arch/ive/ief (2000 - 2005)

Het netwerk van The Carlyle Group
by Tegenlicht(posted by Guido) Tuesday May 20, 2003 at 01:43 PM

Een van de bedrijven die als een spin in het web opereert als het gaat om de verstrengeling tussen politiek, defensie en big busines is de Carlyle Groep. Deze particuliere investeringsbank, die gevestigd is in Washington DC, treedt weinig in de openbaarheid, maar speelt achter de schermen van Capitol Hill een belangrijke rol.

Nu de wederopbouw van Irak is begonnen, is ook de rondedans over het verdelen van de contracten voor de wederopbouw van start gegaan.
Nadat de Coalition Forces Bagdad eerst hebben verwoest, zijn het vooral Amerikaanse bedrijven die de wederopbouw van Irak mogen realiseren. Opvallend daarbij is dat een aantal van deze bedrijven mensen op de loonlijst hebben staan die directe banden hebben met de Amerikaanse politiek. Denk aan het contract voor het constructiebedrijf Haliburton en de banden met vice-president Dick Cheney. Nauwe banden tussen het bedrijfsleven en de politiek zijn in Amerika niet nieuw. Maar wanneer is er sprake van belangenverstrengeling tussen zaken doen en de politiek?

Een van de bedrijven die als een spin in het web opereert als het gaat om de verstrengeling tussen politiek, defensie en big busines is de Carlyle Groep. Deze particuliere investeringsbank, die gevestigd is in Washington DC, treedt weinig in de openbaarheid, maar speelt achter de schermen van Capitol Hill een belangrijke rol. De lijst van personen die aan de Carlyle Groep verbonden zijn is indrukwekkend: George Bush Sr., James Baker III, voormalig IBM-topman Louis Gerstner, oud-premier John Major, voormalig Italiaans minister van Buitenlandse zaken Roberto Rugiero, oud-premier van de Fillipijnen Fidel Ramos, voormalig premier van Thailand Anand Panyarachun en oud-Bundesbank bestuurder Karl Otto Pohl. Onder hun beleggers bevinden zich de rijken der aarden zoals George Soros, leden van het Saudische koningshuis en de familie Bin Laden.
De Carlyle Groep opereert wereldwijd en heeft 14 miljard dollar onder management. Bij haar investeringen richt zij zich vooral op door de overheid gereguleerde sectoren zoals defensie, lucht- en ruimtevaart en telecommunicatie. De winstopbrengst van de Carlyle fondsen ligt doorgaans tussen de 30% en 40%. Vooral sinds 9/11, toen president Bush de War on Terror uitgeriep, hebben de Carlyle fondsen een enorme bloei doorgemaakt.

Hoe opereert de Carlyle Groep, wie zijn de mensen achter deze groep en hoeveel macht heeft de Carlyle groep? In Tegenlicht deze week een profiel van deze mysterieuze Amerikaanse beleggingsgroep.

Regie: Shuchen Tan
Research: Gijs M. Swantee, Ger Wieberdink, Christina Berio
Produktie: Mariska Schneider, Nicoline Tania
Eindredactie: Frank Wiering, Doke Romeijn, Hans Keller


aanvulling
by Guido Tuesday May 20, 2003 at 03:13 PM

"Carlyle's advisers and partners include luminaries such as former president George H.W. Bush, former British prime minister John Major, former secretary of state James A. Baker III and former defense secretary Frank C. Carlucci."

"The slate of statesmen has made Carlyle a darling of conspiracy theorists, who characterize the company as a shadow government that pulls strings and influences public policy for private enrichment."

dit komt uit:

Carlyle Group Allows a Peek Inside
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/articles/A4591-2003May17.html

Nog veel meer
by Koen Tuesday May 20, 2003 at 03:56 PM

VPRO's Tegenlicht heeft nog veel meer interessante kritisch-informatieve reportages, en vaak zelf gemaakt. Een kleine greep uit hun archief: landbouw & EU uitbreiding, asielzoekers & de maakbaarheid van de maatschappij, oorlog in Irak & de Arabische media, Rwanda, toekomst van de wereldeconomie, val van Milosevic, biotechnologie, Argentinie, supermacht Amerika als wankelende reus, de multiculturele maatschappij, de wapeninspecties in Irak, Berlusconi, Afghanistan,...

Zeker de moeite om op zondagavond 21 uur naar Nederland3 te kijken! Herhaling op vrijdagnamiddag.
En bijna alle uitzendingen zijn ook online te bekijken via de website http://tegenlicht.vpro.nl (archief: http://www.vpro.nl/info/tegenlicht/index.shtml?7738514+7738518+8048024).
De voorloper van Tegenlicht, De Nieuwe Wereld, heeft ook een uitgebreid online archief: http://www.vpro.nl/programma/dnw/index.shtml?2785571+2848289+5335295

Wat mij betreft een van de beste TV-programma's.