arch/ive/ief (2000 - 2005)

Andersglobalisme: beweging van de straat, niet van het kieshokje
by Kenneth RUMES Monday May 19, 2003 at 12:05 PM
kennethrumes@hotmail.com

Na de ontnuchterende resultaten van de links-progressieve partijen bij de verkiezingen voor Kamer en Senaat is er in de beweging van de andersglobalisten geen reden voor ontgoocheling. Hun ware kracht licht immers op straat en niet in verkiezingen.

De kracht van de beweging die in Seatle, Praag, Nice, Göteborg, Genua, Brussel, ... zoveel mensen samen bracht, ligt op straat. De beweging die de open ruimte wil heroveren en de logo-mentaliteit bestrijdt is levendiger dan ooit in België. Denk maar aan de onwaarschijnlijke omschakeling naar vredesbeweging tijdens de voorbije oorlogstijd. En haar ruime mobilisatiekracht. Daarom waren de verkiezingen afgelopen weekend geen graadmeter voor de beweging. Misschien hebben we even de illusie gehad dat de andere wereld die deze beweging nastreeft ook in het kieshokje kon opleveren, maar dat bleek een illusie. Er was veel discussie over de lijsten waarop andersglobalisten moesten stemmen. Maar geen enkel lijst bleek in staat tot wat de beweging op zich wel kan: massaal mensen mobiliseren.
Stuk voor stuk waren het kleine, groepjes militante aanhangers die hun partij verdedigden, maar de sterkte van het anderglobalisme ligt er in dat ze mensen van allerlei pluimage op straat krijgt. De herovering van de straten van Laken tijdens de Eurotop was een gebeuren van mensen uit alle hoeken. Die krijg je niet met verkiezingen achter 1 partijprogramma. Het sterke punt van d14 kan je niet vatten in een partij die deelneemt aan verkiezingen van het kapitaal. Wie daaraan twijfelt, kreeg nogmaals lik op stuk dit weekend.
Het is overduidelijk dat er toch lessen te leren vallen: het feit dat België massaal het links-progressieve (zogezegd dan toch) programma van SPa-Spirit ondersteunen in het kieshokje, bewijst de bewustwording van de wereldcrisis van het kapitaal en het brute globaliseren. En dat is hoopvol. Laat ons het verzet tegen onrechtvaardigheid blijven organiseren waar het verzet thuishoort: bij de mensen op straat en niet in het parlement. Laat ons de solidariteit met de verdrukten van het systeem uitoefenen bij de mensen: met dokters in Irak, in de vakbonden, bij de boeren in Zuid-Amerika, in de gezondheidscentra en schooltjes in Afrika en Azië, bij de daklozen en mensen zonder papieren, bij de vluchtelingen en de migranten, ...
We moeten niet de illusie hebben dat we het systeem veranderen via de regering of het parlement, die illusie is AGALEV nu fataal geworden. Daarom moet deze beweging niet ontgoocheld zijn, maar haar sterkte 'eenheid in verscheidenheid' behouden op straat waar de beweging thuishoort en op haar sterkst is.

Daarom ook...
by Het Rooje Nest Monday May 19, 2003 at 12:16 PM

Groot gelijk! Zoals we eerder al meermaals zeiden: we moeten de beweging voor een andere wereld vanonderuit verder opbouwen. Dat kan alleen maar door krachten te bundelen, wars van dogma's en het grote gelijk. Komop mensen, de straat is van ons, laat ons er iets van maken!!!

Andersglobalisten hebben massaal op SP.A-Spirit gestemd
by Teller Monday May 19, 2003 at 12:24 PM

De cijfers zijn duidelijk: de andersglobalisten hebben Agalev afgestraft maar zijn daarom zeker niet naar Resist, Maria, PvdA of LSP gegaan.

De cijfers van de senaat zijn het eenvoudigst te analyseren omdat dit voor heel Vlaanderen geldt. De resultaten van de Kamer in elk kanton geven nochtans bijna overal dezelfde trend weer, met uitzondering dan van (een paar wijken van) Antwerpen waar Resist wel meer scoort dan de PvdA.

- op de senaatslijst haalt Resist ongeveer een vierde minder stemmen (nog geen exact cijfer gegeven, maar 0,27%) dan de PvdA in 1999 (24 150 of 0,38%)
- de LSP is nog marginaler en haalt 0,13% (waarmee ze een deel van de PvdA-stemmers die niet op Resist wilden stemmen recupereren)

- en specifiek: Maria, gesteund door de PvdA dat er haar eigen lijst voor terugtrok en kandidaten verschafte, doet het in Leuven voor de Kamer maar 0,2% beter dan de PvdA in 1999. Ook zeer ontgoochelend dus.

Besluit:
In Vlaanderen heeft 'klein-links' zo'n 25 000 kiezers gehaald, die soms wat uitsplitsten (bv. kamer PvdA, senaat LSP of kamer LSP, senaat Resist in Gent, of kamer Maria, senaat Resist etc.)

De andersglobalisten en vredesbeweging heeft de laatste jaren getoond over ongeveer 200 000 mensen te beschikken die op en tijd en stond aan een grote betoging meededen, vakbondsdelegee zijn, activist of NGO-sympathisant etc.. Dit lijkt me een redelijk cijfer voor de AGB in België: 2% van de bevolking heeft er min of meer actieve sympathie voor. Zonder twijfel kan de AGB nog op een grotere impact rekenen bij de bevolking wanneer ze met concrete dossiers in de media komen.

We mogen ervan uitgaan dat de andersglobalisten dus in feite 100 000 potentiële Vlaamse kiezers zouden moeten kunnen tellen, en dat is nog een zeer voorzichtige en conservatieve schatting.

Slechts één vierde hiervan stemt kleinlinks, de rest heeft Agalev afgestraft en heeft voor SP.A-Spirit gestemd.

Dat toont aan hoezeer de sfeer op deze website totaal niet representatief is voor de ware beweging of wat ze zou kunnen worden.

Logisch
by ZB Monday May 19, 2003 at 12:38 PM

Dat komt uiteraard ook door het aard van het beestje hé. Waaruit bestaat de andersglobaliseringsbeweging? Progressieve jongeren uit de middenklasse. De volgende generatie De Morgen lezende linkse lullers rechtse zakkenvullers m.a.w. ;) Uiteraard zullen die niet direct voor een klein-linkse partij stemmen. Een verkiezing is trouwens meer dan het verzamelen van stemmen en mandaten. Vraag dat maar aan Agalev.

100 000
by ZB Monday May 19, 2003 at 12:48 PM

U overschat trouwens de andersglobaliseringsbeweging (en nog geen klein beetje) in België. Ik weet niet waar je die 100 000 haalt. Nu als we iedereen optellen dan komen we daar wellicht aan maar dan moeten we ook de mensen van broederlijk delen, pax christi, oxfam, en andere ngo's bijtellen en die zie ik nog niet direct voor een 'radicale' partij stemmen. U becijfering loopt dus mank.


nu ja
by jo Monday May 19, 2003 at 12:55 PM

Afgestraft wat is dat?
In mijn ogen hebben de Belgische antiglobalisten zichzelf een hand afgehakt, of op zijn minst een paar vingers. Er is gezegd geweest in de beweging dat Agalev niét nodig is, dus nu is ze weg. Hoe dat zal uitdraaien moeten we afwachten. Mijn oordeel is voorlopig eenvoudig: het pummelgehalte van de beweging is schrijnend.
Vorige week liepen er 20 000 'activisten' door Gent, de woordvoerder was een Baron en Jaak Gabriëls liep ook mee, én het Vlaams Blok. Ze hadden een bord meegebracht waarop stond: DE GROENE HOER, verwijzend naar Vera Dua. Dit bord veroorzaakte niet zoveel deining.
Denk daar eens goed over na, en vraag je eens af of 1. die 20 000 gewonnen of verloren hebben, 2. waar ze voor staan en 3. wat dat betekent.


Ja, ook de NGO-mensen
by Teller Monday May 19, 2003 at 01:27 PM

Ik tel daar inderdaad die mensen van de NGO's bij.
De AGB is breder dan alleen maar klein-links he.

Het punt is juist dat er een 'radicale' partij zou moeten kunnen zijn, waar die mensen WEL voor zouden kunnen stemmen, en dat Resist/Maria/PvdA daar helemaal niet aan voldoet. Integendeel: zij hebben in vergelijking met de PvdA in 1999 niets gewonnen en vaak zelfs verloren.

inderdaad
by Guido Monday May 19, 2003 at 01:33 PM

"In mijn ogen hebben de Belgische antiglobalisten zichzelf een hand afgehakt, of op zijn minst een paar vingers."

Inderdaad, enkele opniestukken plaatsen in een liberale krant tegen een lijst die zichzelf nog moest bewijzen.

En dan nog eens oproepen om te stemmen op de SP-A/Spirit.


-Tobback, VandenLanotte, Van Den Bossche>>>verantwoordelijk voor het asielbeleid.

-VandenBroecke, verbrandde één miljoen.


Volgens mij hebben de "Belgische andersglobalisten" zichzelf onthoofd, net als Agalev.

burn baby burn
by oblo Monday May 19, 2003 at 01:40 PM
Dries.Brouwers@rug.ac.be

"-VandenBroecke, verbrandde één miljoen."
dit is uiteraard zijn belangrijkste politieke verwezenlijking

als je van anderen verwacht dat ze met doordachte argumenten discussiëren, mag je het zelf ook wel doen

Nee Guido
by Teller Monday May 19, 2003 at 01:45 PM

Er was geen oproep voor SP.A. Enkel Goeman heeft gezegd dat hij voor Agalev zou stemmen.
De grote meerderheid van de andersglobalisten heeft uit eigen beweging voor de SP.A gestemd. Dat tonen de cijfers aan.
Resist/Maria/Pvda of LSP zijn gewoon niet geloofwaardig, behalve voor een kleine harde kern die in een eigen wereldje leeft.
Om nu te gaan beweren dat zij weinig stemmen hebben gehaald door een opiniestuk in De Morgen is natuurlijk zeer vergezocht.

?
by mark Monday May 19, 2003 at 02:19 PM

We zijn niet geloofwaardig? Voor u misschien niet en voor de rest van 'progressief' Vlaanderen misschien ook niet maar goed voortaan weten partijen als Agalev ook wat ze aan 'progressief' Vlaanderen hebben. Neem zelf een keertje een geloofwaardig initiatief.

Uit de nek lullen
by jacobs Monday May 19, 2003 at 02:25 PM

Guido, je schrijft: 'Inderdaad, enkele opniestukken plaatsen in een liberale krant tegen een lijst die zichzelf nog moest bewijzen.
En dan nog eens oproepen om te stemmen op de SP-A/Spirit'.

a. Eén (1) opiniestuk werd geplaatst in een neo-liberale krant.
b. 'Ze' hebben niet opgeroepen om op SP-a/Sprit te stemmen. Indien wel, bewijs me dat dan.

Jouw conclusie: dat Resist zo weinig stemmen heeft gehaald is dus het gevolg van dat éne opiniestuk. Met één opiniestuk in een neo-liberale krant kunnen een tiental mensen blijkbaar die tenduizenden die op jullie gingen stemmen overtuigen dat niet te doen.

Ofwel hadden ze dan zeer goede argumenten en overtuigingskracht dan jullie altijd wilden toegeven en waren de argumenten van Resist daar niet tegen opgewassen (zelfs met de propagandamachine op volle kracht). Het is dan dringend nodig om eens te kijken of ze misschien niet toch ergens verwoordden wat leefde.

Ofwel lul je uit je nek.

Het zal wel een combinatie zijn van de twee: je lult 100% uit je nek en misschien waren een (op zijn minst) paar argumenten die 'ze' stelden toch wel opportuun te stellen.

meneer Jacobs
by christophe Monday May 19, 2003 at 02:29 PM

"Uit de nek lullen" etc...

Meneer Jacobs, kunt u proberen het schelden wat te laten?

De PvdA heeft een gigantische nederlaag geleden
by Teller Monday May 19, 2003 at 02:31 PM

Voor u is het duidelijk Mark: "Hoe, WIJ zijn niet geloofwaardig??? Het is de schuld van de progressieve kiezers!!! Wij willen andere kiezers, die slimmer zijn en wel inzien dat wij geloofwaardig zijn. En trouwens, het is allemaal de schuld van Kruithof en al zijn opiniestukken".
Bespottelijk gewoon.

Nee sire, u kunt geen ander volk kiezen...

De PvdA is trouwens een groot deel van haar eigen al zeer magere kiespubliek verloren. Dat zie je als je cijfers van senaat (resist) en kamer (pvda) vergelijkt. Een deel pvda'ers heeft op de senaat voor de LSP gestemd.

Wanneer komt de mea culpa van Kris Merckx?
Of gaat het weer allemaal de schuld van de anderen zijn?

aan teller
by christophe c. Monday May 19, 2003 at 02:34 PM

Als ik goed geschat heb, is het ongeveer de dertiende keer dat je ongeveer hetzelfde commentaartje post. Mogen we hier spreken van een lichte obsessie?

Zit het je hoog Christophe?
by Teller Monday May 19, 2003 at 02:41 PM

Correctie: mijn commentaartjes zijn voor een stuk hetzelfde maar toch ook niet helemaal. Ik toon met een heleboel voorbeelden aan dat de PVDA een enorme nederlaag heeft geleden. Heb je het daar moeilijk mee soms?

Ik wacht op een officiële uitleg van de Pvda.

Allez gij
by christophe Monday May 19, 2003 at 02:43 PM

Voor officiële commentaar PVDA: mailen naar info@pvda.be

Ze hebben bovendien ook een forum, ga daar jouw dertien commentaartjes plakken.

Wie ben jij?
by Teller Monday May 19, 2003 at 02:47 PM

Wie ben jij om dat te zeggen Christophe?
Ik ben links, dit is een linke website waar voortdurend oproepen voor Resist en zo hebben opgestaan en nu wil ik na deze verkiezingsnederlaag de discussie hier openen. En jij gaat mij hier niet wegkrijgen.

Stem Resist?
by Maarten Van Hove Monday May 19, 2003 at 02:56 PM
Maarten.Van.Hove@pandora.be

Christophe:

Wie wind zaait, zal storm oogsten. Als je honderd artikels ondertekent met 'stem op Resist!', en het experiment lukt niet, moet je er daarna tegen kunnen dat mensen de vraag stellen wat er nu is misgegaan.

Nu is een unieke kans om samen deze discussie aan te gaan. Liefst zonder leedvermaak en tot op de bodem.

Wat is jouw analyse van de voorbije verkiezingen?

reactie
by Guido Monday May 19, 2003 at 04:17 PM

"-VandenBroecke, verbrandde één miljoen."
dit is uiteraard zijn belangrijkste politieke verwezenlijking
als je van anderen verwacht dat ze met doordachte argumenten discussiëren, mag je het zelf ook wel doen"

15.000 uitwijzingen per jaar, asielbeleid opgesteld door "socialisten".


"Om nu te gaan beweren dat zij weinig stemmen hebben gehaald door een opiniestuk in De Morgen is natuurlijk zeer vergezocht."

Dat beweer ik niet, enkel dat het er wel een stukje zal toe bijgedragen hebben. En dan zwijg ik over de andere artikels die verchenen in DM, de week voor de verkiezingen.


"Jouw conclusie: dat Resist zo weinig stemmen heeft gehaald is dus het gevolg van dat éne opiniestuk. Met één opiniestuk in een neo-liberale krant kunnen een tiental mensen blijkbaar die tenduizenden die op jullie gingen stemmen overtuigen dat niet te doen."

Dat is jouw conclusie :-)

tellerke
by Guido Monday May 19, 2003 at 04:21 PM

"Correctie: mijn commentaartjes zijn voor een stuk hetzelfde maar toch ook niet helemaal. Ik toon met een heleboel voorbeelden aan dat de PVDA een enorme nederlaag heeft geleden. Heb je het daar moeilijk mee soms?"

So? Kan dat ook in de krant lezen. En? Heb je meer medelijden met de PVDA dan met Agalev? Pas maar op, voor je het weet zal men zeggen dat je een stalinist bent.

Maarten,

analyse van de verkiezingen?

De halve Belgische bevolking heeft er weer niets van gesnapt.

aan Maarten
by Guido Monday May 19, 2003 at 04:49 PM

"Nu is een unieke kans om samen deze discussie aan te gaan. Liefst zonder leedvermaak en tot op de bodem."

Maarten, is het niet beter om zo'n discussie te organiseren tussen onze fysieke identiteiten ipv onze virtuele identiteiten?

Een ideetje voor de debatten op de Gentse Feesten?

Of gewoon eens op een unief een debat organiseren in een grote aula?