arch/ive/ief (2000 - 2005)

Lijst-MARIA gaat door als beweging
by raf Monday May 19, 2003 at 10:28 AM
raf.custers@euronet.be

De lijst-MARIA (cijfers zijn nog niet compleet bekend) gaat na de verkiezingen van 18 mei door als beweging. ?Er dreigen serieuze problemen in de openbare diensten en de andere bedrijven?, zegt lijsttrekker Maria Vindevoghel. Daarom moet MARIA aansterken en uitbouwen. Rechts (paars en bruin) triomfeert en zal dus de anti-sociale politiek nog ééns zo arrogant in praktijk brengen.

Verkiezingsavond: doodgaan aan media-walging of frisse lucht? De keuze is gauw gemaakt. In een feestzaal in Woluwe komen kandidaten en vrienden van de lijst-MARIA samen. Boven het podium: het meterslange vliegtuig waarmee de Sabéniens voor werk manifesteerden. Daarnaast de Waalse televisie op groot scherm, voor de grap draait iemand de projectie op flou!

Maria Vindevoghel arriveert laat. Niet omdat chique volk altijd op zich laat wachten. Wel omdat ze tot halfnegen heeft moeten werken, bij BGS op de luchthaven van Zaventem. Belgian Groundservice is haar nieuwe baas. Hij pikte de Sabena-Cleaning uit de uitverkoop na het failliet van de luchtvaartmaatschappij. ?Het is erger geworden?, zegt Maria, ?mensen met communicanten moeten van shift wisselen met collega?s om een familiefeest te kunnen houden. We mogen alleen nog werken. Bij Sabena hadden we een syndicale macht en konden we dingen afdwingen. Ook dat is serieus achteruitgegaan. Ik heb vandaag dus moeten werken?.

Wanneer Maria het podium beklimt, is het applaus er niet minder om. De zaal skandeert de strijdkreten van Sabena mee. Maria, de vrouw die al bijna 20 jaar vliegtuigen kuist, zegt meteen waar het op staat. ?Ik las dit weekend nog Van Miert in De Morgen. Er komen hele grote problemen, voor de pensioenen, de sociale zekerheid, in de openbare diensten. Wij zullen dus moeten staan waar er strijd zal zijn?.
Maria maakt ook de balans van haar verkiezingscampagne. In een mum van tijd groeide MARIA uit tot een actieve alliantie van strijdsyndicalisten, vredesactivisten en mensen uit het verenigingsleven, met daarrond brede kringen van sympathisanten. Een oproep aan de syndicale wereld om MARIA te steunen, is door een honderdtal andere vakbondsmensen ondertekend.

Daarmee, dat vinden ook andere kandidaten, is de kiem gelegd voor een nieuwe beweging. Bea Knaepen voerde de MARIA-lijst in Leuven aan. Ze is delegee bij Bosch-Tienen. ?Morgen beginnen er bij ons onderhandelingen over de overplaatsing van twee afdelingen naar Roemenië en Hongarije?. Opnieuw jobs die bedreigd zijn. ?De ontreddering is groot, de dégoût voor de politiek ook. Dat heb ik tijdens onze campagne duidelijk gevoeld. Veel mensen hebben uit protest voor het Vlaams Blok gestemd, omdat ze ons nog niet kennen. Voor ons zijn de verkiezingen geen eindpunt, ze zijn een momentopname. Palaveren brengt geen oplossing, we zullen moeten mobiliseren, de straat opgaan, acties voeren in de bedrijven, en zo resultaten afdwingen?.

MARIA steunt op twee pijlers: werk en vrede; het is geen één-thema-lijst. Maar niemand vindt dat een handicap, integendeel. Nourdine Majidi, boegbeeld van StopUSA uit Molenbeek: ?we spreken heel uiteenlopende groepen aan, veel jongeren die totaal geen uitzicht hebben op werk en die ook heel actief zijn tegen de oorlog?. Opvolger Zohra Benomar, sinds jaren elke vrijdag op post an de Brusselse Beurs voor Palestina: ?Werk en vrede zijn direct aan elkaar gelinkt. Elke centiem die aan oorlog wordt uitgegeven, kan niet aan werk of sociale zaken worden uitgegeven?.

Volgens eerste opvolger Laurent Kumba, vakbondsafgevaardigde bij de spoorwegen, moet wat nu bestaat verder uitgediept: ?Met MARIA hebben we een eisenplatform opgesteld, dat niet echt politiek is. Dat is een kracht en een zwakte. Het is erg syndicaal geïnspireerd. Er staat bij voorbeeld dat de openbare diensten ge-herfinancierd moeten worden. Maar meer geld voor de openbare diensten, wat betekent dat? Voor mij wil dat zeggen: de grote fortuinen belasten. Want er zit veel geld in België. Maar het is heel ongelijk verdeeld. En aan die grote fortuinen, daar komen ze tot nu toe niet aan?.

Al deze mensen staan met hun beide benen in strijdbewegingen, en laten zich niet gauw ontmoedigen. In deze campagne stonden ze, zoals te verwachten was, tegenover partij- en media-machines die alleen maar de heersende politieke en bezittende klasse bedienen. Maria Vindevoghel: ?moesten wij kunnen beschikken over de publiciteitsmiddelen van de grote partijen, ge zoudt nogal eens wat anders zien. Ik heb één minuut op de VRT gehad! En de mensen die het gezien hadden, zeiden: we zien dat gij tenminste eerlijk zijt?.

De staatszender speelde openlijk de kaart van rechts. De RTBf nam als stelregel voor de campagne aan dat er enkel over de vier rechtse partijen (PS, MR, CdH en Ecolo) gesproken mocht worden. De VRT zette als nooit tevoren het fascistische Vlaams Blok op de voorgrond. De kranten vonden dat ze moesten volgen. De staatszender

Laurent Kumba: ?ook in de vakbonden is er reclame gemaakt voor de rechtse politieke partijen. Mijn centrale heeft de spoormannen uitgenodigd voor ontmoetingen met Ecolo, CdH, MR en PS. Ik weet dat de ACOD bij de MIVB in Brussel zo?n meeting heeft georganiseerd met Laurette Onkelinx. Terwijl Onkelinx voor de Sabéniens in ieder geval toch de minister van Werkloosheid is?.

Het zal nodig zijn
by Peter Monday May 19, 2003 at 10:52 AM

Beste Maria vrienden
Proficiat vanuit WVL
De beweging zal meer dan nodig zijn want hier in Wvl uitgerekent op de verkiezingsdag raakte bekent dat er nog eens 28 jobs sneuvelden in Textiel
Cd&V in Kortrijk kent een groot verlies, dit komt doordat we zopas veel bouwerken hebben gehad maar vooral doordat de fusie in het ziekenhuis is doorgevoerd en er op vandaag Chaos is, verpleegkundigen uitgebuit worden en straks parking moten betalen om te mogen werken.. En vooral dt er geen strijd meer mag gevoerd worden Avv zwijgt omdat het verkiezingen zijn en omdat de zoon van de grote man van Acv opkomt
Hetzelfde hier bij het Abvv, het gaat minder goed in het metaal Aan de poorten van Bekaert zag ik dat de syndicalisten gerondseld werden om uitgerekend Vandelanotes en Landuyts uit te delen
De zuilen hebben goed gewerkt met hun verrechtsing
ga door!!

Ook nog melden
by Het Rooje Nest Monday May 19, 2003 at 12:03 PM

Ook nog melden dat de enige radicale progressieve stem in het parlement er niet meer is.

Vincent Decroly kwam niet meer op bij de laatste verkiezingen.

De verschillende progressieve bewegingen zullen naar mekaar moeten toegroeien. Verdeeldheid speelt de machthebbers in de kaart!