arch/ive/ief (2000 - 2005)

Cordon sanitaire?
by ruth Wednesday May 21, 2003 at 10:45 PM

Enkele bedenkingen

De voorbije voorkiezingen laten een wrange nasmaak achter.
Agalev wordt genadeloos afgestraft en kan door de kiesdrempel (die ze dan nog zelf mee goedgekeurd hebben!) haar zetels in het parlement vergeten.
Het Vlaams Blok daarentegen gaat er weer maar eens op vooruit (hoeveel overwinningen op rij waren het ook al weer? Welke andere partij doet het na?).

Wel weer effe slikken, maar kom, echt heel erg is het niet want we hebben nog steeds een cordon sanitaire (alhoewel deze term minder en minder in de mond wordt genomen).
Hoe rechtvaardig is zo'n cordon sanitaire eigenlijk:
1. als je weet dat ondanks dit cordon het blok toch zetels krijgt en daarmee ook geldelijke middelen. Middelen die Agalev niet meer krijgt (81 mensen die het goed menen op straat). Hun 'regelneverij' is toch niets vergeleken bij de 'normen en waarden' van het Blok en de daarmee gepaard gaande regels! Worden zij daarop afgestraft!
Het Vlaams Blok daarentegen ziet zijn inkomsten keer op keer groeien doordat zij groeien, waardoor ze weer kunnen groeien...
2. als je weet dat het cordon blijkbaar toch niet de gewenste vruchten afwerpt. Mensen blijven meer en meer op het Blok stemmen, ook al blijven andere partijen zeggen dat de mensen het uiteindelijk wel zullen opgeven als ze zien dat het Blok nooit zal mogen meedoen. Wie gelooft dit nog? Vele elementen uit het gedachtengoed van het Blok zijn al overgenomen door andere partijen, waardoor dit de verrechtsing in de samenleving ook nog mee in de hand werkt.
4. je ziet dat Vlaams Blokkers in de media niet 'gecordon sanitaired' worden, wel integendeel als brave huisvaders en blonde babes worden opgevoerd
(dank u oa. Bracke en Crabbé!).

Een links alternatief op dit rechts-extremisme is in ieder geval weer een stapje verderaf met het verlies van Agalev. Nog kleinere linkse partijen komen helemaal niet meer aan bod dankzij de kiesdrempel.
Hopen op de Spa?

Hopen op de SPA ?
by jpe Wednesday May 21, 2003 at 11:14 PM

Maar allé mijn beste, de neoliberale politiek van SPA en co is juist mee de oorzaak van opkomst Blok ... Blijf deze site bezoeken, misschien wordt het wel nog eens uitgelegd ...

cynisch bedoeld hoor
by ruth Thursday May 22, 2003 at 12:10 AM

Het vraagteken achteraan wees erop dat dit cynisch bedoeld was natuurlijk!
(-: