arch/ive/ief (2000 - 2005)

RESIST: België heeft een probleem.
by han Soete Thursday, May. 22, 2003 at 10:51 AM
han@indymedia.be

“Je kan de verkiezingsuitslag van RESIST niet anders beoordelen dan een nederlaag. RESIST scoort relatief goed in steden als Antwerpen en Mechelen. Maar buiten die steden is het resultaat niet bijster goed. RESIST scoort zeer goed bij moslims en de bevolking van Arabische afkomst : daar haalt RESIST tot 1/3 van de stemmen. Ook al klinkt dat goed en is dat een overwinning, het geeft vooral aan dat het onder de Belgische bevolking zeer erg gesteld is. Deze maatschappij heeft een zeer serieus probleem: racisme.”

“Wat vind je van de uitslag?” vroeg een bevriende journaliste me zondag in het stadhuis van Antwerpen.
“Zeer erg, ik wist dat het racisme zeer diep geworteld was in onze maatschappij, maar het is erger dan ik dacht.”
“Maar wat wil je nu ook” repliceerde ze “Abou Jahjah die overdrijft ook hé, met zijn moslimscholen en die hoofddoeken”
“Dat is nu precies wat ik wil zeggen” antwoord ik haar.
Ze stond me een beetje verweesd aan te kijken.
Had ze me begrepen?

-------------------------------------------------------------------------------

“In Duitsland vind je haast in elk klein dorpje een gedenksteen, museum, ... aan de holocaust.
Maar in België weet nauwelijks iemand dat er meer dan 10.000.000 (tien miljoen) Kongolezen vermoord werden door de Belgische kolonialen.
Weet jij in jou dorp of gemeente de gedenksteen staan voor die tien miljoen Kongolezen??”

-------------------------------------------------------------------------------

“Ongeveer tien jaar geleden (na zwarte zondag) organiseerden we in Antwerpen een betoging tegen het Vlaams Blok. We kregen geld van het ACOD om pamfletten te drukken. Uiteindelijk kwamen er meer dan 5.000 mensen mee betogen.
Als ik daar vandaag aan denk dan denk ik dat ik me vergist heb. We moesten niet betogen tegen het Vlaams Blok maar tegen het racisme, tegen de SP die al jaren lang de zaken liet verzuren in de wijken, tegen SP burgemeester Bob Cools die vond dat migranten beter in getto’s konden leven. Dan had ik waarschijnlijk geen geld gekregen van het ACOD voor mijn pamfletje, maar dan stonden we nu misschien een stap verder.”

-------------------------------------------------------------------------------

“De slechte score van RESIST toeschrijven aan de media zou al te gemakkelijk zijn. We weten immers al lang dat de media geen enkele kans geven aan initiatieven die zich niet houden aan het eenheidsdenken. De anti-globalisten werden “politieke hooligans”, stakingsleiders worden “mafia bonzen”, milieu activisten worden “boom knuffelaars”, ... Zelf het parlementslid Vincent Decroly die in 1999 nog goed was voor meer dan 100.000 voorkeurstemmen kreeg geen enkel forum in de media. Zijn boek over de propaganda machine van paars-groen ontleed werd nergens besproken. “De Belgische rapporteur” een publicatie waarin hij een analyse maakt van 4 jaar paarsgroen door de media doodgezwegen en een verspreiding werd onmogelijk gemaakt. Vincent was een stoorzender, hij hield zich niet aan het eenheidsdenken, ook al was nog steeds geliefde politicus van ECOLO, hij werd doodgezwegen.”

-------------------------------------------------------------------------------

De man die ooit zwart (partij) geld verbrandde werd door de zelfverklaarde progressief Kruithof uitgeroepen tot de beste minister van de vorige regering. Vandenbroucke moest in een recent verleden opstappen vanwege smeergeld schandalen in de partij waarvan hij voorzitter was. Die sjoemelaar wordt vandaag geprezen door de “Marxistische filosoof” Jaap Kruithof, ook professoren hebben blijkbaar een kort geheugen. Kan je het tienduizenden jongeren dan kwalijk nemen dat ze zich laten leiden door het vermeende groene en progressieve imago van “rode Steve”. Het vreemde aan Kruithof is dat hij het nodig vond om duidelijk standpunt in te nemen tegen RESIST, maar er geen probleem mee heeft een prominent sjoemelaar te prijzen. Natuurlijk is het het recht van mensen als Kruithof om kritiek te hebben op RESIST, problematisch wordt het als hun argumenten alle vooroordelen tegenover moslims overnemen : “homo’s, vrouwen, fundamentalisten (11.09), ....”
Moeten zij zich er dan over verbazen dat extreem rechts goed blijft scoren en dat het racisme in deze samenleving steeds toeneemt.

-------------------------------------------------------------

Schop de mensen een geweten?

Misschien.










Kongo
by Guido Thursday, May. 22, 2003 at 11:04 AM
pannekoekrobert@hotmail.com

"“In Duitsland vind je haast in elk klein dorpje een gedenksteen, museum, ... aan de holocaust.
Maar in België weet nauwelijks iemand dat er meer dan 10.000.000 (tien miljoen) Kongolezen vermoord werden door de Belgische kolonialen.
Weet jij in jou dorp of gemeente de gedenksteen staan voor die tien miljoen Kongolezen??”

Wanneer zal het Koningshuis en de belgische regering zich eens verontschuldigen voor de genocide in Kongo?

Herinner u dat een aantal NGO's in zee waren gestapt met een aantal Belgische bedrijven die vandaag de dag nog steeds Kongo uitbuiten. Ze wouden notabene een iets als een giftenbank oprichten.

Het uranium voor de atoombommen van de Amerikanen kwam uit mijnen uit kongo, uitgebaat door Belgen.


Maar progressief Vlaanderen praat liever over Stalin en het moslimgevaar.

foutje
by Guido Thursday, May. 22, 2003 at 11:07 AM

"moslimgevaar" moet zijn "vermeende moslimgevaar", sorry

Meer aan de hand dan racisme
by Edith Thursday, May. 22, 2003 at 11:22 AM

Ik denk dat er meer aan de hand is dan racisme.
De belangrijkste oorzaak van het magere resultaat van RESIST lijkt mij de psychologische oorlogslogica van de US administratie (nogmaals, dit is niet het Amerikaanse volk).
Overal om me heen hoor ik mensen die logica herkouwen in diverse varianten. Iedereen heeft massa's geld verloren door die logica te volgen, maar weinigen willen dat inzien. Men volhardt in het vertrouwde dat men als veilig ervaart al is net dat het meest bedreigende voor onze samenleving. Niet de realiteit, maar de perceptie is bepalend voor het gedrag van de mensen, voor de gevoerde politiek ook, want onze politici en media zijn evengoed aangetast. Getuige daarvan hun gedrag naar Abou Jahjah toe.

De emotie waar die psychologische oorlogsvoering mee werkt is angst. In mijn jeugd werd me angst aangepraat voor het 'communistische gevaar', vandaag moeten we bang zijn voor het 'islamitische gevaar'. In het kader daarvan kregen een aantal woorden een negatieve, bedreigende connotatie. Ik denk aan hamas, jihad, hezbollah, al qaeda, moslimfundamentalisme, enz...
Wat weinigen weten is dat deze denktrant, die ons in hoofdzaak door VRT, VTM, de kranten en de meesten van onze politici wordt opgedrongen op zich fundamentalistisch is.

En ja, fundamentalisme is bedreigend. Voor ons is niet het moslimfundamentalisme bedreigend, voor ons is ons eigen fundamentalisme bedreigend voor onze economie en het welzijn in dit land op lange termijn.

ok
by oblo Thursday, May. 22, 2003 at 11:22 AM
Dries.Brouwers@rug.ac.be

ik hoop dat je hier niet iedereen die weigerde op RESIST te stemmen als racist probeert te bestempelen, het is misschien niet wat je letterlijk zegt, maar zo kan het wel overkomen, dat het voor een stuk meespeelt ga ik niet ontkennen maar vergeet a.u.b. niet dat niet alle allochtonen, arabische moslims zijn...

vdb aanvallen op dat geld verbranden lijkt me beetje flauw, iedereen maakt fouten, lijkt me geen argument tegen zijn huidige politiek, als je mensen wilt overtuigen, denk ik dat je betere op andere punten kritiek levert...mensen die vdb wel een bekwaam politicus vinden ga je niet over de streep trekken door hem op basis daarvan een "prominent sjoemelaar" te noemen, vrees ik

de rest van je punten kan ik me wel redelijk in vinden, maar brengt mij niet tot de conclusie dat ik eigenlijk RESIST had moeten stemmen...

groeten

Bewustmaking
by Edith Thursday, May. 22, 2003 at 11:25 AM

Ik denk dat het onze taak is de mensen en ook onze politici bewust te maken van de analysefouten die ons worden opgedrongen, de 'mythe van het islamitische gevaar' te doorprikken en op de belangen wijzen die voor ons land op het spel staan als we ons nog langer bij de neus blijven laten nemen.

Racisme
by KaM Thursday, May. 22, 2003 at 11:36 AM

De achterban van de PVDA die niet op Resist stemde zijn racist of wat? Zou het gewoon niet kunnen dat het programma en kartel bij de meeste mensen gewoon niet aansloeg? Dat Resist de bal m.a.w volkomen verkeerd sloeg. Het is gemakkelijk om externe factoren zoals het 'racisme' de schuld te geven van een nederlaag. Volgens mij heeft Resist (en dan vooral de PVDA) een volledig verkeerde inschatting gemaakt van de situatie.

Het Blok niet als het probleem beschouwen maar het 'racisme' in de samenleving is ook weer een tamelijk lege rededering. Op die manier kun je redeneren dat we niet tegen het Blok moeten 'vechten' maar tegen het 'racisme' in de samenleving.

referenties aub
by Free Thursday, May. 22, 2003 at 12:17 PM
nomadfizzycist@hotmail.com

Han,

Zou je ons ook de referenties van de citaten die je hierboven aanhaald kunnen geven? 't Zou jammer zijn mocht iemand denken dat je die uit je duim gezogen hebt.

KaM
by Miep Thursday, May. 22, 2003 at 12:25 PM

Bedankt voor het vleugje gezond verstand, KaM... dat kunnen we hier tegenwoordig wel gebruiken. :)

Dodentallen?
by Raf Grinfeld Thursday, May. 22, 2003 at 12:37 PM

Misschien dat een aantal mensen het wel leuk zouden vinden als we Stalin-kenner Ludo Martens eens dat cijfer van 10 miljoen laten nakijken. Misschien wordt het dan wel dertig miljoen of twee miljoen?
Ik moet zeggen dat er ook wel belangrijke dingen gebeuren naast dodentallen. We leren er haast niets over op school, maar qua seksuale perversiteiten in de voormalige kolonie liep het enorm de spuigaten uit. De zaak Dutroux was peanuts in vergelijking met het geheel van de daden van bepaalde kolonisators.

hilarisch
by christophe Thursday, May. 22, 2003 at 12:49 PM

Han heeft het over de doden in de Belgische kolonie en er is er hier direct ene die terug over Stalin begint...

Het cijfer van 10 miljoen doden is het cijfer van de Amerikaanse historicus Adam Hochschild.

Het museum in Tervuren zette een team aan het werk om het cijfer te verifiëren. De resultaten worden in 2004 bekendgemaakt. In 2004 wordt de 100ste verjaardag van het het overlijden van Stanley 'gevierd'.

Verbergen wij een holocaust- of goelagverleden?
by Guido Thursday, May. 22, 2003 at 1:04 PM

Worden ze hier geconfronteerd met de genocide van Leopold II, kunnen ze het niet aan. We beginnen liever over Stalin.

Ja jongens, wat scheelt er met jullie?

"1908 - Belgian state annexes Congo amid protests over killings and atrocities carried out on a mass scale by Leopold's agents. Millions of Congolese are said to have been killed or worked to death during Leopold's control of the territory."
http://news.bbc.co.uk/2/hi/africa/1072684.stm


De "bevrijding" van Irak vergeleken met het koloniaal imperialisme van LeopoldII
https://archive.indymedia.be/news/2003/04/56703.php


"The river was also used by a less sympathetic westerner, Belgian King Leopold II, who mercilessly looted the region in the late nineteenth century. Tons of rubber, ivory, gold and other treasures were floated down the Congo and shipped off to Europe in a staggering process of colonial exploitation which was enforced with a brutality that killed millions of the people living along the Congo's banks"
http://www.africanfront.com/congoriver.php



"De Britse krant The Guardian bracht onlangs het bericht dat België ‘de’ waarheid wil kennen over de bloedige beginjaren van zijn koloniale avontuur in Afrika. In een dubieuze sfeerschepping beweert de krant dat het Museum van Afrika (Tervuren) pas nu gaat onderzoeken wat er onder Leopold II gebeurde. Wat is er echt aan de hand? Verbergen wij een holocaust- of goelagverleden? Wat speelt er mee?"

"De Amerikaanse auteur Adam Hochschild kreeg in 1998 internationale bekendheid toen hij - navertellend wat o.a. de Limburgse diplomaat-auteur Jules Marchal al had geschreven - de rubbergeschiedenis een holocaust noemde. Terloops en uiterst simplistisch berekende Hochschild dat die rubbertijd zeker tien miljoen levens kostte. Voor The Guardian zijn dat tien miljoen moorden. Meteen staat Leopold II met Mao, Stalin,Pol Pot en Hitler in de galerij van de grootste schurken van de 20ste eeuw.Met hem staat ook België uiteraard aan de schandpaal."
http://www.gva.be/dossiers/-k/koningshuis/actua2000/actua170.asp

Racimse, seksisme en een vleugje negationisme
by Katelijne Thursday, May. 22, 2003 at 1:30 PM



Schuld van de kiezer? Het heeft niet veel zin om mensen te beschuldigen. De kiezer leeft nu eenmaal in een racistische en seksistische maatschappij. En inderdaad, zolang dat niet aangepakt wordt, blijft het Vlaams Blok groot.
Dus kAm, we moeten inderdaad het probleem bij de wortels aanpakken. Waarom lijkt je dat zo onwaarschijnlijk?

Alleen dat negationisme van sommigen hier is gevaarlijk.
Als het over Stalin of Hitler gaat, gelooft iedereen de cijfers. Maar als het over een oude Belgische koning gaat, steek men liever de kop in het zand.

Raar of niet?
by Edith Thursday, May. 22, 2003 at 1:37 PM

Bedankt voor het vleugje gezond verstand, KaM... dat kunnen we hier tegenwoordig wel gebruiken. :)

Raar dat de geschiften vinden dat hun verstand 'gezond' is. Of niet? Het zal wel ongebakken zijn in het defect, maar ik sta er wel iedere keer verbaasd naar te kijken.
Wellicht naïef van mij.

De zaken niet omdraaien.
by Jan D. Thursday, May. 22, 2003 at 1:38 PM

Wie steekt de kop in het zand?

Welke historicus of politicus ontkent vandaag nog de misdaden van Leopold II? Sinds enkele jaren staat dat in alle geschiedenisboekjes. WAAR, WANNEER en DOOR WIE wordt dit zogezegd in het hedendaagse België nog ontkend???

Je moet de zaken niet omdraaien. Ook in deze discussie zie ik niemand deze massamoorden ontkennen.

Ik zie alleen maar een aantal aanhangers van het puur negationistische boek van Ludo Martens over Stalin, die op een valse manier discussiëren.

P.S. Het boek van Hochschild is slechts een zwakke afspiegeling van het boek van Daniel Vangroeneweghe, Rood Rubber, al uit midden jaren tachtig.

Onduidelijk
by Edith Thursday, May. 22, 2003 at 1:46 PM

Ik vind dus niet dat Kam gezond verstand heeft en het komt me dan ook raar over als Miep dat als gezond verstand betiteld.

Stalin heeft inderdaad fouten gemaakt, dat staat buiten kijf. Ik denk echter dat niets zwart/wit is en dat Stalin daarnaast ook een gunstig effect heeft gehad op het verloop van de geschiedenis.

De fouten afwegen volgens het aantal doden lijkt me weinig nuttig naar de toekomst toe. We moeten sowieso proberen om een sociale dynamiek in beweging te zetten zonder dat er bloedvergieten aan te pas komt. Belangrijk is daarbij dat we nu de correcte analyse maken en de doden van Stalin en Leopold 2 mogen een aansporing zijn om met de nodige omzichtigheid te werk te gaan.

Leo 2
by KaM Thursday, May. 22, 2003 at 1:47 PM

Wat heeft Leopolod 2 in hemelsnaam te maken met de verkiezingen? Wat heeft die vent daar mee te maken. Ok hij was een massamoordenaar maar volgens is dit niet echt relevant voor deze verkiezingen.

Dat we in een racistische en seksistische maatschappij leven klopt wellicht voor een stuk maar verklaart het resultaat van Resist niet. Volgens mij hebben ze trouwens niet zo slecht gescoord alleen waren de verwachtingen veel te onrealistisch.

De vraag is hoe we dat racisme en seksimse aanpakken? Volgens mij doen de PVDA en de AEL dat op een verkeerde manier.

everybody knows
by I H8 Paule Bouvier Thursday, May. 22, 2003 at 3:05 PM

Iedere keer dat er een intellectualistisch tegen de pilaren wil schuppen vindt hij het warm water opnieuw uit (Tommeke Lanno-ye wou een tijdje geleden hetzelfde doen rond LII). Het is al jaren algemeen geweten wat het Belgisch koloniale regime inhield, en het Belgische niet alleen trouwens. Op alle universiteiten heb je wel 5 à 10 assistenten en proffen die zich als Congo specialist voordoen, er komen ieder jaar massa's publicaties uit die niemand leest over het onderwerp.
Trouwens het hield niet op bij LeopoldII, wie betaalde volgens u de crisis van de jaren '30 én de reconstructie van België, zoals vandaag werd er bespaard op de onbewerkte grondstoffen en betaalde Congo voor de economische malaises van de metropool, niet toevallig braken in die periode de laatste desperate opstanden uit in Congo. De Belgische staat nam gewoon de structuur, de matrix van de koloniserende heilige drievuldigheid over, bedrijf(met afgekochte concessies) in symbiose met de clerus en de staat, tezamen voor de onderwerping en uitbuiting van de Congolezen (het bekende pact van 1906). Dezelfde wereldcrisis van 1930 zorgde ervoor dat men met nog minder volk een gebied zo groot als 80 keer België moest gaan besturen, en daarbij nog de geërfde mandaatgebieden (dankzij de Volkenbond en de mythische Tabora overwinning op de Duisters). Een groot rijk besturen met een minimum aan bezetters leidde naar verder radicalisering, bloed en geweld. In de mandaatgebieden trok men lokale bestuurders terug en liet men ze vervangen door degene die men het meest capabel waande om te besturen (merci etnologen): de tutsi-clans.

Ik ga hier niet het volledige zwartboek van de Belgische koloniale geschiedenis (onze inmenging blijft trouwens actueel) schrijven, wel wil ik eraan toevoegen dat kolonialistische geest overal tot massa-exploitatie/moorden/uitroeiing leidde en dat er een belangrijke lobby bestond in andere koloniale landen bestond die niets liever deed dan het kleine België exposeren als een land dat te klein is om een imperium te hebben. de onderliggende gedachte was een verdeling van Congo onder de auspiciën van de Volkenbond, vandaar was men zelfs in 1908 op de hoogte van de bloedrubber-campagne (vooral in de Britse kranten vermeldde men dit graag). Het enige wat LII interesseerde was de kolonie laten renderen, de "bodycount" kon hem weinig schelen

Ten laatste dit :er lopen nog genoeg ex-kolonialen rond om aan de tand te voelen, zo ook die ouwe tang aan de ULB gehete Paule Bouvier, ga liever met haar over Congo praten (en leer uit haar houding en mentaliteit) dan JaJah's kennis terzake als het grote licht te interpreteren

plat
by Ben Thursday, May. 22, 2003 at 3:37 PM

Dat was voorspelbaar! Als wij de enige echte goeien zijn, dan moeten al diegenen die dat niet inzien (99,6% van de bevolking tegenover 99,4% in '99) wel racisten zijn! Qua veralgemening kan dat wel tellen. Moest iemand dergelijke vooroordelen in lichtjes andere richting naar voor brengen, zou je die terecht een racist kunnen noemen.

Soms ben ik diep tevreden dat ik tenminste enkele ABC's van het marxisme heb mogen leren kennen. Het bespaart me van plattitudes zoals ik die van Resist hier al veelvuldig heb mogen aanschouwen.

terug over de uitslag
by jullie vriend Thursday, May. 22, 2003 at 3:44 PM

om nog even iets te zeggen over de verkiezingsuitslag van Resist:
*ik was en ben het eens met het programma van Resist. Ik woon niet in de provincie Antwerpen, maar voor de senaat heb ik op Resist gestemd.
*Niet iedereen die op een andere partij gestemd heeft is een racist. Ik weet dat niemand dat gezegd heeft maar ik wilde het toch even kwijt.
*Wat Abou Jahjah over homo's en vrouwen gezegd heeft is zeer te betreuren. Gelukkig stond het juiste antwoord daarop in het programma van Resist (de a-religieuse en a-culturele staat). Dat er veel homofobe autochtonen zijn is waar, maar het is geen excuus voor wat dyad over homo's gezegd heeft (dat het "niet de norm is binnen de islam", alsof seksualiteit iets met normen vandoen heeft)
*Ik ben ervan overtuigd (als ik de uitslagen analyseer), dat een deel van de traditionele PVDA aanhang niet gediend is van Resist. Aan de PVDA zeg ik het volgende: probeer die mensen te overtuigen, jullie project, van de PVDA en van Resist, is dat waard. Toon de mensen dat jullie niet veranderd zijn, weerleg de misverstanden over AEL (dat zijn GEEN fundamentalisten), en hou jullie eigen kandidaten, en zaken als geneeskunde voor 't volk, zichtbaar.
*Een gemeenteraadszitje voor Resist is haalbaar. Voer een goede campagne en ga voor een tweede. Ik zou het een goed idee vinden als bijvoorbeeld Zohra Othman of Peter Mertens in die gemeenteraad kunnen gaan zitten.
veel succes.

Burn the witch...
by nada Thursday, May. 22, 2003 at 3:55 PM

Als je ziet dat vorige zondag softies als Vera Dua en Mieke Vogels openlijk als heksen zijn verbrand.Hadden jullie dan echt verwacht dat middelleeuws vlaanderen een mondige moslim als Dyab met open armen gingen ontvangen.Zelfs mijn eigen " progressieve" vriendenkring verslikte zich in het feit dat ik overwoog om op hem te stemmen.

zoals ik al eerder zei: ofwel bouwt resist samen met andere linkse fracties verder aan een waardig alternatief in de straat, ofwel moeten ze het plat demagogisch spelleke van de klassieke partijen leren spelen.

choose or loose...

salaam

"progressief"
by Jan D. Thursday, May. 22, 2003 at 3:59 PM

Laat ons vooral voortdoen met iedereen die niet direct voor Resist wil stemmen, "progressief" tussen aanhalingstekens te noemen.
Dan zijn er nog 0,4% "echte" progressieven in dit land.
In dat geval is een collectieve zelfmoord misschien de beste optie want zo zullen we nooit iets veranderen.

Wat is "progressief"?
by Guido Thursday, May. 22, 2003 at 4:18 PM

Wat is "progressief" eigenlijk, definitie?

biefstuksocialisme
by nada Thursday, May. 22, 2003 at 5:27 PM

Met progressief tussen aanhalingstekens bedoel ik diegenen die denken dat de socialistische partij iets met socialisme te maken heeft. Sedert zij kapitalisme als een "fait accompli" omhelst hebben, hebben ze het voor mij verkwanseld.Ik ben bijlange niet met alles (weinig zelfs)akkoord van Resist of de pvda. Maar je kan moeilijk verwachten dat er voor ieder individu in Vlaanderen de perfecte partij wordt gecreeerd, waarin hij of zij zich 100% kan in terugvinden.
Voor mij was het in de eerste plaats een stem tegen het vlaams blok.

salud

slechte resultaten! Ja of nee?
by liesbeth Thursday, May. 22, 2003 at 6:11 PM

Je kan niet verwachten dat een partij die nog maar juist is opgericht onmiddelijk de verkiezingen gaat winnen. Voor jullie eerste keer vind ik jullie resultaat niet slecht. Maar ik denk dat een grote reden waarom jullie nog veel stemmen hebben is dat niet iedereen jullie 10 basis punten kent. Bovendien vind ik zelf die 10 punten te beperkt om stem aan een partij te geven. Ik denk dat jullie beter deze 10 punten nog eens verder uitschrijven en toelichten. Als je pleit voor de oprichting van een apart islamitisch scholen net houdt dit dan ook in dat er in het Arabisch wordt les gegeven of niet? Van sommige hoor ik de eerste 4 jaar andere slechts 1 jaar in het Arabisck kan er mij iemand hier uitsluitels over geven. Ik kom zelf uit een concentratie school en ik vond die sterke menging van culturen juist een verrijking voor mijn eigen cultuur en hierdoor sta ik ook veel opener ten opzichte van andere culturen. In plaats van je af te zonderen in je eigen groepje pleit ik juist voor dat iedereen open staat voor elkaar!

Niet pas opgericht he!
by Jan D. Thursday, May. 22, 2003 at 6:20 PM

Liesbeth, de PvdA was een onderdeel van Resist en zij zijn al meer dan 35 jaar geleden opgericht.
En nu haalt Resist behalve in Antwerpen-stad OVERAL minder stemmen dan de PvdA de vorige keer.
Wat je zegt, klopt dus gewoon niet.

Racistisch? Dit artikel?
by Stef Rooyaerts. Thursday, May. 22, 2003 at 6:33 PM

Ik lees op verschillende comments dat de bijdrage van Han over Resist racistisch zou zijn... . Sorry, maar zo lees ik het niet. Ik denk dat Han gewoon bedoelt dat het racisme ver zit ingebakken in onze maatschappij. Zo ver dat men discussies zit te voeren (of niet te voeren) over hoofddoeken en over moslimscholen. Dat de zusterkes hier vroeger met hoofddoeken in de hospitalen rondliepen was geen probleem,... ook niet dat pakweg de joodse gemeenschap eigen scholen heeft.

Wat Han bedoelt is dus niet dat de overige 99,...% racistisch is,... neen, maar wél dat er een fundamenteel racistisch probleem is in de maatschappij. En daarvoor moeten we het Vlaams Blok niet meer als (enige) vijand beschouwen,... het zijn anderen die fundamenteel problemen hebben met allochtonen: zo kan ik er wel een paar opnoemen binnen de SPa... (die namen zijn hier al wel gevallen).

zucht
by Joachim Thursday, May. 22, 2003 at 7:08 PM

ik kan maar niet begrijpen dat zoveel "progressieven" (!) er hun hoofddoel van maken resist en de pvda af te breken, demotiveren en discretiteren ... dat kan er echt niet in bij mij... maar dat blijft hier maar duren, het ene artikel na het andere ... slecht resultaat? ja ... awel, het zal in ieder geval niet aan jullie liggen als het beter wordt! pfffffftttttt


Joachim

Geen hoofddoel
by Jan D. Thursday, May. 22, 2003 at 7:16 PM

Nee hoor, slechts een nodige nevenactiviteit Joachim.

Mijn hoofddoel is het kapitalisme bestrijden.
Om dat efficiënter te doen dan in het verleden is het echter nuttig en nodig om een interne kritiek te leveren en dogmatische en sectaire tendensen te bestrijden die de beweging enkel op een dood spoor zetten.

?
by Paul Thursday, May. 22, 2003 at 7:20 PM

Het bestrijden van die sectaire en dogmatische 'elementen' begint langzamerhand dogmatische trekjes te krijgen. :)

Groeten.

Verklaar u nader
by Jan D. Thursday, May. 22, 2003 at 7:23 PM

Leg eens uit Paul.

Is het dogmatisch tegen een eenpartijdictatuur te zijn?
Is het dogmatisch tegen een autoritair staatssocialisme te zijn en voor een vrij en basisdemocratisch socialisme?
Is het dogmatisch te blijven wijzen op de fouten en misdaden van Stalin?
Is het dogmatisch er voor te willen zorgen dat links niet steeds dezelfde fouten maakt?
Is het dogmatisch erop te wijzen dat de PvdA opnieuw zoveel stemmen heeft verloren bij de verkiezingen en er nog maar eens geen enkele ernstige conclusie uit trekt?

resist versterkte racisme
by Koenraad Depauw Thursday, May. 22, 2003 at 7:35 PM
koenraaddp@hotmail.com

LSP heeft niet deelgenomen aan resist, hoewel we wel al een jaar op voorhand hadden opgeroepen tot het vormen van linkse eenheidslijsten. Zoals altidj hoor je van de PVDA niks.

2 maanden voor de verkiezingen konden kiezen: wel meedoen of niet meedoen. Wel meedoen was het 10-puntenprogramma aannemen, opgesteld door AEL en PVDA.

Han stelt hier dat bijna heel Vlaanderen racistisch is. Tja, het ligt blijkbaar altijd aan iets anders dan aan de eigen organisatie??

Resist was geen front. Het was een organisatie met aan het hoofd AEL (art. 1 van het 10-puntenprogramma), en daarna de PVDA die voor de centen mocht zorgen.

Ook in het programma, het discours van resist kwam dit tot uiting. Resist nam geen positie in op de breuklijn arbeid/kapitaal. Het vertrok op een etnische breuklijn!!!!!

Quota voor migranten, maar vaak het hele discours van Abou JJ kwam voor de mensen neer als: kijk, de migranten wonen hier al lang, ze hebben het hier het moeilijkst van allemaal, laten we de zaken nu eens voor een paar jaar omdraaien.

In theorie ben ik met zo'n moralistisch standpunt wel akkoord, links progressief zijnde, maar ik kan me goed inbeelden dat je dat op Bayer of Sidmar niet verkocht kreeg, laat staan op TV. Niet omdat de mensen racisten zijn, wel omdat ze het een discriminerende maatregel vinden. In dit economisch klimaat is een eis voor quota een verzwakking van de arbeidersklasse, zal het zelfs racisme aanscherpen.

Het hele moralistische concept van migranten/niet-migranten, de ene moeten inleveren voor de andere is geen basis voor de brede arbeidersklasse te bereiken. Daar bereik je enkel migranten mee en het meest bewuste deel van de linkerzijde. Neem toch gewoon een klassestandpunt in!! Dat hadden we met LSP al lang door.

Zelfs Abou JJ had het enkele dagen voor de verkiezingen door en kwam hij plots op de proppen met de 32-uren week zonder loonsverlies. Was je in jullie campagne van dit punt gestart, had je er de hoofdslogan van gemaakt, wel Dyab, Maria of Collette hadden misschien in het parlement gezeten en je zou geen 2500 medewerkers blaasjes wijsgemaakt hebben. je zou alleszins vooruit zijn gegaan ipv achteruit

Wat gaat de PVDA doen voor de volgende verkiezingen? Zijn jullie nog steeds de enige echte? Zullen jullie deze keer wel bereid zijn om met ons aan tafel te zitten voor de verkiezingen? Na al die zever die we hier moeten hebben slikken over Resist. Belachelijk gewoon!!

Koenraad Depauw
LSP Gent

En nu: ja t'is de schuld van racistisch Vlaanderen. Goed Han!!



Koenraad Depauw

Grapje op Indymedia (nieuw)
by Paul Thursday, May. 22, 2003 at 7:42 PM

Het was maar een grapje hoor. No offence. Ik ben geen fan van de PVDA. Ik ben de termen sectair, dogmatisch een beetje beu geworden. Het is al te gemakkelijk om daarmee je 'tegenstanders' de mond te snoeren (zeker de PVDA)

Als je tegen de PVDA bent dan ben je in het beste geval rechts....

Als je voor de PVDA en co bent dan ben je sectair,dogmatisch etc....

Tja daarmee komen we natuurlijk nergens. Het is niet omdat er verschillen zijn ter linkerzijde dat we daarom elkaar met simplistische woordjes de kop moeten inslaan. Dat is jammergenoeg een beetje het minpunt van Indymedia. In het openbaar zou het er wellicht veel vriendelijker aan toegaan.

Groeten.

Sectair en dogmatisch
by Jan D. Thursday, May. 22, 2003 at 7:48 PM

OK Paul, ik zal uitleggen wat ik precies met die termen bedoel, waarom ze van toepassing zijn op de PvdA zal idereen wel duidelijk zijn die deze maatschappelijk marginale (sic Jeannk!) groep kent.

sectair: je eigen particuliere belangen als organisatie of partij boven de belangen van de klasse of beweging plaatsen

dogmatisch: de theorieën laten primeren op de werkelijkheid en die weigeren aan te passen in het licht van de veranderingen in die werkelijkheid

Tof, er is eindelijk een "open" debat.
by han Soete Thursday, May. 22, 2003 at 8:28 PM
han@indymedia.be

Iemand vroeg wie ik citeerde, wel citeer enkel mezelf. De tekst hierboven is knip en plakwerk van verschillenden fragmenten, tekstjes, pogingen tot tekstjes, ...

Een echt debat op dreef krijgen op indymedia is zeer moeilijk.

Eerst en vooral is het nodig dat men naar elkaar probeert te luisteren.
Zo schreef ik nergens dat alle niet RESIST stemmers racisten zouden zijn, ik zeg dat zelfs niet alle Vlaams blok stemmers. Lees nog eens opnieuw wat er staat.

Dyab die zegt 1/3 van de Vlamingen racistisch is, wel ik denk hij de zaak onderschat, ik denk dat je gerust kan stellen dat hele maatschappij door het racisme verziekt is.
En eigenlijk wordt dat in de vele comments hierboven bevestigd.

De discussie over Kongo spreekt als het ware boekdelen. België moest volstaan met gedenkstenen, er zouden musea moeten zijn die koloniale misdaden reconstrueren, .... Het feit dat wij onze "relatieve" rijkdom te danken hebben aan de dood van miljoenen Afrikanen is iets waar wij dagelijks mee geconfronteerd zouden moeten worden.

Het feit dat "progressieven" niet zien dat dat een probleem is, dat toont aan hoe diep het racisme is doorgedrongen in deze samenleving.

En dan zijn er de mensen van LSP (KAM en Koenraed)
Ik heb er alle respect voor dat zij de verkiezingen willen gebruiken om hun eigen partij op te bouwen.
Maar zij zouden zichzelf toch ook eens serieus moeten bevragen. Al jaar en dag voeren zij actie tegen het blok, de ene keer met enkel tientallen en dan weer samen met duizenden anderen. En toch, toch, ..... wordt het Vlaams Blok steeds groter, neemt het racisme steeds toe, ....
Al moet ik eerlijk zeggen dat ik mij in jullie kritiek nog een stukje kan herkennen. Die 32 uren week dat is iets waar we met RESIST beter wat vroeger mee naar buiten waren gekomen. Het anti-kapitalistisch karakter van de lijst had inderdaad wat beter naar voor mogen komen.
Maar zoals jullie zelf reeds terecht opmerkten is dat anti-kapitalisme aanwezig in RESIST, en brengt ook Abou Jahjah dat naar voor.

En dan zijn er die mensen bij wie de stoom op hun bril slaat als ze het woord PVDA horen. Sorry hoor, maar daar besteed ik geen tijd meer aan. Ik raad ze aan om hun bril te poetsen zodat ze op een normale manier naar RESIST kunnen kijken.

groeten
han

In Oost-Kongo
by Corneel Thursday, May. 22, 2003 at 9:52 PM

vindt er momenteel een genocide plaats?

Maar België wil hier geen actie tegen ondernemen...

Want wij zijn tegen oorlog, nietwaar...

Nog even dit.
by han Soete Thursday, May. 22, 2003 at 11:10 PM


Het is mischien nuttig om erop te wijzen dat het gesjoemel van VDB ging over AGUSTA smeergeld. Smeergeld voor wapens!!

Ik vind het bijzonder vreemd dat mensen als Kruithof en Jan D er geen enkel probleem mee hebben om voor een partij te stemmen die ministers levert met een dergelijk verleden, terwijl ze van AEL en RESIST een antwoord verwachten op alles wat Moslims zouden mispeutert hebben.

Ik vind dat een zeer vreemde kronkel.

SPa doodt Kongo
by Maarten Van Hove Thursday, May. 22, 2003 at 11:32 PM
Maarten.Van.Hove@pandora.be

Ah, de SP-a is mede-verantwoordelijk voor het koloniale verleden van Kongo?

Wat zullen we nog krijgen...

Kort geheugen?
by han Thursday, May. 22, 2003 at 11:36 PM

Maarten, denk jij dat de socialisten nooit in een regering zaten tijdens dat koloniale tijdperk?

Maarten denk jij echt dat socialisten nooirt geen steun gaven aan Mobutu toen zijn in de regering zaten?

Wat zijn we toch kort van geheugen.

En moest de SP.A zich schuldig voelen over dat koloniale verleden, waar zijn dan al die gedenkstenen, musea, ....



SPa steunt Leopold II
by Maarten Van Hove Saturday, May. 24, 2003 at 1:50 PM
Maarten.Van.Hove@pandora.be

"Maarten, denk jij dat de socialisten nooit in een regering zaten tijdens dat koloniale tijdperk?

Maarten denk jij echt dat socialisten nooirt geen steun gaven aan Mobutu toen zijn in de regering zaten?

Wat zijn we toch kort van geheugen.

En moest de SP.A zich schuldig voelen over dat koloniale verleden, waar zijn dan al die gedenkstenen, musea, ...."

Kort van geheugen, Han? WIL je nu eigenlijk dat we hier over Stalin beginnen??? Want dat is toch ook wel al héél lang geleden hé?

Ik geloof er in ieder geval in dat de SP-a'ers van toen al dood zijn. Ik zou graag die van vandaag beoordelen op hun daden van vandaag ipv de eventuele daden van hun eventuele voorgangers 150 jaar geleden. Dat is toch fair hé???

Soit.




Ter info
by Jan D. Saturday, May. 24, 2003 at 2:20 PM

In de tijd van Leopold II was er al een hele campagne tegen zijn wreedheden opgezet door Engelse voorvechters van de mensenrechten (gesteund door hun regering die de Kongo-Vrijstaat eigenlijk graag zelf had willen inpikken).

Kongo was toen inderdaad nog geen kolonie maar een soort privé-rijk van Leopold II. Het waren juist de toenmalige socialisten (de Belgische Werkliedenpartij) die in het binnenland die Engelse kritiek overnamen en de oud geworden Leopold II mee dwongen zijn privé-eigendom na zijn dood in 1909 af te staan aan België.

De BWP was zeker niet anti-kolonialistisch, net zoals alle toenmalige socialisten, maar na Leopold II is het koloniale regime wel veel menselijker geworden, dat moet gezegd. In plaats van een meedogenloze uitbuiting en massamoorrd kwamen nu een soort 'zachtere' paternalistische exploitatie en een 'beschavingsmissie' waarbij kerk en bedrijfsleven (de Union Minière, het huidige Umicor) zeer veel macht kregen.

Het is dus - zoals altijd - iets genuanceerder dan zoals Han Soete het stelt.

En ook de houding van de SP in de jaren tachtig was duidelijk anti-Mobutu, ook dat moet erkend worden.

En nog een uitsmijtertje: welk klein-links partijtje had er toen blijkbaar geen enkel probleem mee dat het grote voorbeeld China militaire akkoorden had met de Mobuto-dictatuur?

Juist... Dat waren genante momenten voor sommigen.

beoordelen?
by Guido Saturday, May. 24, 2003 at 3:15 PM

"Ik zou graag die van vandaag beoordelen op hun daden van vandaag ipv de eventuele daden van hun eventuele voorgangers 150 jaar geleden. Dat is toch fair hé???"

Dat is heel fair Maarten.


-15.000 uitwijzingen van mensen, die op zoek zijn naar een beter leven in Europa, België.

-Gesloten centra waarin minderjarigen worden opgesloten.

-Mensen die in groep op een vliegtuig richting huiswaarts worden gezet.

Dit noemt met een "mooi" woord, "asielbeleid", opgesteld door SP-A'ers toen ze nog SP'ers waren.

Er werd hier zelfs een boek over geschreven door de heren Commers en Blommaert, het asielbeleid werd verdedigt door Vermeersch.

Vermeersch, las ik, ging op de SP-A stemmen, op Freya.

Net zoals sommige progressieve linksen.


En Maarten, veel Kongolezen worden richting huiswaarts gestuurd.


België heeft dus een probleem
by han soete Monday, May. 26, 2003 at 12:37 PM

jan D. schrijft :

"De BWP was zeker niet anti-kolonialistisch, net zoals alle toenmalige socialisten, maar na Leopold II is het koloniale regime wel veel menselijker geworden, dat moet gezegd. In plaats van een meedogenloze uitbuiting en massamoorrd kwamen nu een soort 'zachtere' paternalistische exploitatie en een 'beschavingsmissie' waarbij kerk en bedrijfsleven (de Union Minière, het huidige Umicor) zeer veel macht kregen.
Het is dus - zoals altijd - iets genuanceerder dan zoals Han Soete het stelt. "

Voila, en dat komt van iemand die zichzelf "links" & "progressief" noemt.

Dat is het probleem waar België mee te kampen heeft.
Kolonialisme dat is volgens Jan D : 'zachtere' paternalistische exploitatie en een 'beschavingsmissie'.

En Maarten je komt er natuurlijk niet van af met dat geleuter over Stalin. In België heeft hoegenaamd niemand last van Stalin, maar het racisme dat zijn oorsprong vind in het kolonialisme en de slavenhandel daar hebben in België honderduizenden mensen wel last van.
Het racisme is de ideologie die het mogelijk maakt dat men de derde wereld blijft uitzuigen.

We hebben nog zeer veel werk aan de winkel, zoveel is duidelijk.





Onwetendheid gecombineerd met kwade wil
by Jan D. Monday, May. 26, 2003 at 1:12 PM

Meneer de zogenaamde media-activist,

Straks ga je zeker zeggen dat ik "zwarte propaganda" voer?

"Beschavingsmissie" stond dus duidelijk tussen "".
Voor mensen die Nederlands kennen is dat duidelijk: hier wordt een zekere ironie gesuggereerd.

Ik ben dus weer een racist zeker? Omdat ik een verschil maak tussen het 'gewone' (zie je staan Hanneke???) kolonialisme en een brutale massamoord zoals Leopold II die toepaste

Jij combineert een grote onwetendheid op allerlei gebied (en zeker journalistiek of media, waar je werkelijk de ballen van snapt, laat staan als je over geschiedenis begint) met een dusdanige arrogantie en kwaadwilligheid in het verdraaien van woorden dat het pijnlijk wordt voor iedereen.

Je moet het maar doen. Jij bent gewoon niet links, je bent een autoritair denker. Van mensen als jou heb ik geen lesjes te ontvangen. En nu ga je me hidden voor 'schelden' zeker?

Dit is werkelijk belachelijk, als ik al niet meer links of progressief ben, als Kruithof het al niet meer is, wie is het dan eigenlijk nog wel? "België heeft een probleem" zeker? Nee Han, JIJ hebt een probleem.

En nu nog een boekentip, een ander werk van de door jou zo graag gelezen Adam Hochschild, De rusteloze geest: Russen herinneren zich Stalin, Leuven, 1996.

Lees dat eens: het werk waarin dezelfde Hochshild die jij zo graag citeert over Congo eens een boekje over de Stalin-terreur opendoet. Maar dan zal het ineens een CIA-agent zijn zeker?

EN wat weet jij eigenlijk?
by Jan D. Monday, May. 26, 2003 at 1:21 PM

Wat weet jij eigenlijk over het kolonialisme vent, NIETS!

Anders had je geweten dat wat ik schrijf volledig correct natuurlijk. Denk jij dat men in de jaren dertig-vijftig ook nog handjes afkapte soms?

Heb jij enig idee over wat het reële kolonialisme was en wat een paternalistische ideologie daarmee te maken had, een ideologie die toen zelfs door de communisten (onder Stalin!) werd gedeeld?

Voor jou is de geschiedenis een reeks simpele schema's, zoals de boeken van je vader: prutswerk zonder enige wetenschappelijke waarde.

aub
by christophe Monday, May. 26, 2003 at 1:32 PM

Jan, het zal nu wel gaan zeker? Wat een plat gescheld. Wat heb jij gegeten vanmorgen?

Dom commentaar
by Jan D. Monday, May. 26, 2003 at 1:34 PM

Hou je dom commentaar toch voor jezelf Christophe.

Ik wil wel eens geschiedenislesjes aan jullie komen geven zodat je ook eens een heel klein beetje zou weten waarover je spreekt.

Allez, censureer me dan toch!

Jan Dumolyn
by Martine Devos Monday, May. 26, 2003 at 2:08 PM

Jan, ik had in Gent al opgevangen dat jij een onuitstaanbaar arrogant geval bent.
Los van wie hier gelijk of ongelijk heeft (ik ben geen historicus, alhoewel ik vind dat iedereen recht heeft op een mening), die titel past je wel.
Denk je echt dat je met deze stijl nog geloofwaardig overkomt als wetenschapper? Voor mensen als jij maak ik een grote bocht.

Doe dat!
by Jan D. Monday, May. 26, 2003 at 2:14 PM

Doe dat Martine, ik zal er geen slaap om laten.
En uit welke hoek had je dat gehoord? ik kan het al raden.

Arrogant of niet, ik neem het hier niet langer subtiel uitgescholden te worden voor racist en dat ik niet progressief zou zijn. Dit is hier het typische scenario: ik word uitgescholden, ik reageer met feiten en argumenten en dan ben ik 'arrogant' volgens mensen die dan plots op de proppen komen. Pfff...

En nog iets: iedereen heeft recht op een 'mening', maar dit is geen kwestie van mening, dit is een kwestie van er iets van afweten of niet.

Heulen met de beulen

aargh!!!
by king hagar Monday, May. 26, 2003 at 2:16 PM

Maar Mister D. toch, zo gaat ge nooit geen lief vinne ;)

PS: Ge hebt wel een punt zenne, maar zoals ge het hier verwoord komt ge toch een beke over als den arroganten professor. Ik weet wel waarom ze het nie censureren...

Dank je Hagar
by Jan D. Monday, May. 26, 2003 at 2:24 PM

Ik neem dat erbij, dan ben ik maar de arrogante professor.
Mijn eigen imago is ondergeschikt aan de waarheid.

Als je een academicus bent, gaan ze gelijk hoe toch zeggen dat je arrogant bent als je mensen op hun plaats zet die niet weten waarover ze spreken, daar is niets aan te doen.

Ik kom hier niet om mezelf populair te maken, wat me interesseert is dat de mensen tenminste hun beeld over de geschiedenis niet laten bepalen door het simplisme dat we hier gewoon zijn.

Trouwens, die mensen die dat doen, zijn vaak van slechte wil en al vooraf bevooroordeeld tegenover mij omdat ze uit een heel bepaalde hoek komen, je weet wel wie... Die zullen van elke gelegenheid gebruik maken om me te pakken.

En ik heb dan wel niet zo'n gespierde borstkas als jij maar om een lief te vinden heb ik nog nooit geen problemen gehad hoor :-)

ach
by oblo Monday, May. 26, 2003 at 2:42 PM
Dries.Brouwers@rug.ac.be

niet iedereen interpreteert zo'n uiteenzettingen als arrogantie, maar ach ja, ook niet iedereen vindt het noodzakelijk om zijn/haar geliefde illusie van morele superioriteit in de verf te zetten in posts die op de man spelen in plaats van op de bal

Op de man of op de inhoud spelen??
by han Tuesday, May. 27, 2003 at 10:49 AM

Het gebeurt wel eens meer op deze website.

Een inhoudelijke discussie uit de weg gaan en maar wat op de man gaan spelen. ,Laten we het dus maar trachten over de inhoud te hebben en het gehakketak op de man laten voor wat het is.

Ik begrijp dat een aantal mensen mijn tekstje en mijn comments beschouwen als een persoonlijke aanvan : "Jij bent een racist". Dat was eigenlijk niet zozeer mijn bedoeling, en ik wil mij verontschuldigen tegenover die mensen die zich geviseerd voelen. Waar ik wil op wijzen is een "maatschappelijk" probleem.

Gisteren (dinsdag 27.06.03) was er op Arte een goede documentaire over Lumumba. Welnu die man werd mede vermoord omdat hij zich uitsprak tegen die : 'zachtere' paternalistische exploitatie en een 'beschavingsmissie'

Je moet maar eens aan mensen als Walter Zinzen of Ludo de Witte vragen hoe moeilijk het vandaag nog steeds is om iets serieus te maken over die koloniale geschiedenis voor de Belgische media.

Wat ik kan begrijpen is dat mensen zeggen dat RESIST niet de goede strategie was / is om iets aan het probleem van het racisme te doen. Dan kunnen we eens kijken naar de verschillende srategiën, .... Wat ik welliswaar niet begrijp is dat een aantal mensen het probleem willen ontkennen.
Want als je een probleem wil aanpakken dan lukt dat niet als je dat probleem ontkent natuurlijk.

Groeten
han

'zachter' kolonialisme
by Jan D. Tuesday, May. 27, 2003 at 1:27 PM

Het verschil tussen Congo onder en na Leopold II is toch wel duidelijk Han.

Er waren geen massale executies meer, wel nog een verplichte tewerkstelling en een regelrecht apartheidsregime (voorrang voor blanken in winkels bv., aparte wijken etc.).

De (vooral witte) paters en nonnen organiseerden er gesteund door de Union Minière en de koloniale overheid de opleiding van 'évolués'.

Was de 'Congo-Vrijstaat' onder Leopold II een voorbeeld van meedogenloze en moorddadige uitbuiting, dan gebeurde die koloniale exploitatie daarna op een meer 'beredeneerde' manier.

En heb ik ooit betwist waarom Lumumba vermoord werd?

Terzake AUB
by han soete Tuesday, May. 27, 2003 at 1:58 PM

Wat wil je eigenlijk zeggen Jan?

Er is geen probleem van racisme in belgië?

Het koloniaal verleden wordt op een voorbeeldige genuanceerde manier verwerkt door deze maatschappij?

De SP.A voert op een voorbeeldige manier strijd tegen het racisme en dat weerspiegeld zich in haar reflectie, opvoeding, .... over het koloniale verleden van België?

Groeten
han

Jongen toch
by Jan D. Tuesday, May. 27, 2003 at 2:12 PM

Ik wil dat allemaal helemaal niet zeggen. Ik geef hier enkel wat historische feiten en nuances, waar heb jij het toch over?

Natuurlijk is het racisme een probleem. Als ik dat niet vond zou ik niet al twaalf jaar wekelijks met antiracisme bezig zijn Han, zoals je heel goed weet. Maar ja, jij wil me per se voorstellen als ene die niet echt links is en niet echt antiracistisch als ik niet meedoe met je simplistische en ongeïnformeerde praat. Oeps, nu word ik weer arrogant maar je zou van minder.

De Afrika-specialisten die ik ken - hier één verdieping boven mij - zijn natuurlijk heel wat genuanceerder dan al wat jij hier vertelt. Die mensen weten dan ook waarover ze spreken.

Vandaag kan je heel goed en openlijk het koloniale verleden van België aanklagen, enkel wat oude reactionaire kringen hebben daar moeite mee (bv. druk van het Hof op de samenstelling van de Lumumba-commissie van vier professoren die de parlementairen moesten bijstaan) De SP.A, het moet gezegd, staat sinds de jaren tachtig echter duidelijk aan de andere kant.

Sinds de jaren tachtig ook staan in de meeste schoolboekjes letterlijk hele passages van Daniel Vangroeneweghe's Rood Rubber (de inspiratie van Hochshild die 15 jaar eerder werd geschreven) over de wreedheid van het koloniale regime, inclusief foto's van Afrikaantjes met stomphandjes. Sorry, maar dat is de realiteit. Bij ons aan de unief zijn de bevindingen van Ludo Dewitte vaste stof in eerste kandidatuiur Historische Kritiek.

Mochten sommigen nu eens even open zijn over HUN politieke traditie en de Stalin-massamoorden ook eens erkennen.

Heb je nu dat andere boek van Adam Hochschild al gelezen Han? :-)

de zachtere plundering van Congo
by christophe Tuesday, May. 27, 2003 at 2:36 PM

"In plaats van een meedogenloze uitbuiting en massamoorrd kwamen nu een soort 'zachtere' paternalistische exploitatie en een 'beschavingsmissie' waarbij kerk en bedrijfsleven (de Union Minière, het huidige Umicore) zeer veel macht kregen...." "De Afrika-specialisten die ik ken - hier één verdieping boven mij - zijn natuurlijk heel wat genuanceerder dan al wat jij hier vertelt. Die mensen weten dan ook waarover ze spreken."

Misschien moet je die Afrika-specialisten eens het verzameld werk van Jules Marchal aanraden. Die schreef ondertussen enkele vuistdikke boeken over zowel de periode voor als na Leopold II.

Over zijn recentste boek schreef Uitpers:
"In de geschiedenisboeken heet het dat de wantoestanden eindigden toen de Congolese Vrijstaat, een persoonlijk bezit van Leopold II, overgedragen werd aan de Belgische staat. Maar zoals Jules Marchal nu al enkele jaren aan het bewijzen is, is ook dat niet waar – maar de officiële geschiedschrijving doet nog altijd alsof Marchals jongste boeken niet geschreven zijn alhoewel de plegers ervan ze wel gelezen hebben."

Bekijk ook eens de winstcijfers van de verschillende maatschappijen die Congo in de jaren tussen 1908 en 1960 exploiteerden. Je kan alleen maar vaststellen dat we hier te maken hebben met één van de grootste plunderoperaties uit de recente geschiedenis. Congo werd leeggezogen op een medogenloze manier. Daarbij zijn lieve woordjes als "berekend" of "zachter" - met of zonder aanhalingstekens - absoluut niet op hun plaats.

geheugensteuntje
by Guido Tuesday, May. 27, 2003 at 2:38 PM

Zeg, niets nieuw onder zon :-)

"Dit gaat te ver: ik dien klacht in.

by Jan D. Monday February 18, 2002 at 11:08 AM

Nu gaat Christophe mij al met Berlusconi vergelijken. Waarom niet direct met Philip D. of Pim F.? Dat kan allemaal maar op Indymedia, zonder dat iemand van het team reageert. Noem iemand gerust tot tweemaal toe een racist, maar zeg niet dat iemand een stalinist is, of lid van partij XXX, want dan is het kot te klein voor sommigen!"

http://archive.indymedia.be/news/2002/02/17475_comment.php#17512

Och Christophe
by Jan D. Tuesday, May. 27, 2003 at 2:45 PM

Ben je daar nu ook?

Dat werk van Marchal staat hier op het rek en ze kennen dat.
Wat je zegt klopt, maar is niet in tegenspraak met wat ik zeg. Je zoekt gewoon spijkers op laag water.

Zeik toch niet man en stop met mij met al die moeite voor te stellen als iemand die de kolonisatie verdedigt. Nu gaat meneertje Christophe bepalen welke woorden ik mag gebruiken tussen aanhalingstekens. Sorry, maar de historische censuurcommissie van Stalin is al afgeschaft.

Dit is een levensmissie van Han en Christophe aan het worden. Overal, bij alle normale mensen, sta ik bekend als radicaal-links, als marxist, als activist, als antiracist. En zij willen wanhopig aantonen dat ik een racist, een eurocentrist, een fascist en wat nog allemaal ben.

Le ridicule ne tue pas.


Jan man ...
by han Tuesday, May. 27, 2003 at 2:51 PM

Niemand zegt hier dat jij een racist zou zijn.

Jij moet leren een verschil te maken tussen comments op wat je zegt of schrijft en comments op je persoon.

En over spijkers op laag water gesproken. Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat jij die aan het zoeken bent om het toch maar niet over de txt die hierbovens staat te moeten debateren.

Lieve Han
by Jan D. Tuesday, May. 27, 2003 at 3:10 PM

Inderdaad, het was mijn bedoeling niet te debatteren, enkel om een paar historische puntjes op de i te zetten.
Sorry, beroepsmisvorming, maar een goed debat begint met goeie informatie.

En je sloeg de bal mis
by han Tuesday, May. 27, 2003 at 3:16 PM

En je sloeg de bal mis met je historische korrekties, zoveel is ondertussen duidelijk geworden.

Dus nog maar eens.

Eerst en vooral is het nodig dat men naar elkaar probeert te luisteren.
Zo schreef ik nergens dat alle niet RESIST stemmers racisten zouden zijn, ik zeg dat zelfs niet over alle Vlaams blok stemmers. Lees nog eens opnieuw wat er staat.

Dyab die zegt 1/3 van de Vlamingen racistisch is, wel ik denk hij de zaak onderschat, ik denk dat je gerust kan stellen dat hele maatschappij door het racisme verziekt is.
En eigenlijk wordt dat in de vele comments hierboven bevestigd.

De discussie over Kongo spreekt als het ware boekdelen. België moest volstaan met gedenkstenen, er zouden musea moeten zijn die koloniale misdaden reconstrueren, .... Het feit dat wij onze "relatieve" rijkdom te danken hebben aan de dood van miljoenen Afrikanen is iets waar wij dagelijks mee geconfronteerd zouden moeten worden.

Het feit dat "progressieven" niet zien dat dat een probleem is, dat toont aan hoe diep het racisme is doorgedrongen in deze samenleving.

Hoe moet volgens jou het racisme worden aangepakt??

Op welke manier draagt de SP.A bij aan het bestrijden van het racisme?

Groeten
han

Wat???
by Jan D. Tuesday, May. 27, 2003 at 3:23 PM

Ik sloeg de bal helemaal niet mis. Waar? Op welk punt?

Bon, dat is dus helemaal niet duidelijk geworden, enkel in jouw wereldje.

En nog maar eens: heb je nu dat andere boek van Adam Hochschild al gelezen?

Om die twee vragen die je me stelt te beantwoorden zou ik een paar tientallen bladzijden nodig hebben, vrees ik.

Doen
by han Tuesday, May. 27, 2003 at 3:27 PM

Schrijf dan eens die tientallen bladzijden, dat lijkt me meer nodig dan die commentjes die naast de kwestie zijn.