arch/ive/ief (2000 - 2005)

Peter Mertens: "Resultaten niet in verhouding met dynamiek"
by christophe callewaert Monday May 19, 2003 at 05:51 PM

Reactie opgetekend in zaal Vrede na het verkiezingsfeest.

Bilan
Ik beoordeel het project Resist positief, maar het resultaat valt heel erg tegen. Met die één procent kunnen we absoluut niet tevreden zijn. De maatschappij zit met een probleem en dat probleem zal morgen niet weg zijn. In dat opzicht is het nog positief dat 12.000 mensen stemmen voor een lijst waar allochtonen en autochtonen samen op staan.

We hebben ons tijdens de campagne vooral geconcentreerd op de stad Antwerpen en daar halen we een iets beter resultaat. Met deze cijfers halen we een gemeenteraadszetel. Toen er daarnet in het perscentrum in het gemeentehuis een projectie getoond werd van de resultaten vertaald naar Antwerpen, ging er een "oh" door de zaal. Ik zeg niet dat het hot news was, maar de journalisten hadden het toch duidelijk gezien.

De resultaten in de rest van de provincie zijn slecht. Hebben we teveel krachten op Antwerpen gezet? Zijn we er teveel van uitgegaan dat er een automatische uitstraling naar de rest van de provincie zou zijn?
Er zijn een paar positieve punten. IN vergelijking met andere nieuwe partijen doen we het niet zo slecht. Dyab Abou Jahjah haalt in Antwerpen bijna evenveel voorkeurstemmen als Fauzaya Talhaoui.

Het is opvallend dat de moddercampagne pas echt goed op gang kwam toen het over de inhoud begon te gaan. De grootste aanvallen kwamen er na het weekend waarin we het verschillende keren over onze plannen op gebied van tewerkstelling hadden gehad: de 32-uren week en de quota voor allochtonen. Vanaf dan moesten ze blijkbaar weer dringend het beeld van de oproerkraaiers bovenhalen.

Toekomst
De samenwerking blijft. De manier waarop zal nog moeten besproken worden. Het lijkt me evident dat we zeker blijven samenwerken rond inhoudelijke thema's. Ik ben er nog altijd zeker van dat er een potentieel bestaat voor dit soort alternatief. Binnen vier jaar zullen er evenveel mensen ontgoocheld zijn over de SP.a als dat er nu ontgoocheld zijn over Agalev. Wie zegt dat links nu aan zet is door de overwinning van Stevaert vergist zich. Ale partijen praten over een verdere loonlastenverlaging. Een maatregel die nu al een aderlating van de sociale zekerheid betekent van 4 miljard euro per jaar aan cadeautjes voor de patroons. Verhofstadt belooft nu al om nog eens 1,5 miljard cadeau te doen. En er is geen enkele job bijgekomen.

De resultaten staan helemaal niet in verhouding tot de dynamiek die we op gang hebben gebracht. Er zijn 2.500 mensen die tijdens de campagne een medewerkersbon hebben ingevuld. We hebben even gewogen op het debat toen het over werkgelegenheid ging. Wij koppelden de 32-urenweek aan het voorstel om quota in te voeren. Toen heeft men zelfs Yves Desmet opgevoerd die in Netwerk (op Nederlandse tv, cc) mocht komen vertellen dat Resist tegen alle blanken is net als het Vlaams Blok tegen alle Marokkanen is.

Resist is nodig
Ik ben akkoord met wat Geert Van Moorter, onze lijsttrekker zegt. De media hebben besloten dat de oorlog geen thema meer is. De realiteit is helaas anders. Er vallen nu meer slachtoffers dan tijdens de bombardementen. Irak is bovendien het eerste station. Al goed dat Cuba en Noord-Korea dwars liggen en de oorlogstrein wat blokkeren.
De andere partijen zijn hypocriet als het over de oorlog gaat. Zij zullen er alles aan doen om te vermijden dat Franks terecht staat in België. Ze spreken dus tot op de dag van vandaag met dubbele tong. Resist blijft dus nodig, niet alleen hier maar in de hele wereld. Ook in Irak, ook in Noord-Korea.

Tibet?
by Guido Monday May 19, 2003 at 06:13 PM

Steunt Resist het verzet in Tibet?

...
by Guido Monday May 19, 2003 at 06:19 PM

Deze vraag is er niet om ambetant te doen, ik vraag het me gewoon af.

Uit het programma:

"De lijst RESIST is een multinationaal, multicultureel en pluralistisch initiatief dat het globale verzet van het volk tegen de nieuwe wereldorde uitdraagt."

Met dat laatste woord breek je weer alles af ...
by jpe Monday May 19, 2003 at 07:45 PM

Peter, je blijft een hardliner hé. Ook in zo'n stukje moet Noord-Korea er weer bijgehaald worden. Ga daar voor mijn part elk jaar op vakantie, maar probeer nu niet om de Belgen van de zegeningen van dat land te overtuigen. Lukt je in geen 1000 jaar en ondertussen verspeel je de kans om zinniger gesprekken te voeren én betere resultaten te bereiken. Wat zal het zijn: strijden tegen de sociale afbraak in eigen land, tegen het Blok of het grote gelijk van Noord-Korea profeteren ? Ik wens je een helder hoofd bij het nemen van deze voor jou blijkbaar nog altijd moeilijke beslissing.

Een vrijheidslievend mens

Resist is nodig in
by De bijzitter Monday May 19, 2003 at 08:53 PM

Noord-Korea?

???

Is dat ook een programmapunt voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2006?

jongens jongens...

Korea
by Bloemkool Monday May 19, 2003 at 11:29 PM

Het gaat er niet om of Korea een programmapunt van resist is. Het punt is dat het stalinisme van de PvdA niet meer te verkopen valt bij brede lagen van de bevolking, wat begrijpelijk is. Zolang ze hun Korea en Vietnamutopieën blijven verdedigen, zullen ze nooit gesteund worden door de man in de straat.

Ook al staat Korea en Vietnam niet in het verkiezingsprogramma, de mensen weten snel genoeg wat het werkelijke profiel van de PvdA is. Gelukkig maar. Alleen spijtig dat mensen daardoor wantrouwig worden, en heel moeilijk de ideeën van radicaal links aanvaarden, ook al hebben die niks met stalinisme te maken.

MKG

Bloemkool

Verbreden
by Het Rooje Nest Tuesday May 20, 2003 at 10:25 AM

We lezen hier weer weinig verhelderende stuff. De enige zinnige conclusie na deze verkiezingen is dat we moeten SAMENwerken, SAMEN actie voeren en niet mekaar steeds weer de pas afsnijden!!! Komop mensen, doe allemaal niet zo cynisch en tracht eens wat positiever te zijn!

Vietnam?
by johan Tuesday May 20, 2003 at 12:48 PM

Vietnam nu ook al een utopie?
De Vietnamese economie groeit verdorie met 7 (zeven!) % per jaar. Behalve China (jaja, China) komt geen enkel ander derdewereldland daar maar in de buurt.
Iedereen genoeg te eten en een goeie gezondheidszorg en onderwijs.

Vietnam en China zijn de enige landen die ontsnapt zijn aan de Zuidoostaziatische crisis. En dat heeft alles te maken met het feit dat deze twee landen geweigerd hebben de IMF en WB logica te volgen. De financiele markten werden in Vietnam en China niet geliberaliseerd, vandaar.

De antiglobalistische beweging zou beter de economische politiek van China en Vietnam wat ernstiger bestuderen.

Johan

mercantilisme
by maarten Van Hove Tuesday May 20, 2003 at 12:51 PM
Maarten.Van.Hove@pandora.be

Dat ze niet zijn ingestort heeft te maken met marktbescherming - mercantilisme - niet met communisme. Utopie gaat ook over hoeveel vrijheid de mensen hebben.

socialistische markteconomie
by johan Tuesday May 20, 2003 at 01:22 PM

En waarom zou een derdewereldland haar (financiele) markten niet mogen beschermen, Maarten?

Overigens hebben Vietnam en haar Zuidoostaziatische buurlanden (Thailand, Cambodja, Laos) hun onderlinge handel recent verder geliberaliseerd. Op weg naar een soort van Zuidoostaziatische economische unie.

Verder...
* Vietnam laat veel ruimte voor de vrije markt (familiale landbouw, kleinhandel, kleinindustrie) maar weigert de economische sleutelsectoren (bankwezen, energiesector) te privatiseren.
* En buitenlands kapitaal wordt binnengehaald (vooral in de vorm van joint ventures) maar wel aan banden gelegd. Naar sweatshops zal je lang mogen zoeken in Vietnam.

Of hoe je op een flexibele manier aan een socialistische economie bouwt. Of alleszins toch een gemengde economie met duidelijke socialistische aspecten.

Nog niet zo dom, die Vietnamese kommunisten.
Wie heeft er in feite last van dogma's?

Johan.

OK
by Maarten Van Hove Tuesday May 20, 2003 at 01:38 PM
Maarten.Van.Hove@pandora.be

laatste zin was onnodig.

Je systeem klinkt wel OK.

werking Indymedia.be
by Guido Thursday May 22, 2003 at 11:17 AM

Zoals iedereen kan zien, stelde ik hier een vraag aan Resist ivm Tibet.

Hier bleef ze onbeantwoord maar als je de vraag via mail aan Resist stelt, krijg je wel een antwoord.

Misschien kunnen we dit met zijn allen doen?

Als we vragen hebben over een organisatie, de organisatie mailen en niet langer hier vragen stellen?

Waarom?
by Jan D. Thursday May 22, 2003 at 11:33 AM

Niet akkoord Guido, als je gewoon mailt naar die organisatie kan het publiek niet meelezen.
Als je op een open website die vraag stelt, is dat een publieke vraag.

Wie is er bang van kritische vragen, dat is de vraag?

euh?
by Guido Thursday May 22, 2003 at 11:37 AM

"Niet akkoord Guido, als je gewoon mailt naar die organisatie kan het publiek niet meelezen."

Welke vragen stel jij zoal aan organisaties en waarom komen ze niet op deze site?


"Als je op een open website die vraag stelt, is dat een publieke vraag."

Sommige mensen van Attac willen hier niet meer reageren. Dus de PVDA moet hier antwoorden maar ATTAC niet?

"Wie is er bang van kritische vragen, dat is de vraag?"

Inderdaad, wie?

Inderdaad wie?
by Jan D. Thursday May 22, 2003 at 11:47 AM

Ik ben toch van Attac? Ik reageer toch?

Er is natuurlijk een verschil tussen kritische vragen en lasterlijke leugens.

Deze site is in de feiten voornamelijk anti-Attac en als je ziet op welke platvloerse manier iemand als Gaetan du Bois Goeman en Kruithof zonder hun medeweten interviewt en dat die artikels gewoon blijven staan, dan is het logisch dat men bij Attac (en ook bij de NGO's en de vakbonden, want die mensen daar moeten ook niets meer weten van Indymedia.be) de site gewoon links laat liggen.

Stem je voor dat ik Kris Merckx op straat tegenkwam en ik vroeg hem "Kris, wat is uw reactie op jullie ongelooflijke electorale nederlaag?" En hij antwoordt zonder te weten dat dit allemaal op een site zal komen. Dat zou hier nogal vlug op hidden gezet worden.

euh?
by Guido Thursday May 22, 2003 at 11:52 AM

"Deze site is in de feiten voornamelijk anti-Attac",
naar het schijnt, geldt dat voor de meeste imc's. :-)

"dan is het logisch dat men bij Attac (en ook bij de NGO's en de vakbonden, want die mensen daar moeten ook niets meer weten van Indymedia.be) de site gewoon links laat liggen."

Dus, maw, geef je zelf toe dat deze niet publiekelijk gelezen wordt en is je opmerking misplaatst.

Jan, bij vele mensen hebben de NGO's en vakbonden afgedaan.
dat is ook iets waar je rekening moet mee houden.

De vakbonden konden hun leden oproepen om geen Amerikaans materieel te versporen, het werk neer te leggen op de luchthaven van Oostende, hun leden mobiliseren voor het BSF,...

links/rechts
by christophe Thursday May 22, 2003 at 12:03 PM

"De vakbonden, Attac en de NGO's hebben indymedia links laten liggen."

Ik vrees dat Indymedia blijven liggen is, maar dat het die drie zijn die naar rechts zijn opgeschoven.

Deze website is natuurlijk geen anti-attac website.
by han Thursday May 22, 2003 at 12:15 PM

Deze website is natuurlijk geen anti-attac website.

Ik denk dat er nergens op het internet zoveel gespuwd wordt op AEL, RESIST, PVDA, Black Block,... (met andere woorden alles wat een beetje radikaal durft zijn) als op deze website.

Bovendien zijn de "officiële" verklaringen van mensen als Eric en Jaap in de mainstream media, als het wat nog erger, dan de intrevieuws die ze hier weggaven.

Want Gaetan vroeg weldegelijk of hij het gesprek mocht publiceren. Ik vind het een beetje vreemd dat jij insinueert dat dat dat niet het geval zou geweest zijn. Nu ja, we worden het ondertussen gewoon.

Telefoongesprek met Jan D.
by Jan D. Thursday May 22, 2003 at 01:42 PM

Iemand belde Jan D. op en kreeg van hem het volgende te horen. De beruchte rechtse SP.A-Agalev-intellectueel was aan het briesen door zijn telefoon en had bijna Indy-medewerker G.D.B. door de lijn getrokken. Dit waren zijn woorden (die we niet op band hebben opgenomen want dat is verboden):

"Ik heb mijn fout ingezien! De verfijnde analyses van Han Soete en vrienden hebben mij de ogen geopend. Ik beken schuldig te zijn aan revisionisme, reformisme, anarchisme en kleinburgerlijke afwijkingen!

Iedereen is rechts behalve de PvdA, AEL en Indymedia!

Er moet dringend een zuivering komen bij de andersglobalisten: weg met die miljoenen vakbondsleden en tienduizenden vrijwilligers van wereldwinkels, 11 11 11,... Zijn hebben immers niet op het enige alternatief gestemd: PvdA/Resist/Maria!

Integendeel, de PvdA heeft een derde van haar stemmen verloren, juist op het moment dat de linkse Agalev-kiezers massaal afhaakten heeft klein links daar niemand van kunnen recupereren! Dat komt omdat België een probleem heeft, iedereen is hier namelijk racistisch en dus schrijven we al die mensen af.

We moeten dus zorgen dat enkel de enige juisten en zuiveren overblijven, de rest zijn rechtse racisten. De extreem-rechtse prof Kruithof die de Bush-oorlogslogica bepleit, de extreem-rechtse linkse intellectuelen die in opdracht van Steve en Yves oproepen voor de SP.A en andere valse andersglobalisten moeten ausradiert worden.

Leve de beweging van de 20 000 zuiveren! Laat ons vooral niet proberen enige maatschappelijke impact te krijgen en ons wentelen in ons grote gelijk!"

P.S. beste Han, haal er toch niet steeds het Black Block bij om te proberen sympathiek over te komen bij de anarchisten. Dat is ZO ongeloofwaardig :-)

P.P.S. Als je iemand belt voor een interview zeg je in het BEGIN dat het een interview is en dwing je iemand niet op het einde in te stemmen met publicatie omdat er anders wordt gezegd dat je geen interview wilde geven. Wat je ook niet doet is op straat mensen een vraag stellen en dat dan plots posten op de website. Daarom verdient Gaetan du Bois volgens mij de titel van Indypaparazzo. Proficiat ermee!

telefoongesprek met Guido
by Guido Thursday May 22, 2003 at 02:15 PM

Bezet,

depressie opgelopen door de auteur van Ya Basta...

Allez Guido
by Jan D. Thursday May 22, 2003 at 02:21 PM

Sorry hoor

waanzin
by christophe Thursday May 22, 2003 at 02:25 PM

Jan Dumolyn,

Je begint steeds meer te raaskallen. Je weigert blijkbaar in te zien dat er een probleem is.

Het BSF: absolute afgang.
De verkiezingen: zelfs Agalev wordt weggeblazen. De figuren die in het vorige parlement nog een beetje tegenspartelden zijn weggezuiverd.
Nogmaals de verkiezingen: Resist slaagt er niet in de progressieve stemmen binnen te halen omdat die blokkeren op de figuur Dyab Abou Jahjah.
Laatste keer de verkiezingen: de media voeren progressieve intellectuelen op die zonder te verpinken oproepen om op de SP.a te stemmen en die Vandebroucke ophemelen en de flinkrechtse NV-A'er Bourgois een gedegen politicus vinden.

Ik weet niet wat er precies fout is, maar ik zie wel dát er iets fout is.

Ken uzelve
by Jan D. Thursday May 22, 2003 at 02:31 PM

"Ik weet niet wat er precies fout is, maar ik zie wel dát er iets fout is. "

I rest my case.

Meer uitleg
by danny c. Thursday May 22, 2003 at 02:35 PM

Ik kan niet goed meer volgen. Wat bedoelt Jan D. met zijn laatste comment?

't is goed
by Jan D. Thursday May 22, 2003 at 02:39 PM

's avonds voor het slapengaan nog eens in 't eigen hert te kijken.

ideetje
by danny c. Thursday May 22, 2003 at 02:48 PM

Het zou goed zijn om wat strenger op te treden tegen wat men in het chatwereldje 'trollen' noemt. Dat zijn mensen die er op uit zijn om iedere discussie in de war te sturen. De bijdragen van commentaarschrijver Jan D. zijn duidelijk troll-achtig. Ik weet niet of indymedia de ambitie heeft om als discussieforum te fungeren, maar in dat geval zal er toch nog flink moeten geschaafd worden.

Och manneke
by Jan D. Thursday May 22, 2003 at 02:53 PM

Ik probeer hier juist wat argumenten te geven, zoals de verstandige mensen doorhebben.

En iedereen hier weet wie ik ben. Een troll is een anonieme provocator.

Is dit een oproep tot censuur aan je vriendjes? Valsaard!

sorry hoor
by danny c. Thursday May 22, 2003 at 02:56 PM

Ja sorry hoor. Ik stel alleen maar vast. Je schakelt volgens mij nogal snel over op scheldwoorden.
Je schrijft onbegrijpelijke commentjes. Je doet alsof iedereen die het niet met jou eens is een pvda'er is.

En van wie zou ik dan wel het vriendje zijn?

Scheldwoorden waar?
by Jan D. Thursday May 22, 2003 at 03:05 PM

Jij bent zo'n selectieve lezer zeker. Ik ben hier tussengekomen omdat Attac werd aangevallen. Welke scheldwoorden? Noem ze!

Mijn naam is Jan Dumolyn, zoals hier al te lezen staat.
Ga naar google en tik die naam in. Dan ken je mij alvast en krijg je een overzicht van wat ik zo allemaal geschreven heb.

En leg me dan eens uit waarom ik er behoefte aan zou hebben 'troll' te spelen.

ok ok
by danny c. Thursday May 22, 2003 at 03:15 PM

Ik had al van u gehoord. Het gaat er gewoon om dat u hier nogal te keer gaat. U noemt mij een valsaard, schrijft dat ik naar mijn vriendjes moet gaan, haalt uit naar andere schrijvers.

Ik denk eerder dat u tot de minderheid behoort. Er zijn heel weinig lezers die reageren. Er zijn wel een aantal schreeuwers als u die heel hard opvallen en die indymedia bestoken met commentaartjes. En sommige van die commentaartjes zijn trollachtig (excusez le mot). Ze provoceren en willen een scheldpartij uitlokken.

Minderheid? :-)
by Jan D. Thursday May 22, 2003 at 03:26 PM

Misschien hier, alhoewel ik ook dat sterk betwijfel. Er is namelijk ook een zwijgende meerderheid. En dan zijn er al die mensen die gewoon al afgehaakt hebben, inclusief verschillende redacteurs van het edito-team.

Als ik hier commentaren schrijf (tegen beter weten in) is dat inderdaad om een discussie uit te lokken, maar ook om te zorgen dat hier niet één pensée unique domineert: de parijlijn van de PvdA en haar sympathisanten die iedereen die het niet met hen eens is extreem-rechts noemen.

En in de andersglobalisatiebeweging behoor ik zeker en vast niet tot de minderheid. Daar ben ik zeer gerust in. Anders zou ik waarschijnlijk niet elke week gevraagd worden om ergens te lande te gaan spreken of zou ons boek geen 1000 exemplaren verkopen en een tweede druk krijgen.

U kunt dat schreeuwen noemen en oproepen om mij te censureren (en wees gerust, dat doen ze hier als ze maar de kleinste aanleiding hebben, en zeker met mij), maar ik kan alleen maar vaststellen dat u geen argumenten hebt.

Sta mij dus toe te twijfelen aan uw motivaties en aan uw identiteit.

gegroet

Google
by Edith Thursday May 22, 2003 at 03:30 PM

Ja, het wordt tijd dat ik Jan zijn naam eens intik op Google. Wat ik er ook moge aantreffen, hij is een vent met temperament. Dat moet gezegd worden.

goed goed
by danny c. Thursday May 22, 2003 at 03:32 PM

Twijfelen? Wat valt er dan te twijfelen? Dat bedoel ik met trollen. U lanceert iets en hoopt dan dat er daarrond een scheldpartij ontstaat. Daarom dat ik eigenlijk eerder twijfel aan uw goede bedoelingen.

en ook nog dit
by danny c. Thursday May 22, 2003 at 03:37 PM

Als ik het goed begrijp ziet u uw bijdrage als volgt: zoveel mogelijk tegen wat u de pensée unique van de pvda noemt, schrijven. Zeer constructief.
En hoe weet u zo goed wat er reilt en zeilt in het medewerkersteam van Indymedia?

Mmm
by Jan D. Thursday May 22, 2003 at 03:37 PM

Met Edith kan een mens tenminste deftig discussiëren, hoewel ik het vaak niet met haar eens heeft. Misschien omdat ze al wat meer 'wijsheid' bezit.

Danny, als jij begint aan mij te twijfelen twijfel ik aan jou. Maar jij weet wie ik ben en niet omgekeerd, snap je? Je zou evengoed iemand kunnen zijn die "kamp kiest" en een hidden agenda heeft en mij als zogenaamde naïeve buitenstaander een beetje verdacht wil maken. Het oneigenlijke gebruik van het woord 'scheldpartij' (een ultiem maar zeer subjectief argument om iemand te censureren) doet mij denken aan het discours van bepaalde andere vaste commentschrijvers hier en dat is dus verdacht/

Bon, ik stop ermee want het werk wacht en dit wordt een soort chatsessie van weinig of geen belang voor de lezers.
Waarom zou ik in vredesnaam "hopen" dat er een scheldpartij onstaat? Ik snap de logica niet.

dada

laatste woord
by Jan D. Thursday May 22, 2003 at 03:40 PM

"zoveel mogelijk tegen wat u de pensée unique van de pvda noemt, schrijven. Zeer constructief. "

Nee, dat is DE-constructief (Derrida): het uiteenhalen van gesloten denksystemen die beweren de waarheid in pacht te hebben en overal een antwoord op hebben. Dat is dus bevrijdend en links.

En ik ken gewoon veel mensen in deze beweging Danny.

groetjes nog

Zuiveringen binnen ATTAC?
by vraagje Thursday May 22, 2003 at 03:42 PM

Er gaan stemmen op dat men binnen ATTAC Vlaanderen de leden die op de RESIST lijst stonden, of toch sympathie hadden willen wegzuiveren.
Graag een echte reactie van Goeman, Jan D etc aub.

goede vraag
by danny c. Thursday May 22, 2003 at 03:44 PM

Ik ken niet zoveel mensen, maar dat heb ik ook vernomen. Er zou daarover nagedacht worden. Klopt dat?

Nee dus
by Jan D. Thursday May 22, 2003 at 03:46 PM

Meneer de anonieme geruchtenzaaier en verdeler van de beweging: het antwoord is nee.
En meneer Danny is blijkbaar toch beter op de hoogte dan hij zich voordoet, wat mijn vermoeden versterkt dat hij niet is wie hij zich voordoet.

woord tegen woord ?
by vraagje Thursday May 22, 2003 at 03:52 PM

Nochtans, ik heb het van een Attac lid gehoord.
Het zou binnenkort worden besproken op een congres of op een vergadering. Waarschijnlijk niet onder de naam van `zuivering` natuurlijk.
Maar het lijkt me inderdaad sterk. Als Goeman mag oproepen om op Agalev of op SPA te stemmen, dan mogen anderen toch oproepen om op Resist te stemmen, niet? Attac is een democratische organisatie he.
Hou ons op de hoogte Jan D!

spijtig
by danny cuypers Thursday May 22, 2003 at 03:58 PM

Ik denk niet dat je weet wie ik ben, Jan. Ik heb nog niet het geluk gehad om je te mogen ontmoeten. Ik ken je alleen van Indymedia en dat belooft alvast niet veel goeds.

Jij wil iedereen in een kamp steken. Niet letterlijk maar wel figuurlijk. Iedereen die het niet met jou eens is, is een pvda'er of een anonieme waar ook een pvda'er achter schuil gaat. Ik blijf er van overtuigd dat jij een kleine marginale minderheid vormt. Als dat klopt van attac, dan is dat daar nogmaals een bewijs van.

So it begins
by Maarten Van Hove Thursday May 22, 2003 at 04:36 PM
Maarten.Van.Hove@pandora.be

Ja Jan, en zo kunnen we allemaal samen lekker paranoia en intolerant worden...

Operatie beschadiging van Attac
by Jan D. Thursday May 22, 2003 at 04:47 PM

Om nog eens te antwoorden. Snel dan.

Danny, OK, nu weet ik wie je bent en verontschuldig ik me voor mijn twijfels, ik wil helemaal niemand in kampen steken. Die logica wil ik juist bestrijden. Het in kampen steken is wat mensen doen die bv. Jaap Kruithof rechts gaan noemen omdat hij niet op Resist wilde stemmen.

Blijf jij echter maar denken dat ik tot een marginale minderheid binnen de beweging behoor als je je daar goed bij voelt. Als ik de volgende keer bv. gevraagd word om als andersglobalist Dirk Verhofstadt of een trends-journalist van antwoord te dienen, dan zal dat ook wel opnieuw zijn omdat ik binnen de andersglobalistische beweging zo marginaal ben. Jaja. Wie in Vlaanderen erin slaagt 1000 politieke boeken te verkopen is een marginaal, inderdaad.
(sorry hoor, je dwingt me wel om te gaan stoefen).

En iedereen weet dat Attac ook marginaal is binnen die beweging. Tuurlijk! Enkel Indymedia en Resist zijn niet marginaal.

Anonymus, niemand van Attac heeft een stemoproep gedaan. Er werd aan sommigen gewoon gevraagd voor wie ze gingen stemmen en die hebben geantwoord. Dat is dus geen 'stemoproep', begrijp je? Zo hebben Raf Verbeke en Jan Buelinckx van Attac ook duidelijk gezegd dat ze voor Resist gingen stemmen. Raf stond op de lijst van Resist en Jan heeft op deze site een tekst pro-Resist gelanceerd. Het enige dat niet mag is zo'n oproep doen in naam van Attac of duidelijk als Attac-lid. Wie dat doet, mag zich binnen Attac gaan verantwoorden.

Attac is een volksbeweging die geen stemoproepen doet maar iedereen heeft het recht zelf te stemmen wat ze willen. Enkel Vlaams Blokkers worden bij ons buitengezuiverd.

Deze operatie 'beschadiging van Attac', gelanceerd door anonieme schrijvers die iets van horen zeggen hebben van een anoniem lid van Attac zou allang op hidden gezet worden als het bv. over Resist ging.

Een vraagje aan het edito-team. Stel dat een 'troll' hier anoniem zou posten: "Ik heb gehoord van iemand van AEL dat Dyab Abou Jahjah de PvdA wil buitenkletteren omdat ze geen stemmen opbrengen en hij ze nu niet meer nodig heeft", hoe lang zou dat hier blijven staan op de site?

I rest my case.


Euhm Jan D.
by Jeannk Thursday May 22, 2003 at 05:27 PM
jeannk@hello.be

Ik geef je gelijk dat je niet als marginaal wenst bestempelt te worden, dat is je goed recht. Alleen is het wel grappig dat je de cijfers van je boekje gebruikt om dat te proberen bewijzen. Want een aantal jaren geleden heeft de voorzitter van de PvdA, een partij die jij overal te pas en te onpas als marginaal bestempelt, een boekje geschreven over Stalin. Ik feliciteer je met je 1000 verkochte exemplaren, maar van dat werk zijn er wel vele malen meer verkocht en bijgedrukt en vertaald. De schrijver was trouwens adviseur van het Kabila, ok niet vergelijkbaar met in een provinciezaaltje in debat gaan met Dirk Verhofstadt, maar toch.
Soit mijn punt is dat je volgens je eigen maatstaven marginaler bent dan, de organisatie die je zelf als hopeloos marginaal bestempelt. Raar, he? Misschien iets om over na te denken, voor dat je weer begint te schelden.

Het beste nog,

Jeannk

euh?
by Guido Thursday May 22, 2003 at 05:31 PM

Jan, jij brengt het hier alsof Resist een minderheid vertegenwoordigt en Kruithof een meerderheid.

Eventjes kort samengevat:

In Resist? Het antwoord van Kruithof en co
https://archive.indymedia.be/news/2003/05/63328.php

staat: "Het organiseren van een hysterische heksenjacht (voor wie dit interesseert, zie Indymedia Belgium), tracht de essentie van het debat weg te moffelen achter scheldpartijen (cfr. islamofoben, racisten, paternalisten, eurocentristen, vetbetaalde intellectuelen, bange blanke burgers, mogelijke Vlaams-Blokstemmers…)."

Hieronder staan er zo'n vijf voorbeelden van zogezegde scheldpartijen op Indymedia.be, waarop Kruithof en co niet reageerden, neen, ze schreven nog een stuk waarin ze bovenstaande stellen, wat een belediging is voor iedereen die op Indymedia.be schrijft en een vertekend beeld van Indymedia.be geeft aan derden.


ter herinnering:

reactie op de aanval van Kruithof, De Bodt en co op Resist
https://archive.indymedia.be/news/2003/05/63847.php

Commentaar op het opiniestuk over Resist
https://archive.indymedia.be/news/2003/04/60090.php

Debat Resist 4: Wie sluit wie uit ? + Open brief aan Jaap Kruithof
https://archive.indymedia.be/news/2003/04/57139.php

Debat Resist 3: Een eerste inhoudelijke kritiek op schrijven Kruithof & Co
https://archive.indymedia.be/news/2003/04/57138.php

Debat Resist 2:
Het hier volgende standpunt, van Meryem Kanmaz - Matthias Lievens - Theo Mewis - Griet Van Meulder en Raf Verbeke, gaat in tegen het "doemdenken" à la Kruithof over Resist. Struikel niet over de kwistig gebruikte moeilijke termen, de tekst (3 p.) is de moeite van een volledige lectuur meer dan waard.
https://archive.indymedia.be/news/2003/04/57074.php

Klopt
by Jan D. Thursday May 22, 2003 at 05:36 PM

Ik heb nooit beweerd dat Ludo Martens marginaal is binnen de internationale stalinistische beweging.
Dat moet toegegeven worden: van deze versie van het 'marxisme' is Martens de grote 'theoreticus'.
Er was nu eenmaal behoefte aan een vulgariseredn boek dat Stalin verdedigt. En Ludo heeft dat uit een aantal minder toegankelijke academische werken tesamen gepend. En hij was inderdaad adviseur bij Kabila, tja...

En toch halen jullie steeds minder stemmen he Jeannk. En toch moet de grote meerderheid van de mensen met sympathie voor het andersglobalisme niet van jullie weten (hoe hard jullie ook je best doen om via massaal op deze site te posten de illusie van het tegendeel te creëren). Dat is nu met deze verkiezingen weer eens bewezen.

Wat denk jij van jullie marginale score?

Poll?
by Jan D. Thursday May 22, 2003 at 05:39 PM

"Jan, jij brengt het hier alsof Resist een minderheid vertegenwoordigt en Kruithof een meerderheid. "

Als de Resist-stemmers (ongeveer 20 000 zeker?) de meerderheid zouden zijn binnen de AGB, dan ziet het er wel slecht uit he?

We zouden eens een poll moeten organiseren :-)

tja Jan
by Jeannk Thursday May 22, 2003 at 06:08 PM

Hmm, ik snap het niet goed, wil je nu zeggen dat de "internationaal stalinistische beweging" (what the fuck?) in België groter is dan de andersglobastische ofzo?
En inderdaad ik kan moeilijk zeggen dat ik tevreden ben over de uitslag van de verkiezingen, maar ik denk dat weinig linkse mensen dat zijn. Wat ik wel om te kotsen vind (excusez le mot) is dat bepaalde "tenoren" binnen de beweging liever op SPa stemmen dan op Resist. Sorry ik kan mensen begrijpen als ze kritiek hebben op Resist, dat is alleen maar normaal. Ik snap dat mensen niet gaan stemmen, maar niet dat die mensen liever op de regering stemmen dan op het enige alternatief (sorry maar het is wel zo,op dit moment toch) dat er links van de regering was en daar nog trots op zijn ook.
En waar blijft dan wel het electoraal alternatief van de overgrote meerderheid van de AGB, de niet-marginalen(volgens u)? Je kan zeggen wij doen daar niet aan mee, fijn, maar ik vind niet dat je kan zeggen wij doen daar niet aan mee en dan stemmen op agalev en SPa, dan doe je wel mee. En ik weet niet wat uw poll als resultaat zou hebben, maar stel dat SPa zou winnen wat dan? Zouden zij dan de vertegenwoordigers van de andersglobalisten zijn? Ik ben nog liever hopeloos marginaal dan een vernietiger van de sociale zekerheid als Vandenbroecke als mijn vertegenwoordiger te beschouwen.
Trouwens hier in Antwerpen merk ik niet veel van die andersglobalisten rond kruithof hoor. Het komt mij voor dat u, als u dan toch deze terminologie wilt gebruiken, marginaler bent dan de PvdA.
Ik wens niemand marginaal te noemen voor de duidelijkheid, alleen weet ik niet goed wat ik moet zeggen tegen een groepje dat kleiner is dan het groepje dat ze als marginaal bestempelen.

Gegroet

Jeannk

zonder leedvermaak
by Jeannk Thursday May 22, 2003 at 06:16 PM

Als ik mij niet vergis was er op het 1 Mei feest van de Pvda, trouwens meer volk dan op het BSF. Kunt u ons even uitleggen waarom? Btw, ik noem u nog altijd niet marginaal.

Jeannk

Kleiner?
by Jan D. Thursday May 22, 2003 at 06:58 PM

Blijf uzelf dat maar wijsmaken Jeannk. Ik weet dat¨PvdA'ers oprecht geloven dat zij de meerderheid binnen radicaal- links zijn maar je vergeet het enorme aantal 'politieke daklozen'.
Jullie hebben zeker een efficiënt apparaat, maar je slaat niet aan bij de bevolking, face it. Je hebt 3000 mensen op je 1 mei-feest (ik ben er vroeger ook nog geweest) maar slecchts 7 maal zoveel stemmers.
Resist had naar eigen zeggen 2400 medewerkers aan de campagne maar nog niet 10 keer zoveel stemmen. Dat stemt tot nadenken.
Er is dus iets anders nodig, ietd dat breder en opener is.
Anders blijven we ter plaatse trappelen.

Geen antwoord
by Jeannk Thursday May 22, 2003 at 07:07 PM
jeannk@hello.be

Ok er is iets anders nodig. Maar doe dan iets, waarom onthoud u en die honderdduizenden miljarden andersglobalisten die blijkbaar achter u staan ons dat alternatief dan? Waarom? Waarom stemt u liever op SPa dan op Resist, ik vind dat niet normaal voor iemand die links is. Waar blijft die brede open lijst? Als er echt zoveel volk achter u staat komt het mij voor dat u uw verantwoordelijkheid niet neemt om een krachtdadig nee te zeggen tegen het neoliberale offensief van de grote partijen? Waarom neemt u die verantwoordelijkheid niet op?
De tijd dringt toch, niet?
Jeannk

Tja
by Jan D. Thursday May 22, 2003 at 07:18 PM

Er is nu weer een oproep door Filip De Bodt en anderen, hier op deze site. Ik ben zelf zo geen politieker, ik houd me bezig met de sociale bewegingen en met theorie, vormuing en zo...

Jij vindt dat niet normaal voor iemand die links is Mehid, maar toch gebeurt het. Jullie zijn net zelf een derde van je eigen traditionele kiezers kwijt geraakt. Doe dus niet alsof er geen probleem is.

Natuurlijk is er een probleem
by Jeannk Thursday May 22, 2003 at 07:31 PM

U en de enorme hoop mensen die achter u staan (naar eigen zeggen) stemmen namelijk op neoliberale partijen. Waarom is er niemand ingegaan op het voorstel van Filip de Bodt? Waarom gebruikt u de blijkbaar "reuschtige" goodwill die u in de beweging hebt niet om die jongen te helpen?

Jeannk

Agalev discussies ipv Resist discussies
by Maarten Van Hove Thursday May 22, 2003 at 07:33 PM
Maarten.Van.Hove@pandora.be

Jan

Ik denk dat we de pro of contra PVDA, Resist, Attac, Kruythof maar beter klasseren en ons beter terug gaan bezighouden met waar het wel om draait. We komen er hier toch niet uit en het voelt zeer bitter aan.

Eerste op de agenda is denk ik de toekomst van Agalev. En dan heb ik het dus niet over 'wij zijn allemaal tegen' maar graag iets constructiefs.

Op deze site verschenen zonet twee teksten die een hand uitsteken naar goedmenende Agalev-militanten. Met die hand en met de mensen die die uitsteken kunnen we iets aanvangen, denk ik.

OK maarten
by jan D. Thursday May 22, 2003 at 07:39 PM

Ter info Jeannk , ik heb die tekst van Filip net een uur geleden gelezen.