arch/ive/ief (2000 - 2005)

Verkiezingen 18/05: (2) De winnaars: Steve, Dyab en ... de media
by jpe Monday May 19, 2003 at 07:31 PM

Over wat er te leren valt van Steve, hoe Dyab kan doorgaan en hoe de commerciële en staatmedia de verkiezingen de rechterkant op stuurden.

1) Leren van Steve

Toen Steve Stevaert zijn kookboekje schreef, dachten kritische mensen dat zo'n plat populisme door 'de mensen' wel zou doorprikt worden. Niets is minder waar gebleken. Maar Stevaert won niet alleen door zijn populisme, door de mensen atijd maar te vertellen wat ze graag horen en ondertussen te zwijgen over de problemen. Hij won ook door zijn humor, zijn eenvoudige, directe taal ...

Veel linkse 'denkers' zouden best in een aantal opzichten wat in de richting van Steve Stevaert opschuiven: minder op elkaar schieten, positiever denken, meer humor en vooral een begrijpbare taal gebruiken. Stevaert gaat in dat laatste heel ver en toont zo hoe breed de kloof is tussen op zijn minst een deel van de "linkse theoretici" en de bevolking. Alle radikaal-linkse publicaties (van Solidair tot Vonk) moeten maar eens iemand in huis halen die al die termen zoals 'imperialisme' en 'dialektiek' in verstaanbare taal weten om te zetten.

Onze geliefde editorialist Yves Desmet schreef in De Morgen van 19 mei: "De keuze voor het volkse socialisme, weg van de intellectuele zuurte, de optie voor het gezellige socialisme, als positieve volkse kracht tegen het eeuwige negativisme van het Blok, heeft duidelijk vruchten afgeworpen. En ook: "De SP.A is een grootwarenhuis van politieke persoonlijkheden, niet langer en specialiteitenwinkel voor enkelingen."

(2) Dyab kan doorgaan ...

Ondanks een moddercampagne om U tegen te zeggen (de Mimount-haarklieverij, de smeergeld- beschuldigingen ...) heeft Resist in Antwerpen een levenbarend resultaat behaald. De 2,32 % (6.848 stemmen) voor de lijst in het kanton Antwerpen (tegenover 1,6 % voor PVDA de vorige keer) geeft voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 - wanneer nog meer jonge aanhangers van Resist mogen stemmen - uitzicht op een zetel in de gemeenteraad. Wie het aantal voorkeurstemmen van Dyab Abou Jahjah (4.433 in kanton Antwerpen) en Ahmed Azzuz (1.048) vergelijkt met die van andere politieke kopstukken (zoals Nahima Lanjri (3.549; CD&V) en Fauzaya Talhaoui (4.802, Agalev), met weet dat de AEL vanaf nu politieke legitimiteit bezit. Voor de senaat haalde Abou Jahjah zelfs 7.893 voorkeurstemmen. 2.238 waren er hier voor PVDA-kandidate Othman Zohra en 1997 voor Kris Merckx.

Toch haalde de lijst Resist in de hele provincie Antwerpen net niet 1 % van de stemmen, terwijl (aldus De Morgen) "de PVDA in 1999 wel 1,1 % haalde". Ongetwijfeld heeft een deel van de traditionele PVDA-stemmers afgehaakt omwille van de Resist-combinatie. Merk ook op dat op de Kamer-lijst voor Resist de eerste twee PVDA-kandidaten (de nrs 3 en 4: Branders Mie en Peter Mertens, samen maar iets meer stemmen halen dan Ahmed Azzuz op zijn eentje: samen 1.090 stemmen).

De lijst MARIA deed in Brussel-Halle-Vilvoorde niet beter. MARIA behaalde 6.440 stemmen (0,47 %) (tegenover 2.084 voor RDS-PC, 0,15 %). "Toch niet slecht", heette het, voor een lijst die in de media nauwelijks aan bod kwam en waarvan veel mensen gewoon niet wisten dat ze bestond. Zo kwam MARIA bv. op de VRT welgeteld één minuut aan bod. Eén minuut.

Noteer nog dat in Brussel de "Belgische moslimpartij PCP" het goed deed: bijna 2,5 % van de stemmen voor de Kamer in het kanton Brussel.

Nog meer verkiezingsuitslagen: zie:
http://verkiezingen2003.belgium.be/electionshome/nl/result/

3) De opiniepeilers en de zwart aangebrande media

Tot de grote winnaars van de stembusgang 2003 behoren zeker de opiniepeilers en de media die meer dan ooit (alleen al door hun vormgeving) de agenda en de toonzetting bepaalden. Met name de manier waarop het Blok deze keer in de media en dan vooral op de VRT mocht scoren, wekte verbazing. Bij de RTBf gold dan weer als stelregel voor de campagne dat er enkel over de vier traditionele partijen (PS, MR, CdH en Ecolo) gesproken mocht worden.

In De Morgen (19/05) verklaarde ethicus Etienne Vermeersch: "Ik ben er zeker van dat het VRT- effect een belangrijke rol heeft gespeeld. Zij hebben het Blok geholpen in hun pogingen om een vriendelijker gelaat te tonen."

Politicoloog Marc Swyngedouw denkt in dezelfde richting: hij vind dat het Blok "een dankwoordje mag plegen aan het adres van de media. Tijdens deze campagne zijn ze salon-fähig gemaakt. En zonder dat media-effect zouden ze volgens mij nooit zo veel vooruit zijn gegaan." (DM, 19/05)

Bij het Blok spreken ze dat niet tegen: "De overwinning is mede te danken aan de 'fatsoenering' van het Blok" zei Brussels kandidaat Joris Van Hauthem tegen Koen Vidal (DM, 19/5). "Omdat andere partijen en ook de media het Vlaams Blok steeds meer als een normale partij beschouwen, kregen we voor het eerst een eerlijke kans."

Bij de traditionele partijen bleek er eindelijk wel enige wrevel over de houding van de VRT. Karel De Gucht had het zondagavond over hoe de VRT het Vlaams Blok "gepamperd" heeft. Stefaan De Clerck was niet mild voor de manier waarop het Blok "van 's ochtends tot 's avonds" op de VRT aan bod kwam. Zullen de 'democratische' Vlaamse partijen nu de VRT-leiding op haar uitzendingen aanspreken ?

* Met zwart werd geflirt, rood werd niet gehoord

Die eerlijke kans was er niet voor linkse alternatieven. We hadden het al over de één minuut die Maria Vindevoghel (ex-Sabena) op de VRT voor MARIA kreeg. De Morgen van zijn kant speelde het op zaterdag 17 mei klaar om het coververhaal van zijn 'Reporter'-bijdrage te besteden aan een paar folkloristische eenmanspartijtjes (Vital, Omnium ...), waarbij twee wat ernstiger formaties (de Belgische Unie - Union Belge) en LSP (Linkse Socialistische Partij) pas binnenin, achteraan in het artikel aan bod kwamen. Andere linkse alternatieven (zoals met name MARIA dat in De Morgen amper een paar keer vermeld werd) werden gewoon verzwegen.

Hetzelfde verhaal in De Standaard van zaterdag. In "De stem van het Volk aan de tapkast" bracht Anna Luyten een bij momenten vrij 'ontluisterend' beeld van de politieke interesse (desinteresse) en kennis (onwetendheid) van het 'gewone volk'. Geen enkele keer is ze blijkbaar iemand met behoorlijk wat inzicht tegen het lijf gelopen. Hoe anders dan toch in Le Soir van zaterdag. In het over twee pagina's verspreide artikel "Etats d'âme en Belgique profonde" brengt de krant hier een brede waaier van gewone mensen die hun gedacht zeggen over de politiek. Daartussen is er een taxichauffeur die voor de PTB stemt omdat ze de enigen zijn die "een echte visie hebben op de internationale politiek en omdat ze radikaal zijn". Er zijn de mensen van een vzw die kritiek hebben op de PS die "niet meer de partij van de armen" is. Enkele jonge 'ketjes' in Sint-Gillis noemen het Blok een 'saloperie de racistes'. Een bioboer vindt onze democratie 'te formeel'. Een 'dominicaan' stelt dat er een strijdbaar socialisme nodig is en een "revolte constante contre la sauvagerie capitaliste". Daar bovenop (bovenaan p. 5) is er de groep Cockerill-arbeiders boven wiens artikel getiteld staat: "Ce sont les multinationals qui nous dirigent". Een wijsheid die je met geen duizend verrekijkers en vergrootglazen zult vinden in de Vlaamse pers. Eén van de staalarbeiders voegt er aan toe: "On vit dans une dictature démocratique: quatres partis traditionelles et rien d'autre aux yeux des médias et de l'establishment."

DIOGENE(S) 54

RESIST en MARIA
by Johan Monday May 19, 2003 at 08:29 PM

Goed artikel, jpe.

RESIST...op het eerste zicht was ik wat ontgoocheld, maar inderdaad niet slecht voor een eerste keer. Toch zit er veel meer in. De PvdA heeft inderdaad kiezers verloren door haar samenwerking met AEL. De criminalisering van AEL heeft ook hier haar werk gedaan. Nogal wat 'traditionele' PvdA kiezers en andere potentiele (autochtone) RESIST kiezers zien Abou Jahjah een beetje als een moslim-fundamentalist, dat merk ik ook in mijn directe omgeving. Ik denk dat PvdA/AEL hen onvoldoende van het tegendeel hebben kunnen overtuigen. Hier ligt een taak voor de komende maanden en jaren, niet in het minst voor Abou Jahjah zelf. Hij moet af van dat fundamentalistische imago. Zijn TV optredens waren alleszins een goed begin.

Het kan toch niet dat AGALEV (terecht!) zoveel kiezers verliest en dat die allemaal naar godbetert SPA stappen...

Ik denk dat RESIST er goed aan doet zich verder op Antwerpen te concentreren. Antwerpen kan een breekijzer worden. Alhoewel...2.5 % voor de moslimpartij PCP (wat voor iets is dat in feite?) in Brussel. Potentieel voor een Brusselse RESIST?

MARIA...toch ontgoochelend, ja. Het klopt dat de meeste mensen niet eens wisten dat er zoiets als MARIA bestond, maar het gebrek aan media-aandacht verklaart niet alles. Ik denk dat er ook wat fout was met de MARIA kampanje. Op hun foldertjes las ik niet echt wat je een platform of een programma kan noemen. Teveel gericht op het Sabena debacle ook. Was de keus nu een jaar of twee vroeger geweest, ja dan...

Johan.

het kan!
by Els Monday May 19, 2003 at 10:22 PM

Resist, Maria, RDS-PC, LSP, LEEF! en vele vele anderen: probeer nu toch eindelijk allen samen i.p.v. constant op elkaar's kap te zitten iets positiefs op te bouwen (er is géén tijd te verliezen met allerlei discussies die niets concreets voor de mensen opleveren)tegen de neoliberale smeerlapperij, voor respect voor ieder in haar of zijn eigenheid (begin met elkaar!), voor jobs, degelijke woningen, degelijk onderwijs, basisdemocratie,... Er is veel dat jullie bindt!
Agalev uit de regering kan misschien een positieve invloed hebben, zo zullen ze misschien harder schoppen en meer erdoor krijgen..

gelijk, Els
by johan Monday May 19, 2003 at 10:34 PM

Kan me alleen maar aansluiten bij Els.
Ik denk dat de bal niet langer bij de PvdA ligt, zij en AEL en de mensen rond MARIA hebben een mooie voorzet gegeven. Laat de rest van radikaal-links nu maar eens nadenken en zich aansluiten. Kruithof mag alvast het goeie voorbeeld gaan geven. Hou toch eens op met zeiken over Stalin, man. Tuurlijk mag de PvdA haar Stalin standpunt wat gaan nuanceren, maar moet daar nu echt zoveel keet over geschopt worden? Behalve wat mensen die op de unief hebben gezeten ligt daar niet veel volk van wakker. Zeker niet in de fabrieken, in de wijken, in de kaffees...
Praat verdomme toch eens wat vaker met een gewone werkmens...en wees wat constructiever.

Johan.

Waarom
by Een gewone werkmens Monday May 19, 2003 at 10:40 PM

Waarom heb ik dan niet op u gestemd man?
Van Stalin ligt inderdaad niet veel volk wakker (al moet ge er toch ook niet zelf over beginnen) maar denkt ge dat wij te stom zijn om te snappen dat jullie voor Saddam zijn? Denkt ge dat we in de vakbond niet over zulke dingen spreken? Denkt ge dat dat geen effect heeft als de secretaris dan zegt "Voila, mannen, met de PvdA kunnen we gaan leven zoals in Noord-Korea, boomschors eten dus"?
Kruithof zijn artikel werd in de vakbond trouwens ook besproken.
Pierre

werkmens?
by jefke Monday May 19, 2003 at 11:15 PM

Jij bent geen gewone werkmens, jij bent een beledeging voor de gewone werkmens.

Jefke
by Libby Tuesday May 20, 2003 at 10:10 AM

't Is net door dat soort neerbuigende attitudes dat de gewonen werkmensen echt geen aanlsuiting vinden, of zekfs maar zoeken bij klein links. Moest het blok de mensen zo kleineren dan hadden ze ook geen aanhang ze.

Is het niet eens tijd dat links eens naar de gewone werkmensen gaat luiseren inplaats van drammen. Als die hypocrieten van 't blok er in slagen om te doen alsof ze de mensen begrijpen en horen, en dan hun discours verdraaien, dan moet links toch ook kunnen luisteren, en daarna wel proberen de verzuctingen van de gewone mensen op een correcte, positieve manier te gaan verwoorden, misschien krijgt links dan weer aansluiting bij de man in de straat. verdraaiingen en n

Eenvoudig taalgebruik?
by Raf Grinfeld Tuesday May 20, 2003 at 11:33 AM

"Alle radikaal-linkse publicaties (van Solidair tot Vonk) moeten maar eens iemand in huis halen die al die termen zoals 'imperialisme' en 'dialektiek' in verstaanbare taal weten om te zetten."
Ik vind dat je hier niet helemaal juist zit. Solidair is slechts met wat goede wil radicaal-links te noemen. Ik zou het eerder gematigd links en extreem anti-individualistisch noemen. Maar de termen links of radicaal zijn vandaag steeds onduidelijker.
Zelf vind ik het belangrijker om aan mensen uit te leggen dat er voor complexe problemen geen simpele oplossingen bestaan, en dat een woordenboek gebruiken, in deze steeds complexer wordende tijden, vaak aangewezen is. Tenslotte, de vereenvoudiging van taalgebruik vertraagt vaak ook de vaart bij het lezen door mensen die wel achtergrondkennis hebben bij linkse teksten. Het is vooral die mensen waar ik mij op richt in publicaties.
Voor andere mensen zijn discussies met links-progressieve mensen meer aangewezen. En Stevaert is eerder progressief of ruimdenkend dan links, want de derde wereld heeft weinig aan hem. Als er iets is dat Stevaert moet leren, dan is het dat er voor complexe problemen geen simpele oplossingen zijn!

Communicatie
by Maarten Van Hove Tuesday May 20, 2003 at 12:31 PM
Maarten.Van.Hove@pandora.be

Raf, we verschillen over communicatie duidelijk van mening.

In mijn mening mag je nog zo een goeie analyse maken, als de lezer die niet begrijpt omdat de woorden geladen zijn of alleen via woordenboek te lezen, zal de analyse ongelezen blijven. Dat maakt de lezer niet dom, maar wel de schrijver.

Persoonlijk gruw ik van elke tekst, van Belgisch Staatsblad tot communistisch manifest, die schrijft voor de eigen mensen.

Meer dan een jaar geleden schreef ik hier nog vanalles over, in het artikel 'bedenkingen over de communicatie van de linkerkant'. Zoek maar eens op - het is vandaag bijna even erg als toen, al leren NGO's bijvoorbeeld schoorvoetend bij.

PCP
by jurgen D'H Tuesday May 20, 2003 at 05:31 PM

Beste JPE,
Interessant, interessant, behalve 1 ding: welke boodschap voor links hecht je aan de mededeling dat de islamitische PCP in Brussel meer dan 2% van de stemmen heeft gehaald?
Is islam gelijk aan links?

Het was gewoon een mededeling maar anderzijds ...
by jpe Tuesday May 20, 2003 at 10:25 PM

Dat had niet speciaal een boodschap voor links, die mededeling dat "de islamitische PCP in Brussel meer dan 2% van de stemmen heeft gehaald?" Ik noteer dat maar. Maar nu je er over begint: interssant is dit toch wel om het succes van AEL in Antwerpen te begrijpen.