De laatste gemeenteraadsverkiezingen vonden in België plaats in 2000. Freya Van den Bossche is lid van de Vlaamse sociale partij SP.A.

[3] De Vlaamse rechtse partijen NVA, CD&V, VLD en de Vlaamse extreemrechtse partij Vlaams Blok woonden de betoging bij.

[4] ZORRA is een acroniem : Zien, Opsporen en Reageren op Rolpatronen in Advertenties en media. http://www.zorra.be

[5] Het wetsvoorstel is op 31 januari 2003 in de Tweede Kamer ingediend. U kunt het naslaan op: http://www1.dekamer.be/wwwcfm/flwb/cfm/dossier.cfm?lang=F&legislat=50&dossierID=2256

Brusselmans in zijn blootje
by Edith Thursday May 22, 2003 at 03:20 PM

Ik denk dat Brusselmans eens temeer zijn eigen imago bevestigd heeft en niet meer dan dat. Als De Morgen dat publiceert, dan denkt De Morgen daar brood in te zien. Hoe meer drek, des te beter het verkoopt, lijkt de leuze wel.

Brusselmans vernedert vooral zichzelf. Zijn uitlatingen hebben niet de geringste invloed op mijn appreciatie van Freya. Je analyse van Brusselmans zijn benadering van vrouwen is correct.

Vera Dua werd groene hoer genoemd als beloning voor haar degelijk werk als minister. Het behoort wellicht tot de verworvenheden van onze Westerse cultuur de we moeten beschermen tegen het islamitische gevaar, dat we vrouwen die niet naar onze pijpen dansen 'hoer' noemen.

Ik had nooit gedacht de vele eeuwen beschaving die we achter ons hebben liggen zouden uitmonden in een scheldcultuur waarin seksisme en racisme de toon aangeven.