arch/ive/ief (2000 - 2005)

Lapperfrontster veroordeeld tot 9 maand
by anarchist black cross - gent Tuesday May 20, 2003 at 10:31 PM
abc_gent@yahoo.com PB 40, 9000 Gent 2, België

Een activiste die in de zomer van vorig jaar werd gearresteerd tijdens een betoging voor het behoud van het Lappersfront werd bij verstek veroordeeld tot 9 maand effectief en een fikse geldboete.

Lapperfrontster tot 9 maand effectief veroordeeld!

Tijdens de axieweek van het Lappersfront, in de zomer van 2002 te Brugge, liet het staatsgeweld zich nog maar eens van zijn beste kant zien. Na afloop van een rustige optocht door de binnenstad, werden ter hoogte van het Lappersfort meerdere brutale arrestaties verricht. Eén demonstrante hield er gerechtelijke vervolging aan over, doordat ze tijdens de arrestatie een agent zou hebben… gebeten. Het verhoor verliep moeilijk, de arrestante, A., is van Franse nationaliteit en dus het Nederlands niet machtig. Volgens de aanklagers zou A. geweigerd hebben te antwoorden op de vraag of zij mogelijk besmettelijke ziektes had, zich op AIDS had laten testen en hoe die uitslag daarvan wel was... De gebeten flik heeft naar eigen zeggen morele schade opgelopen, omdat hij vreesde met AIDS te zijn besmet. Zo zou hij zijn kinderen 3 maanden, tot de uitslag bekend was van zijn bloedtest, niet hebben durven knuffelen en 3 maanden geen sexuele betrekkingen durven hebben met zijn vrouw, waardoor hij een hoge schadevergoeding eist.
In april ll. werd A. veroordeeld bij verstek, tot 9 maanden effectieve gevangenisstraf, 500 € boete en een hoge morele schadevergoeding van 600(?)€.
Nadat A., die in het buitenland vertoeft, op de hoogte werd gebracht van het vonnis, werd besloten in verzet te gaan tegen deze uitspraak. Op 8 mei ’03 werd de zaak opnieuw behandeld door dezelfde correctionele rechtbank te Brugge. A. liet zich vertegenwoordigen door haar advocaat. Deze bracht de aanwezige sympathisanten op de hoogte van zijn discours, had besloten te pleiten met het oog op strafvermindering. Daarvoor had hij 2 procedurefouten opgeduikeld.
Ten eerste bleek dat de betrokken agent zelf deel heeft genomen aan de ondervraging van de beklaagde, wat duidelijk in strijd is met de normale rechtsgang. Ten tweede spreekt de burgelijke partij in afgelegde verklaringen overduidelijk met vooroordelen. Bijna letterlijk zegt hij ‘dat de arrestante er zo haveloos uitzag, dat ze zeker met vieze ziektes moest zijn besmet.’ Discriminerende taal van iemand die geacht wordt zijn funktie onbevooroordeeld uit te oefenen. A. liet verklaren dat zij zich op de grond bevond, terwijl meerdere agenten (volgens getuigen 3) op haar plaats namen om haar in bedwang te houden. Toen een van hen haar probeerde het schreeuwen te beletten door haar de mond te snoeren, beet ze deze in de hand, omdat ze een gebrek aan zuurstof kreeg.
Het pleidooi van de verdediging deed uiteindelijk weinig ter zake. Mevrouw de voorzitster gaf gretig hoofdschuddend blijk van haar vooringenomenheid en negeerde, evenals de openbare aanklager, de verwijzingen naar de fouten in het dossier. A. werd voor de 2de keer tot 9 maanden effektief veroordeeld, met dezelfde geldboete en een gehalveerde schadevergoeding. Van een hof waarvan de voorziter getrouwd is met een lokaal CD&V-mandataris en dus collega is van de vos Moenaert, valt bezwaarlijk wat anders te verwachten... In het corrupte politieke landschap van Brugge valt voor Lappersforters en sympathisanten op die manier weinig rechtspraak te verwachten. Zo heeft ook de advocaat het begrepen, hij acht de kans op een eerlijk proces voor het hof van beroep in Gent groter (sic). Het is nu is het afwachten welk besluit A. in deze zaak neemt. In ieder geval is het de zoveelste keer dat de politieke/rechterlijke macht poogt radicaal links verZ te criminaliseren en het zwijgen op te leggen. Moeten we nog verwijzen naar de repressie tegen de treinspotters, de veroordeling van krakers v/d Gasmeterlaan te Gent voor “inbraak” en “diefstal van elektriciteit”, de repressie tegen de collectieven tegen uitwijzingen, enz.

Ik ben het politiegeweld nog niet vergeten
by Agua 121 Wednesday May 21, 2003 at 01:26 AM

De politie is haar boekje zèlf grondig te buiten gegaan. Ik was zelf getuige van de provocaties en de geweldpleging door de politie om 19.30u aan het politiekantoor in de Hammerstraat en heb daarover toen hier op de site een verslag geschreven.

Ik ben dan ook ronduit gedegouteerd door deze veroordeling, en leef niet langer in de overtuiging in een rechtsstaat te leven.

Voorlopig wens ik de veroordeelde veel sterkte, wees er maar zeker van dat je niet alleen staat! Wordt ongetwijfeld vervolgd...

Idem dito
by nada Wednesday May 21, 2003 at 08:34 AM

tja, het was een kille herfstdag en niet alleen door de regen.Als er nog peperdure uitspraken vallen kan er misschien een soort benefiet georganiseerd worden?

salud

Brugge leeft
by Peter Morlion Wednesday May 21, 2003 at 09:51 AM
dikkexpierre@yahoo.com

Dat de Brugse politie harder is beginnen optreden tegen actievoerders sinds het Lappersfront is zeker. Iedereen die al eens een actie meedeed daarvoor en daarna kan het vergelijken.
Een deftige fiets-actie met een 50 tot 100tal (al een tijdje geleden) man werd vroeger nog vriendelijk aangepakt door de politie: gewoon paspoortcontrole en eens vragen waarom we zo zot waren om dit te doen. Natuurlijk waren ze met dit zootje ongeregeld (een grote verdienste van de schitterende mensen van Uitgezonderd) niet al te blij, maar kom, wij kenden onze verantwoordelijkheid en maakten het hen nu ook niet TE lastig.
Sinds het Lappersfront zijn ze echter arroganter en agressiever geworden.
De CD&V ging erop achteruit met deze verkiezingen, al was het maar met een kleine 2%. We zullen er aan werken om ze bij de Vlaamse verkiezingen en zeker tijdens de gemeenteraadsverkiezingen verder naar beneden te duwen! Niet alleen voor het Lappersfront, maar ook bv. voor het belachlijke, niet bestaande, jeugdbeleid!
Mijn steun en solidariteit gaat uit naar A. Raise yer fist

Steun deze gasten!
by Maarten Van Hove Wednesday May 21, 2003 at 01:08 PM
Maarten.Van.Hove@pandora.be

Groot gelijk Peter. Wat me vandaag nog het meest pijn doet om te zien, is de manier waarop agenten met metaaldetectoren anarchisten doorzoeken, blijkbaar overtuigd bommen met brandende lonten en bivakmutsen te vinden zoals 100 jaar geleden...

De gruwel dat hetgeen het artikel bovenaan vertelt is echt ongelooflijk! Dit vind ik de basis van onze beweging, dat we deze actievoerders niet in de kou laten staan. Je zet je in voor een duidelijk begrijpbaar ideaal, namelijk behoud van groen, en dan word je door een rechter beschuldigd omdat een agent zo stom is te geloven dat de beet van een anarchiste gelijk staat aan AIDS? In wat voor een wereld leven die gasten eigenlijk? Geloven ze hier eigenlijk zélf in? Indien ja is dit een vreselijk staal van empathische blindheid.

Ik geraak door een volle agenda en een lege batterij zelden tot bij jullie acties, maar jullie hebben in ieder geval mijn onverdeelde sympathie en steun.

Moenaerts Brugge fascistisch?
by lappie Wednesday May 21, 2003 at 01:10 PM

Ik heb er ondertussen al groot spijt van ooit voor Brugge gekozen te hebben als stad om in te wonen.

Bovenstaande verklaringen komen overeen met mijn eigen ervaringen. Sinds de Lappersfortaktie wordt blijkbaar niets nog getolereerd.

Om aan te tonen hoe erg het wel niet is volgende anekdote:
Zo heb ik een motard door het park zien rijden (drie rondjes) waar je niet met de fiets mag rijden om daarna te zien hoe hij een vader met zijn kleuter op een kinderfietsje tegenhield omdat ze door het park reden. Een kleuter op fiets die trager rijd dan iemand die gewoon wandelt is natuurlijk een zware overtreding!.

Dat die flik zelf, zonder geldige reden, meerdere rondjes door het park reed was natuurlijk geen overtreding. Misschien zaten er staatsgevaarlijke mensen zoals natuurliefhebbers in het park.... ?

persbericht versturen
by poppekast Wednesday May 21, 2003 at 03:55 PM

Dit verhaal is zo ongemeen grof, jullie dit moet zeker ook als persbericht naar de kranten gestuurd worden.

Allez...

NEGEN jaar
ZOVEEL procedurefouten
Aids krijgen door te bijten hallo ?

..
by Anna Wednesday May 21, 2003 at 06:24 PM

Negen maand... geen negen jaar.

...
by ANna Wednesday May 21, 2003 at 06:25 PM

Negen maand... geen negen jaaar. :)

traduction français/anglais?
by jp Thursday May 22, 2003 at 06:11 PM

is there a french or english version of this text? from the little bit i understood this is important enough to have it other languages for posting on different networks

in english
by anarchist black cross - gent Thursday May 22, 2003 at 09:50 PM
abc_gent@yahoo.com

Lappersfront activist sentenced to 9 months!

During the action week of the Lappersfront, in the summer of 2002 in Bruges, the state used again its legitimate means (violence) to oppress those defending the earth and protesting the corruption of politicians and big business who in the name of private property and profit want to destroy a beautiful little forest near the city. After a peaceful demonstration through the inner city, close to the Lappersfort, several people were brutally arrested by the police. One woman was prosecuted, because she would have …biten a police officer during her arrest. The interrogation was difficult cause the arrestee, A., is of French nationality and can not speak Dutch. According to the accusers A. refused to answer the question if she had any contagious diseases, had herself tested for AIDS and what eventually the result of this test was ... The police officer who was bitten suffered, so he says, moral damage cause he feared to be contaminated with AIDS. During 3 months, the time needed for the results of the blood test, he didn’t dare to hug his children and for 3 months he didn’t have sexual intercourse with his wife, still according to the police man, who introduced a high damage claim.
In April latest, A. was sentenced by default to 9 months imprisonment, a fine of 500 € and a compensation for the ‘moral damage’ of 600€.
After A., who stays abroad, was informed about the sentence, it was decided to appeal against the decision of the court. On May 8 ’03, the case appeared again before the same correctional court in Bruges. A. was represented by her lawyer. He had decided to plea for a diminution of the penalty. Therefore he had found two clear procedure faults.
First, it proved that the police officer involved took himself part in the interrogation of the accused, which is obviously in violation of the normal court procedure. Secondly, the civil party was clearly biased in his declarations. Almost literarily he said “that the arrested looked so shabby that she for sure must be contaminated with dirty sicknesses”. Discriminating language of someone who in his function is supposed to act totally unprejudiced. A. made a statement in which she declared that she was on the ground while several policemen (3 according to witnesses) where upon her to keep her under control. When one of them tried to prevent her from screaming, she bit in his hand because she couldn’t breath anymore.
The plea of the defence didn’t help much. The judge exposed visibly her prejudices and neglected, just as the public prosecutor, the violations of the court procedure. A. was sentenced again to 9 months imprisonment, the same fine and half of the original damage compensation.
From a court whose president is married with a local politician of the same party as mayor Moenaert, one hardly can expect something different... In the corrupt political landscape of Bruges, a fair trial for the Lappersforters and their supporters is highly unlikely. That is also what the lawyer has understood, he considers that the chance of a fair trial before the court of appeal in Ghent is greater (sic). For the moment, we have to wait for the decision of A. in this case. Anyway, we have seen another example of how the political/judicial powers try to criminalize and silence any more radical resistance which threatens the interests of the rich and powerful.

contact
by sip Thursday September 04, 2003 at 10:51 PM
noshiiit@hotmail.com

how can we contact that person?