arch/ive/ief (2000 - 2005)

Stembureau 12, School 5, Hertogin van Brabant plein 27, 1080 Molenbeek
by han Soete Monday May 19, 2003 at 04:42 PM
han@indymedia.be

Ik zou klacht kunnen indienen. Ik zou winnen, want er waren al uitslagen voor we gedaan hadden met stemmen. Ik zou winnen, want die eerste uitslagen waren zelfs gekend door de mensen die nog stonden aan te schuiven. Maar zou ik die klacht wel indienen? Dan moeten we nog eens allemaal terugkomen.

13u00 : Stembureau 12, School 5, Hertogin van Brabant plein 27, 1080 Molenbeek.
De mensen staan aan te schuiven tot aan de bakker. Dat is zo'n 50 meter van de ingang van de school.

13u05: Stembureau 12
"Hier een kaartje, dan weet U straks hoe U moet stemmen voor Moureaux."
"Neen dank U? "U weet toch dat het verboden is om aan een stemlokaal nog propaganda te maken?"

13u14: Stembureau 12
Wij staan nu op 10 meter van de inkom van de schoolpoort.

"MAAR MIJNHEER? VIND U DAT MOUREAUX NOG NIET VOLDOENDE TE ZIEN IS, ER HANGEN MEGA GROPTE FOTO?S OP ELKE STRAATHOEK. HET IS VERBODEN OM NU NOG FLYERS UITT DE DELEN. ALS U NIET MAAKT DAT U WEGKOMT DAN BEL IK DE POLITIE"
Leen : "Ik kom rond 15 uur wel terug hoor. Mij echtgenoot heeft hier deze ochtend bijna twee uur gestaan. Ik ga mij hier toch alleen maar staan boos maken op Moureaux."

13u30 : Stembureau 12
We staan in de inkomhal van de school, voor ons een rij waarvan we niet weten hoe lang die is. Achter ons blijkt de rij nu nog eens 50 meter langer geworden te zijn.

"Het is precies Saddam, overal hangen hier foto's van Moureaux."
In het schooltje hangt boven de deur die naar speelplaats leidt een groot portret van de Molenbeekse burgervader Mooureaux

13u55 Stembureau 12,
"Wilt U een glas water"
Het zweet staat op mijn voorhoofd, maar ik weiger het bekertje water. Iedereen drinkt immers uit dezelfde bekertjes. Het zelfde bekertje gaat van mond tot mond, van de ene bezwete man naar de andere bezwete vrouw, naar kind dat al een uur lang staat te jengelen. Ik begin luidop te fantaseren over SARS en griepvirussen die in de lucht hangen.
"Wil je daarmee stoppen, ik krijg echt schrik?"

14u15: Stembureau 12
Er bekruipt me een gevoel van claustrofobie. Steeds meer mensen staan in die lange gang samen.
Je moet er wat voor over hebben om in België te gaan stemmen.

14u30
We hangen wat, sommigen proberen te zitten op hun hurkjes, anderen plakken tegen de muur.
De gang van het schooltje is versierd met kindertekeningen, nabootsingen van Andy Warhol. Er hangt ook een foto van het origineel van Warhol. Ik denk dat ik de kindertekingen mooier vind, eerlijker.

14u 45 : Stembureau 12
"Hoe is dit mogelijk? Hoe lang organiseren ze in België al verkiezingen? Kunnen ze dat na al die jaren nog steeds niet serieus organiseren."

15u15: Stembureau 12
"GODEVERDOMME WAT DENK JIJ WEL. WAAROM ZOU JIJ MOGEN VOORKRUIPEN"
Er wordt geduwd, getrokken, er worden klappen uitgedeeld. Een paar jongeren gaan met elkaar op de vuist, moeders slaan in paniek en proberen hun kinderen te beschermen tegen ellebogen, vuisten en schoppen, .....
15u18: Stembureau 12
De sfeer is weer wat beter, iedereen staat me elkaar te praten. Moeders me kinderen en ouderen mogen voorsteken,.... De jongeren staan elkaar nog wat te jennen, ... maar de vijandige sfeer is even verdwenen.

15u20: Stembureau 12
"BOEH BOEH BOEH"
Enkele politie agenten proberen zich een weg te banen doorheen de massa mensen die in gang opeengepakt staat.

15u30: Stembureau 12
Er klinkt gejuich achter ons. We weten niet precies wat er aan de hand is, maar we horen mensen joelen en vreugde kreten uitslaan.
"De voorzitter van stembureau heeft gezegd dat mensen die niet stemmen geen boete zullen krijgen."

15u45: Stembureau 12
We staan nu eindelijk aan de inkom van eigelijke stembureau. Hier moeten vandaag 1300 mensen komen stemmen. Dat is helemaal niet zoveel denk ik. Hoe kan het dan dat hier nog steeds zo'n enorme rij staat.

16u00 Stembureau 12
Op mijn GSM luister ik mee naar het nieuws op radio 1. Ik hoor er de eerste resultaten : "De SP.A zou er op vooruitgaan en AGALEV zou veel stemmen verliezen"

16u04: Stembureau 12
Eindelijk ben ik het bezit van mijn stemkaartje. Nu ka het niet lang meer duren, binnen enkel minuten is het aan mij om mijn stem uit te brengen.

16u10: Stembureau 12
Ik betreed het stemhokje, eindelijk. Dit moet snel gedaan zijn. Maar de computer wil niet mee. Ik krijg het enen scherm na het andere, dat gaat tergend traag. Ik wil graag voorkeurstemmen geven, maar het lettertype is haast onleesbaar, ik moet echt met mijn neus tegen het scherm gaan plakken.

16u13: Stembureau 12
Ik sta te rekenen :
3 minuten per persoon, en hier staan 5 computers, dat wil zeggen dat hier 100 mensen per uur kunnen komen stemmen.
Maar ..... 1300 mensen hebben dan 13 uur nodig, en dan moet alles vlot verlopen.
Dan zou het stembureau tot 21 uur deze avond moeten open zijn, gewoon om iedereen een kans te geven.

16u15 Stembureau 12
"Heeft zich om 16.10 aangemeld aan het stembureau, de partijdigheid is te wijten aan de gebrekkige organisatie van de stemming."
Voorzitter Stembureau 12

16u20: stembureau 12
Ik zou klacht kunnen indienen. Ik zou winnen, want er waren al uitslagen voor we gedaan hadden met stemmen. Ik zou winnen, want die eerste uitlagen waren zelfs gekend door de mensen die nog stonden aan te schuiven.
Maar zou ik die klacht wel indienen? Dan moeten we nog eens allemaal terugkomen.

klacht indienen
by oblo Monday May 19, 2003 at 06:17 PM
Dries.Brouwers@rug.ac.be

voor zover ik weet is het niet verboden om resultaten bekend te maken voor de stembusgang ten einde is (gisteren nog één of andere prof Recht horen verkondigen)

realitycheck
by De bijzitter Monday May 19, 2003 at 09:07 PM

3 minuten per persoon: dat klopt, met 5 computers max. 100 per uur

Uw cijfer van 1300, daar twijfel ik sterk aan, bij ons was het 800, waarvan ± 5 à 7 % niet komt opdagen, dus met een beetje verlenging iedereen bediend.

De files zijn echter mensonwaardig.

Uw verhaal over de flyers van Moureaux klopt waarschijnlijk ook en dat marcheert blijkbaar nog goed ook.