arch/ive/ief (2000 - 2005)

Belgenkiezen massaal voor nationalisme.
by Raf Grinfeld Monday, May. 19, 2003 at 10:35 AM

Bij de parlementsverkiezingen van gisteren noteerden we winst voor extreem-rechts en zwaar verlies voor de enige grote staatkundige familie waarin nationalisme een kleine rol speelt, die van de groenen.

In het overkoepelende Belgische parlement heeft Agalev zelfs geen enkele zetel meer. Dat belooft alvast ellende voor de verkiezingen van volgend jaar, wanneer het Vlaams parlement verkozen wordt. Ecolo, de franstalige zusterpartij van Agalev gaat ook zwaar achteruit.
De "socialistische" familie, meestal centrumdemocraten, doet het meeste electorale voordeel bij deze klap. De nogal belgicistische PS en SP.A kregen de steun van centrum-linkse vlaams-nationalisten (de partij Spirit, onder leiding van Bert Anciaux). Door het verdwijnen van Anciaux zijn Volksunie, die vlaams-nationalisten van allerlei slag bundelde, kwam er een grote centrum-linkse hergroepering die veel Vlamingen aanstond.
Ook franstalig extreem-rechts, dat nogal verdeeld is, komt opnieuw in een parlement.
Bij de linkerzijde is er vooralsnog weinig kritiek op deze nationalistische oprispingen. Er zijn eerder nogal wat illusies in Resist, de lijst onder leiding van de arabisch-nationalistische Abou Jahjah. Het uitgesproken, maar marginale, internationalistische deel van de linkerzijde heeft werk aan de winkel. Hier heerst wel het besef dat nationalisten graag toegeven aan allerlei vooroordelen, alsook streven naar nationale eenheid. Wat trouwens allemaal seksisme, homo- en lesbofobie, alsook racisme in de hand werkt.
De nationalistische variant van het zionisme, die voor enorme problemen in het Midden-Oosten zorgt, krijgt het wel zwaar te verduren bij links.

Mensentaal
by Edith Monday, May. 19, 2003 at 10:41 AM

Kan je dat ook in gewone mensentaal zeggen, Raf.

Het lijkt me niet te kloppen, maar je bent nogal onduidelijk.

Als...
by Het Rooje Nest Monday, May. 19, 2003 at 10:55 AM

Als we alleen met diegenen samenwerken die de natie-staat verwerpen, dan geraken we ook niet vooruit, hoor. We moeten, zoals we eerder al schreven, meer samenwerken over bepaalde ideologische discussies heen. Zolang iedereen hier zijn/haar grote gelijk komt verdedigen geraakt de antiglobalseringsbeweging niet van de grond. We moeten meer grassroots werken, vanonderuit, onze visie meer naar de gewone man en vrouw uit de buurt brengen. Werk aan de winkel!

nja
by oblo Monday, May. 19, 2003 at 10:58 AM
Dries.Brouwers@rug.ac.be

dat de huidige regeringspartijen zaken als het homohuwelijk hebben ingevoerd, eindelijk eens een iets progressievere aanpak van ethische kwesties hebben nagestreefd en zich op z'n minst hebben durven uitspreken tegen het Amerikaans imperialisme (ook al was het met weinig effect, buiten dan een lichte diplomatische isolatie van ons land)...daar gaan we allemaal maar aan voorbij, want het doel is hen als nationalistisch en dus slecht bestempelen...mooi hoor die ongekleurde kijk op de realiteit...zucht

ik ben verre van een voorstander van nationalistisch gezever, maar het als de bron van alle kwaad beschouwen lijkt me wel erg makkelijk, kan jij me zeggen welke politieke stroming nog geen gebruik gemaakt heeft van nationalistische gevoelens in een poging hun doel te bereiken?

nationalisten=uistervend ras
by Jaspère Monday, May. 19, 2003 at 11:15 AM

misschien niet meteen gezien onze steeds hogere levensverwachting, binnen de welke we steeds langer zullen mogen werken en betalen voor allerhande zilverfondsen van onveiligheidsvoelende regtionalistische 80+ers.
En dat allemaal omdat xtreem rechts iedereen overhaalde om vreemdelingen en migranten (en alle beelden die deze woorden oproepen) als slecht, gevaarlijk en bedreigend voor onze identiteit af te schilderen. En zelfs alle vormen/partijen van links die daarin trapten.
Nu is het genoeg geweest; ik zal niet tot mijn 70ste werken voor de pensioenen te betalen van vergrijzende Vlamingen waarvan 1 op de 4 een mini-nazi is. De "Lapinières flamandes" van eind 19e eeuw (= 1 koppel produceert 10 kinderen of meer) zijn voorgoed dood (= "ontwikkeling")en onze carrièristische feministen voelen zich niet meer echt geroepen om de helft van hun leven aan het grootbrengen van kinderen te spenderen. Bij de allochtone gemeenschap wordt er echter volop verdergezet, geen feministische problemen bij hun, Mohammed zijnde de meest gegeven jongensnaam in 2002.
Maar dit realiseren onze onverdraagzame broeders niet, integendeel.

De verschuiving van het ijzeren gordijn naar de Europese grenzen zal ook niet eeuwig houden en in plaats van een gelijdelijke migratie zullen we een golf krijgen die veel moeilijker te beheren zal zijn. Laat ze du maar nu al in binnen, in Frankrijk zien ze de veroudering ook niet zitten maar dankzij alle racistjes en de laffe partijen (allemaal dus) weigeren we deze reddigsboei die ons vanuit de derde wereld wordt toegesmeten.
Blijf dus maar onnozel doen en blind blijven, ik trap het hier af

Edith,
by Raf Grinfeld Monday, May. 19, 2003 at 3:27 PM

de titel moest natuurlijk 'Belgen kiezen massaal voor nationalisme' zijn en niet 'Belgenkiezen massaal voor nationalisme'. Maar volgens mij had je dat ook al door.