arch/ive/ief (2000 - 2005)

[Klacht Franks] Fermon trekt naar Raad van State
by christophe callewaert Wednesday May 21, 2003 at 05:49 PM

Jan Fermon, de advocaat van de 19 slachtoffers die klacht indienden tegen generaal Franks, gaf woensdag tijdens een persconferentie meer uitleg bij zijn beslissing om bezwaar aan te tekenen bij de Raad van State. Hij reageert daarmee op de aankondiging van Verhofstadt dat de ministerraad de klacht doorstuurt naar de Verenigde Staten.

Volgens Fermon staat de recent gewijzigde wet een dergelijke ingreep van de regering enkel toe in zeer uitzonderlijke gevallen. Dat bleek althans uit een rapport van de commissie van justitie waarin de minister van Justitie stelde: “Deze situatie (doorverwijzing naar land van herkomst van de dader door de ministerraad, nvdr) dient de absolute uitzondering te zijn, wanneer geen enkele andere oplossing mogelijk is.”
Fermon beweert dat er in het geval van de klacht tegen Franks zeker geen sprake is van hoogdringendheid. “De enige urgentie die ik zie, is de uitzonderlijke druk vanuit de VS.”

Fermon ziet nog andere gronden om het manoeuvre van de regering aan te vechten. “De wet stelt heel duidelijk dat de minister van Jusititie enkel kan ingrijpen na discussie in de voltallige ministerraad. Maar volgens de regeringsverklaring werden de ministers in dit geval enkel gevraagd om schriftelijk te reageren. Van een discussie of een debat is hier dus geen sprake.” Fermon beweert zelfs dat bepaalde ministers de vraag niet een ontvangen hebben. Zo zou de minister van Volksgezondheid Tavernier geen brief ontvangen hebben over deze zaak.

Volgens de genocidewet kan een doorverwijzing naar de VS enkel als de Amerikaanse wet toelaat deze misdaden te berechten en als er geen reden is om te twijfelen aan het feit dat de slachtoffers een eerlijk proces zullen krijgen. Fermon beweert dat de klacht in de VS niet kan behandeld worden aangezien de VS de twee bijkomende protocols van de Conventie van Genève niet tekende en het is precies op deze internationale wetgeving dat de klacht gebaseerd is. Dat de VS de protocols niet getekend heeft is bovendien geen vergetelheid. President Carter tekende ze wel, maar die beslissing werd door president Reagan herroepen.

Volgens Fermon is er weinig kans op een eerlijk proces in de VS. “De VS oefenen nu al een uitzonderlijke druk uit. Ze eisten zelfs dat de regering zou verhinderen dat ik de klacht indiende. Aan welke druk zal een Amerikaanse rechter dan wel niet bloot staan?” Fermon verwees ook naar de recente ingreep van de Amerikaanse minister van Justitie Ashcroft die in een zaak van Myanmese boeren tegen de Amerikaanse oliegigant Unocal aan de rechtbank vroeg om geen rekening te houden met een 214 jaar oude wet die buitenlandse slachtoffers toegang verschaft tot Amerikaanse rechtbanken.

Volgens de advocaat van de Iraakse slachtoffers bewijst dit alles maar één ding: “De Belgische regering gaat plat op de buik voor de VS.”

US bully
by Edith Wednesday May 21, 2003 at 06:39 PM

Ik ben ten zeerste verontwaardigd over de manier waarop de US administratie zich tegenover ons land heeft gedragen de afgelopen weken. De woordvoerder van het Witte Huis sprak over ons land alsof het om een ondeugend kind ging dat een berisping behoorde te krijgen.

Wij zijn wel een souverein land en dat heeft de US administratie te respecteren. Het is een schande dat de Bush administratie onze regering de wet dicteert en onze instellingen gewoon van tafel veegt. De scheiding der machten bleek weer eens een illusie.

De klacht doorverwijzen naar de US is vanuit justitieel standpunt echt wel het meest dwaze dat men kon doen. Op deze manier zal nooit recht geschieden. De bewering van Louis Michel dat de US een democratie zou zijn, is lachwekkend. Er is geen regime dat zo totalitair is als dat van de US, het is alleen totalitair op zodanig professionele manier dat velen erin trappen en geloven dat ze met een democratie te doen hebben.

Er zal hoe dan ook geen recht geschieden in dat corrupte land. We maakten dat eerder al mee, nadat een 20-tal jongeren omkwamen toen hun skilift door een Amerikaans vliegtuig werd neergehaald in Noord-Italië. Het recht van de sterkste, de wetten van de jungle dat is wat de US ons opdringt. Het overboord gooien van het menselijke en erger nog, het menselijke misbruiken om de bevolking te manipuleren en domineren is wat we van de US administratie zien. Ik ben er van gedegoûteerd.

Als we noodgedwongen moeten toegeven aan de druk van de US omwille van onze zwakke positie, dan had ik liever gezien dat daar duidelijk rond werd gecommuniceerd. De schijnheiligheid die men aan de dag heeft gelegd om gezichtsverlies te vermijden, heeft het alleen maar erger gemaakt. Onze regering had beter klare wijn geschonken.

We moeten dringend werk maken van het versterken van Europa. De US administratie zal dat niet graag zien gebeuren. Het eengemaakt Europa kwam de US administratie goed uit in haar psychologische oorlogsvoering tegen de Soviet Unie. Vandaag is die reden van bestaan van een eengemaakt Europa voor de US weggevallen en vrees ik dan ook voor sabotage.
We zien daar trouwens al de eerste tekenen van. Blair, Aznar en in mindere mate Balkenende beschouwen hun land als 52ste, en volgende staten van Amerika.

Diegenen die in mijn commentaar weer onterecht anti-Amerikanisme zouden menen te zien, wil ik er op wijzen dat de Bush administratie het Amerikaanse volk niet is.

Ik heb waardering voor het Amerikaanse volk, maar niet voor de gangsterbende die de regering van dat volk gehijacked heeft en ik steun de Amerikanen die hun democratie willen herstellen en die het fascisme in hun land bestrijden.

ook vandaag
by johan Wednesday May 21, 2003 at 06:44 PM

Ook vandaag start de UK zelf een onderzoek naar oorlogsmisdaden.

aan Edith
by jan Thursday May 22, 2003 at 09:54 AM

Een sterk Europa...akkoord, maar geen groot Europees leger, want dat leidt ons naar een wapenwedloop en misschien naar nog meer oorlog.