arch/ive/ief (2000 - 2005)

AEL bekijkt resultaat Resist met gemengde gevoelens
by AEL Monday May 19, 2003 at 01:30 PM

Persmededeling AEL

Na de harde moddercampagne tegen de AEL en haar voorzitter zag het er slecht uit voor RESIST een week voor de verkiezingen. Dag in dag uit werden we geconfronteerd met slechte berichten en geruchten die AEL en RESIST in een negatief daglicht stelden. Nadat de eerste resultaten zijn binnengekomen heeft Abou Jahjah een speach gehouden en de nederlaag in de nationale verkiezingen erkent voor een overvolle zaal met teleurgestelde maar strijdbare RESIST militanten. "Om een winnaar te zijn moet men een nederlaag kunnen erkennen", zei Abou Jahjah in zijn toespraak. Enkele minuten later kwamen de resultaten van Stad Antwerpen binnen: 2,5 % voor RESIST. Toch een mooie resultaat. De zaal vroeg om een andere speach en die kwam er ook: " 2,5 % in Antwerpen is een overwinning, Dewinter gaf ons gisteren nog geen 1 % en de peilingen gaven ons zelfs 0 %. Was het vandaag gemeenteraadverkiezingen dan hadden we een zetel!" De AEL bekijkt de verkiezingen met gemengde gevoelens en maakt de volgende opmerkingen:

- De implantatie van onze organisatie in Stad Antwerpen heeft een belangrijke rol gespeeld in het goede resultaat van RESIST daar. Dat is te zien aan de voorkeurstemmen: Dyab Abou Jahjah haalde in Stad Antwerpen maar liefst 4 400 voorkeurstemmen en Ahmed Azzuz meer dan duizend. Nahima Lanjri van de CD&V bijvoorbeeld haalde maar 3 000 en Vlaams Minister Mieke Vogels slechts 2 000. Dit is een morele overwinning. Voor de senaat heeft Abou Jahjah meer dan 7 700 voorkeurstemmen gekregen en de lijst zelf meer dan 17 000 stemmen.

- Deze resultaaten zijn behaald ondanks een smerige en een harde moddercampagne die een verderzetting is van het criminaliseren en het diaboliseren van AEL dat al een jaar bezig is. En dit allemaal ondanks het feit dat een groot deel van onze aanhang niet mag stemmen omdat ze de Belgische nationaliteit niet hebben. - Het goede resultaat in Antwerpen stad reflecteert een sterke en groeiende aanhang. In 2006 zal een zelfde score een zetel in de gemeenteraad betekenen. Maar in 2006 zal ook een groot deel van de aanhang van de AEL - die vandaag te jong is om te stemmen - mee kunnen doen.

- De AEL en RESIST bevestigen hiermee de status van een belangrijke factor te zijn in de Antwerpse politiek maar zijn geconfronteerd met de uitdaging om ook buiten Antwerpen van betekenis te zijn.

- Vanuit een AEL perspectief hebben we de verkiezingen bij de eigen achterban van de Arabische - Islamitische gemeenschap gewonnen tegen de beroepspolitici van de traditionele partijen. We zijn binnen onze gemeenschap ongetwijfeld de sterkste politieke beweging.

- We kunnen ook terugblikken op een goede en productieve samenwerking met onze partners en vooral met de militanten van de PVDA die samen met de AEL militanten deze campagne hebben gedragen. Het goede resultaat in Antwerpen is gekomen door teamwerk.

- Inhoudelijk merken we op dat Vlaanderen verder naar rechts schuift en dat we daardoor tegen de politieke stroom van dit land invaren. Daarom is het moeilijk om door te breken in Vlaanderen maar ook daarom is het nodig om als RESIST te blijven bestaan om de inhoud van onze 10 punten programma te blijven verdedigen. We zullen dit resultaat een paar dagen laten bezinken en dan een grondige evaluatie samen met onze partners doorvoeren. Een kleine nederlaag en een kleine overwinning, zo oordeelt de AEL deze verkiezingen. Maar hoe dan ook: als eerste deelname aan de kiesstrijd en met 2006 in onze achterhoofd kunnen we tevreden zijn.

Zeker?
by Teller Monday May 19, 2003 at 01:39 PM

Hoe je met de juiste 'interpretaties' een smadelijke nederlaag in een pseudo-overwinning kunt omzetten. Dit soort peptalk is begrijpelijk tegenover een ongetwijfeld zwaar ontgoochelde achterban (iedereen had voor Resist in Antwerpen minstens 3% verwacht, zoniet een flirten met de kiesdrempel), maar het is geen goede basis voor een echte analyse van jullie nederlaag.

Enkele feiten en vraagjes:

- waarom lijden enkel jullie onder de moddercampagnes terwijl die tegen het Blok ook voortdurend worden gevoerd (terecht, maar daar gaat het niet om)?
- "We zijn binnen onze gemeenschap ongetwijfeld de sterkste politieke beweging. " Hoe kun je dat staven?
- Waarom zeggen jullie er niet bij dat de PvdA ook al 1,6 haalde in 1999 in 't stad en dat daar dus nu maar 0,7 bijkomt?
- Hoe evalueren jullie dat je in de kieskring Antwerpen zelfs nog minder haalt dan de PvdA in 1999?

Abou Jahjah was beter bij zijn oorpsronkelijke speech gebleven.

vorkeurstemmen
by Abdel Monday May 19, 2003 at 02:28 PM

PVda heeft slecht gescoord, kris merckx 500 voorkeur stemmen, dyab 4400 in stad antwerpn. Dus AEL heeft de stemmen gehaald zo kunnen we dat staven makker.... ik vind de mededeling van AEL nog mild en collegiaal... De vraag nu is, wat is de meerwaarde van PVDA voor ons? stemmen zeker niet... maar hun militanten hebben hard campagne gevoerd dus eigenlijk ik ben voor dat we samen blijven toch....

hei teller
by mark Monday May 19, 2003 at 02:37 PM

hei teller, blijkbaar vind je dat ael en pvda hun bek moeten houden, in een hoekje kruipen en vooral: nog verder moeten worden doodgezwegen.
Ik vind het opvallend dat jij niet met hetzelfde venijn tekeer gaat tegen partijen als vivant, n-va of wat dan ook.
ten tweede: je brengt geen enkel argument aan om je 'jullie hebben geen stemmen, dus ongelijk, dus zwijgen makkers'-discours te ondersteunen.
Je kijkt waarschijnlijk alleen naar de feiten, zoals men dat in de objectieve journalistiek nogal pleegt te doen.
Wil je feiten? Lees de kranten van de afgelopen weken en lees hoeveel berichten over Resist en Maria er ten eerste zijn verschenen en ten tweede: zijn die meestal positief of negatief, zijn die meestal gestaafd met gedegen, heldere argumenten of zijn ze meestal insinuaties?
Denk nog eens aan de televisieshows waar Resist alleen aan bod kwam om te worden afgebroken.
Ten derde: dit is een linkse site, rechts of fascistisch tuig (want je denkt toch niet dat ik achterlijk ben zeker, blijft hier beter weg.

mark

Voor de volledigheid
by correct Monday May 19, 2003 at 02:40 PM

Abou Jahjah haalt 5891 stemmen,
Ahmed Azzuz haalt 1360 stemmen,
Mie Branders (pvda) haalt 1017 stemmen,
Kris Merckx haalt 925 stemmen (pvda),
Zohra Othma haalt 891 stemmen (pvda),
Al de rest ligt eronder: zowel AEL, PVDA als onafhankelijke kandidaten.
Dus je kan je de vraag stellen: wat leveren die anderen ons op? Wel, zonder die anderen was er geen Resist geweest.
Het zou pas erg zijn als de lijsttrekker minder stemmen zou halen..

Mark
by Teller Monday May 19, 2003 at 02:45 PM

Al wat ik doe is de feiten weergeven, dat is alles.

Over Vivant en NV.A moet ik hier niets zeggen he op deze site. Ik wil de mensen hier gewoon een beetje terug met de voeten op de grond plaatsen.

Ik ben links! Hoe durf je mij een fascist te noemen. Ik heb op de SP.A gestemd.

Je gaat zo niet beginnen he, is het de bedoeling om op die manier al mijn commentaren te laten verdwijnen soms?

En je kan je niet altijd maar wegsteken achter wat in de mainstream-kranten staat.

Steek eerst eens de hand in eigen boezem!

Potentieel voor AEL
by De bijzitter (alfabeet) Monday May 19, 2003 at 03:01 PM

Deze jongen hier heeft met eigen ogen als helpende hand achter de stemcomputer kunnen vaststellen waar het potentieel zit voor de AEL:

In principe heeft de Nieuwe Belg hetzelfde profiel als de Vlaams Blok kiezer van het eerste uur:

- achtergestelde buurt
- proletarische achtergrond
- laag opgeleid
- kansarm
- ongeletterd

EN (!!!)

- geïrriteerd door overlast in achterbuurt
- voorstander van de harde aanpak van criminaliteit (chop chop)
- wenst eigenlijk dat alle (concurrerende?) illegalen de grens overgezet worden (Oost-Blok, Roma zigeuners,...), zij weten immers dat hun Belgische nationaliteit NOOIT afgenomen zal worden, Blok of geen Blok.

Als Abou Jahjah opkomt met een Islamitische partij die de harde aanpak predikt, dan is het KASSA!!!

Vraag maar eens rond aan de migrant annex kruidenierszaak wat hij van het Blok vindt, uw oren zullen piepen!!


10 Punten programma?
by De bijzitter Monday May 19, 2003 at 04:08 PM

Uit curiositeit ben ik eens gaan kijken naar het 10 puntenprogramma, zoals bovenaan vermeld.

Jongens, "was da"? Dat is niet de Dorpsstraat, zelfs niet de Wetstraat, maar de Ideologiestraat!!

bijvoorbeeld:
"RESIST roept op voor de eenheid van alle volkeren en arbeiders ter wereld die zich verzetten tegen de nieuwe wereldorde."

Hoe wilt u in godsnaam daarmee in de gemeenteraad van Antwerpen geraken???

TIP: lees dringend het 70-punten programma van het Vlaams Blok (niet copieren uiteraard), en trek er uw lessen uit!!!

U zal in elk geval de zaken behoorlijk moeten concretiseren en toegankelijk maken (dit is: probleemstelling + oplossing) indien u een kans wilt maken in 2006.

bijvoorbeeld:

- propere straten in Borgerhout en niet alleen in Brasschaat
- de criminaliteit moet weg, en liefst zonder extra politie
- geen drugs (en alcohol) in onze straten
- stuur de illegalen naar de rijke gemeentes

enz...

dit wordt KASSA

staat genoteerd
by TUc Monday May 19, 2003 at 04:24 PM


Ik respecteer de eerlijkheid van de AEL in deze.

TUc

ik sluit me aan
by Guido Monday May 19, 2003 at 04:30 PM

bij de mening van TUc

voorbeeldje voor links?
by Guido Monday May 19, 2003 at 04:35 PM

"We kunnen ook terugblikken op een goede en productieve samenwerking met onze partners en vooral met de militanten van de PVDA die samen met de AEL militanten deze campagne hebben gedragen. Het goede resultaat in Antwerpen is gekomen door teamwerk."

Misschien een voorbeeldje voor al die mensen die steeds maar oproepen voor meer samenwerking?

analyse positie PVDA i/h kartel RESIST
by abird Monday May 19, 2003 at 04:57 PM
abird@pandora.be

Even wat cijferwerk:

Senaat - provincie Antwerpen: 9313 stemmen voor Resist tegenover 9560 stemmen voor de PVDA in dezelfde kieskring in 1999.

Senaat - kanton Antwerpen: 6423 stemmen voor Resist, een vooruitgang tegenover 4719 stemmen voor de PVDA in 1999 (van nog geen 2000 stemmen).

RESIST behaalt in de de provincie Antwerpen een zeer magere winst tov het resultaat van de PVDA 4 jaar geleden. Verder verliest de PVDA flink aan het kartel met AEL. Wat de Vlaamse kieskring (Senaat) betreft scoorde de PVDA in 1999 22915 keer tegenover 16565 stemmen voor RESIST nu. Een objectief verlies van 6400 kiezers. De LSP krijgt in diezelfde kieskring uit het niets meer dan 7000 stemmen achter zich.

Daar waar er voor de verkiezingen gemikt werd op 3 senatoren door de PVDA, blikt men na 18 mei ineens vooruit naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2006. De klassieke post-verkiezingen analyse (we hebben heel goed campagne gevoerd, veel nieuwe mensen leren kennen, ...) kun je vandaag lezen op de website van de PVDA. Voor diegenen die daar niet mee tevreden zijn is er de fameuze one-liner dat 'we de wereld niet gaan veranderen in het stemhokje'. Dat is natuurlijk een waarheid als een koe, maar neemt niet weg dat de stembusuitslag wel een perfecte barometer zijn voor de stromingen in de maatschappij.

Ook RESIST richt nu zijn blik naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2006. Een deel van hun kiespubliek zou dan oud genoeg zijn om de tandem Jahjah - Mertens op het schoon verdiep te krijgen. De vraag is natuurlijk of RESIST/AEL hun basis zullen weten te consolideren. Voor de PVDA is consolidatie van het kiespubliek geen prioriteit. Het weze duidelijk dat de medewerkers van de vorige campagnes werden ingeruild (of zich lieten inruilen) tegen een andere en nieuwe basis.

Ik heb weinig hoop dat het kartel RESIST zelfs maar de verkiezingen van 2006 nog maar haalt.
AEL lijkt mij vooral op de PVDA-kar te zijn gesprongen omwille van organisatorische redenen. In Humo vertelde Kris Merckx al dat hij niet gelukkig was met de lijstindeling. De PVDA had graag de 2de plaats ingenomen ten nadele van Achmed Azzuz.

En laten we eerlijk wezen: 2,4 % is geen goed resultaat. Het is zelfs een slecht resultaat. Ja maar, waren het nu gemeenteraadsverkiezingen dan hadden we een verkozene. Wel, het zijn geen gemeenteraadsverkiezingen nu. De wereld verandert nog minder door 'als' en 'dan' dan in het stemhokje.

Volgens mij wijst de grote overwinning van de SP/a er op dat mensen graag een progressieve vernieuwing willen en dat er honderdduizenden te verenigen zijn rond het thema 32-uren week en migrantenstemrecht.

Groeten,

just a bird

10 punten
by liesbeth Monday May 19, 2003 at 10:43 PM


ik ben het inderdaad eens dat jullie 10 punten plan héél beperkt was en te weinig concreet. Het is mischien een tip om het te vertalen naar een iets uitgebreidere tekst zodat iedereen duidelijk weet wat je nu wil gaan bereiken. Voor mij zelf was dit te beperkt om voor jullie te stemmen. Wees gerust ik heb niet voor sp.a. nog agalav gestemd en zeker niet de VLD!

Dankzij AEL
by Het Rooje Nest Tuesday May 20, 2003 at 10:13 AM

Dankzij AEL en de campagne van Resist zijn er heel wat jongeren politiek bewuster geworden, ook jongeren onder de 18 jaar. Dat op zich is al een sterke prestatie.