arch/ive/ief (2000 - 2005)

Meer dan 3 uur wachten om te kunnen stemmen: is dit nog normaal?
by Mara Monday May 19, 2003 at 12:31 PM

Op de radio werden er `s ochtends al meldingen gemaakt van lange wachttijden in Brussel. Enkele computers zouden in panne liggen en men had de stemtijd met de computer ook wat onderschat. Om 13 uur dien ik me aan bij het stembureau op het Hertoginnenplein in Sint Jans Molenbeek. Pas om 16:15 kom ik buiten.

Wat volgt zijn werkelijk derde wereld-toestanden. Met honderden mensen schuifelen we dodelijk langzaam van de ene onverluchte ruimte naar de andere. Geen enkele raam kan open en hier en daar staat de centrale verwarming nog aan. Vanuit een foto aan de schoolmuur lacht PS burgemeester Philippe Moureau ons toe...
De sfeer wordt langzamerhand ondragelijk. De politie moet meermaals tussenkomen wanneer mensen elkaar in de haren beginnen te vliegen voor de minste reden. Oudere mensen en moeders met huilende baby`s mogen voor, maar sommigen zijn te braaf om dat recht op te eisen. En aantal plantrekkers zijn dan weer erg vindingrijk om sneller buiten te geraken. Sommige mensen zijn het zo beu dat ze hun stempeltje gaan halen, zonder hun stem uit te brengen.
Buiten maken de SP en MR handig gebruik van de lange wachttijden om kleine pamfletjes uit te delen, hetgeen op de dag van de stemming verboden is volgens de kieswet. Maar niet in Molenbeek dus.

Af en toe loopt er een bijzitter rond met een kan water en een vijftal bekertjes, die door de hele gang moeten gedeeld worden. De beste manier om ziek te worden..Velen bedanken ervoor.

Kwart over vier: eindelijk...het is aan ons!
De voorzitster van het stembureau zit zelf verveeld met de zaak en legt uit: “Men heeft het aantal stembureaus verminderd omdat men dacht dat het met de computer sneller zou gaan. Ik had de stemming kunnen stilleggen om 15 uur, maar ik vind dat iedereen het recht heeft om een stem uit te brengen.”
Elders in Brussel zou een voorzitter anders beslist hebben. Zo konden zeker 200 mensen geen stem meer uitbrengen.

Geradbraakt komen we uit het stembureau en hebben we even tijd nodig om te bekomen. Beelden van de verkiezingen vorig jaar in Zimbabwe schieten me voor de geest. Maar dit is België! Een rijk westers rijk land, dat blijkbaar erg weinig respect heeft voor zijn kiesvee.
Met de volgende verkiezingen zullen veel mensen uit Molenbeek thuisblijven, denk ik. En ik kan ze geen ongelijk geven.