Big Brother onderschept sms'jes en e-mails van anti-globalist by Valérie Heuchamps Wednesday, May. 21, 2003 at 11:43 AM |
Raoul Hedebouw is ontsteld. "Drie weken lang heeft de Staatsveiligheid mijn gsm afgeluisterd en mijn e-mails onderschept! Ik mocht op 29 april 'mijn dossier' inkijken op de griffie in Luik. De feiten dateren van september 2001, toen ik coördinator was van de betogingen tegen de Europese top."
"Na een lange reis in Afrika vind ik in mijn brievenbus een aangetekend schrijven van het Justitiepaleis van Luik", vertelt de anti-globaliseringsactivist Raoul Hedebouw. "Ik lees er dat 'mijn dossier' ter inzage ligt bij de griffie. Een pv voor overdreven snelheid misschien? Ik bel maar het blijkt om 'een zware zaak' te gaan, een aanklacht omtrent bendevorming. Het dossier werd geopend in augustus 2001, verneem ik, maar het werd zonder gevolg geklasseerd."
Raoul was toen, samen met Arnaud Leblanc en Didier Brissa, die ook vernoemd staan in het dossier, coördinator van het platform "S22 vers D14". Doel was een anti-globaliseringsbetoging te organiseren tegen ECOFIN, de eurotop van de ministers van Financiën, die plaats had in Luik op 21 en 22 september. De top kaderde in het Belgische voorzitterschap van Europa.
Raoul: "Het dossier dat ons ter beschikking werd gesteld, slaat ons met verstomming. Tijdens heel de voorbereidingsperiode van deze top tussen 1 en 25 september werden onze gsm's afgeluisterd en onze sms-berichten onderschept. Idem voor onze e-mails. Vijftig bladzijden vol gsm-nummers (van binnenkomende en buitengaande telefoons), ook de nummers van journalisten van VRT en RTBF Bladzijden vol sms'jes en e-mail-berichten."
Het dossier omvat ook bewijzen van de 'bewezen diensten' van de telefoonoperatoren Proximus en Mobistar aan justitie, met de facturen erbij: 17.240 euro (600.000 frank)! Er staat ook dat er agenten in burger aanwezig waren op de voorbereidingsvergaderingen van het platform...
"Een rechtstreekse inbreuk op mijn privéleven, dat spreekt vanzelf", zegt Raoul Hedebouw. "We hebben daar nog tegen betoogd, toen de paarsgroene regering de 'wet op de criminele organisaties' invoerde. Omdat die wet kan worden ingezet tegen politieke organisaties, iets wat de regering natuurlijk altijd ontkende. Onze vrees was dus heel gefundeerd. Om het even welke activist of militant kan het etiket 'crimineel' opgespeld krijgen, er staat geen enkele limiet meer op de willekeur"
Sinds 12 mei heeft de federale politie een nieuw afluistersysteem geïnstalleerd, geleverd door Israël nota bene. Raoul: "Het kan elke communicatie via telefoon, gsm of satelliet afluisteren, onderscheppen en optekenen, over heel België. De staatsveiligheid geeft het land 'grote oren', titelde Le Soir. Een alles behalve geruststellend initiatief."
De verantwoordelijken van D14 (de organisatoren van de betoging tegen de top in Laken, 14 december 2001) eisen ook hun dossier op bij het ministerie van Justitie. Zij gaan onderzoeken of ze een klacht kunnen indienen tegen inbreuk op hun privé-leven.
Voor meer informatie en voor inzage in het dossier: Riet Dhont, ex-verantwoordelijke D14, 0476/40.80.41.