arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vlaams Blok verliest toch een beetje in Gent...
by Kenneth RUMES Tuesday May 20, 2003 at 04:39 PM
kennethrumes@hotmail.com

Ondanks alle negativisme over de verkiezingsuitslagen en de verdere opmars van het Vlaams Blok.

In kanton Gent krijgt het Vlaams Blok zelfs een nederlaag om haar oren. De zogezegd 'onveilige' stad kiest niet langer meer voor meer rechts. Integendeel. 2% voor de kamer puur verlies voor het Blok, 1,1% voor de senaat. Een duidelijk signaal dat voor de kentering kan zorgen. Want hoewel het Blok in heel Vlaanderen er weer op vooruit gaat, kunnen we ook stellen dat degenen die nu niet op hen gestemd hebben, het wellicht nooit meer zien. En de anderen, hen moeten we nu maar overtuigen dat ze betere alternatieven kunnen kiezen.

vergeet niet...
by klaas y. Tuesday May 20, 2003 at 04:58 PM

vergeet niet dat het blok vier jaar geleden enorme vooruitgang maakte in gent. toen was dat een verassing voor iedereen. nu hebben ze een beetje de weerbots, maar ik geloof niet dat ze daar wakker van liggen.

wat ik verontrustend vond in gent is het gedrag van de politie de laatste maanden en vooral weken voor de verkiezingen. overal waar ik ze zag waren ze allochtonen aan het controleren, er zijn een paar razzia's geweest op huizen waar mensen zonder papieren wonen, dan is er ook nog de graslei waar ze de alternatieve jongeren en marginalen weg willen nu er een poepsjiek hotel op komst is.

blauw
by raf verbeke Tuesday May 20, 2003 at 05:29 PM
carineraf@hotmail.com

De blauwe vloedgolf van Verhofstadt en De Croo is zo overweldigend dat er misschien stemmen van zwart naar blauw zijn overgegaan in Gent. Of rood in Gent stemmen terug afpakt van zwart, weet ik niet. Maar ik betwijfel het. Een stem voor Freya Van Den Bossche is noch een proteststem noch een conservatieve stem.

Motieven van Blok-kiezers
by xJorgeBlancox Tuesday May 20, 2003 at 05:44 PM

Raf, 't is niet omdat een kiezer een proteststem aan t Blok geeft, dat hij alleen tot proteststemmen in staat is. Vergeet niet dat het prototype van de 50-jarige Blok-kiezer in 1987 voor de SPa stemde. Protest- noch conservatieve stem me dunkt.
Soms (heel soms) wil zo'n kiezer wel al eens stemmen voor iemand die hij sympathiek vindt, pakweg omdat hij die politicus kent van enkele wijk- of cafébezoeken. Ik ben hoopvol: als democratische politici wat socialer zouden worden (remember het oude socialisme). Daar zie ik meer heil in dan in 'goed besturen', toch als t over terugdringen van t Blok gaat.

Ik ken Gent nie zo goe hé, maar kan het eraan liggen dat Frank Beke of een andere lokale SPa'er hier de laatste jaren zich sympathiek heeft gemaakt bij de mensen.

Wat het temperen van de euforie omtrent Gent betreft: ik ben wel erg euforisch over de achtergang van t Blok hier, ook al zitten ze nog boven 't niveau van 1995. Nergens anders, ook waar 't Blok in '99 tien of vijftien percent steeg, is er iets significants afgegaan (-0,2% noem ik nie significant, in absolute cijfers haalde t Blok in Destelbergen en zo meer kiezers dan in '99)

Gand n'est pas Anvers
by raf verbeke Tuesday May 20, 2003 at 07:33 PM
carineraf@hotmail.com 0497/23.07.60.

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2000 schreef een of andere Brusselse joernalist een artikel in Le Monde Diplomatique met als de titel "Gand n'est pas Anvers". Het was een ophemeling aan de overwinning van Frank Beke die onverwacht op zijn eentje een Stevaertscore van 20.000 stemmen haalde en schril afstak tegenover de zwartste zondag in Antwerpen. Sindsdien zit Gent als modelstad in de lift in de media en in tal van onderzoeken.Wat daarbij vergeten werd was dat Het Blok fors vooruit bleef gaan.De overwinning van Beke was inderdaad uitsluitend te wijten aan de achteruitgang van AGALEV.

Gent loopt inderdaad voorop in een aantal tendenzen.Gent is de bakermat van paars. Papa Van Den Bossche heeft er met steun van de loge de eerste paarse coalitie gemaakt zoals die zelfde loge ook dochter Freya heeft gelanceerd. Dit college heeft op locaal vlak Stevaert voorgedaan door AGALEV op te eten en de leiding te nemen van een nieuw soortige centrumbeweging die steunt op een toegankelijk vaderfiguur boven het politiek en sociaal krakeel, een nieuwsoortig parastataal middenveld ver weg van het de arbeidersorganisaties en een restyling met babes, jong geweld en veel cultuur.

De basis van deze tendens is de druk op het beleid van een sterke tamelijk linkse en eerder vrijzinnige sfeer in het vereniningsleven. Gent is de enige stad in Vlaamderen met nog een echte stadcultuur, waar de Gentse Feesten een uitdrukking van zijn. Dat drukt op het bestuur.

De vraag is of deze basis en deze tendens die sterk genoeg is om het zwart Blok af te blokken. Onmogelijk is dat niet natuurlijk. Maar ik betwijfel het.

De conservatieve stemmers en de middenklase kiezen niet voor deze ambiance en zoeken hun heil bij NVA, CD&V, VLD en Blok. De Blok kiezers in de werkende klasse zie ik echt niet aangetrokken door deze paarse hype en Freya Van Den Bossche.

Ik denk dat beleidspartij VLD er op 18 mei in geslaagd is een deel van het Blok terug te winnen door:

1° het overwicht van Verhofstadt in de stad.
2° door het impact van de massale aanwervingen bij Volvo. Deze aanwervingen houden de ineenstrorting van de tewerkstelling in de kanalzone nog gedeeltelijk tegen en creeren een positievere sfeer op de arbeidsmarkt dan elders.

Het beleid van Beke zelf doet hier volgens mij weinig aan. Er is dus vogens mij sprake van een beweging binnen rechts.Natuurlijk is paars in Gent er als de kippen bij om ook deze score van het blok te promoten als de voorbode van een nationale toekomstige trend.


Feit is dat er voor dat soort beleid van zachte privatisering, kunstmatige burgerinspraak en besparingen in de stadsdiensten geen echt weerwerk meer gevoerd wordt dat als een links alternatief wordt gezien.

Wie een andere verklaring heeft voor de Blok score in Gent moet maar eens wat meer argumenten of met cijfers op tafel komen.

Verklaren
by Piet van Regenmortel Tuesday May 20, 2003 at 09:21 PM

Wie wil verklaren waarom er in Gent een duidelijke daling is geweest van het aantal Blokstemmers, zou eerst moeten weten waarom diegenen die hebben afgehaakt eerder wel op het Blok hebben gestemd. Anders doet men aan speculatie. Of erger: men zoekt een verklaring gebaseerd op het uitgangspunt dat tientallen percenten van het kiezerkorps te stom is om te weten waarom ze op iemand stemmen. Zoals: het is zeker niet door het gemeentelijk beleid in Gent, maar doordat die verdomde SP.a-ers zo achterbaks zijn om te zorgen dat de mensen hen sympathiek vinden (de smeerlappen!). Als het grote gelijk van de nul komma zoveel - groepjes maar overeind blijft.

Verdere uitspitting
by Raf Grinfeld Wednesday May 21, 2003 at 10:03 AM

Sociologen als de SP.A ideoloog Mark Elchardus wijzen al jaren op een nieuwe breuklijn, die zij voorstellen als die van libertair tegenover autoritair. De SP(.A) lijkt me bijvoorbeeld qua imago minder autoritair maar meer marktgericht geworden, en daar heeft het ook ,electoraal gezien, van geprofiteerd ten koste van Agalev. Zou deze achteruitgang van het Vlaams Blok in Gent misschien niet ook iets te maken hebben met het anti-autoritaire karakter van een groot deel van links in Gent? Als je bijvoorbeeld ziet hoeveel mensen er al het Anarchistisch centrum hebben bezocht...

onderzoek en debat
by raf verbeke Thursday May 22, 2003 at 08:56 AM
carineraf@hotmail.com 0497/23.07.60.

Nogmaals: op basis van mijn persoonlijke ervaring (collegas, vakbonders, progressieven, buurt, vriendenkring;...) denk ik dat het verlies van het autoritaire Blok in Gent VLD gegaan is naar de VLD die in het paarsgroen regieme wel degelijk autoritair is kwa imago en kwa politiek.

Nogmaals: op basis van die zelfde ervaring denk ik dat SP.A vooral AGALEV en VU-ID heeft leegezogen en inderdaad ook "anti-autoritaire" stemmen van linkse Gentenaars heeft gekregen. De anti-autoritaire middens die in Gent misschien wat groter zijn dan elders komen als alternatief voor het Blok niet aan de bak in Gent en spelen m.i.wel een rol in de versterking van bestaande democratische partijen maar niet als factor in de opvang ex-Blok-stemmers.

Wie kan over deze Gentse uitslag eens een grondig onderzoek doen ? Analyses per telbureau. Eventueel enquêtes. Dat zou interessant zijn voor het debat.

vervuiling
by Zaratoestra Friday May 23, 2003 at 03:57 PM

"Het leven is een bron van lust; doch waar het gespuis meedrinkt, daar zijn alle bronnen vergiftigd."

Aldus sprak Zarathoestra - - - Friedrich Nietzsche

Resist
by verzetter Sunday May 25, 2003 at 07:58 PM

Jongens, vandaag die Keneth Rumes op tv (7de dag) gezien? Nog nooit zo'n conservatief en pedant schoolmeestertje gezien!
En die gaat hier nu eens over progressieve politiek beginnen! Laat mij niet lachen