arch/ive/ief (2000 - 2005)

Abou Jahjah: 'Blij over resultaat Antwerpen, teleurgesteld over rest van provincie'
by christophe callewaert Monday May 19, 2003 at 01:46 AM

Interview met Dyab Abou Jahjah op het einde van de verkiezingsavond in zaal Vrede in Antwerpen.

Daarnet gaf je twee verschillende toespraken na elkaar?

De situatie was een beetje verwarrend. Eerst kregen we het bericht dat we overal in de provincie Antwerpen onder de 1 % zaten. Dat is een nederlaag. Dat moet je ook kunnen toegeven. Maar even later hoorden we dan dat we in het kanton Antwerpen genoeg stemmen halen voor een gemeenteraadszetel en dat is wel goed nieuws. Maar over het cijfer voor de provincie Antwerpen ben ik zeker teleurgesteld.

Weet je al iets over de voorkeurstemmen?

In het kanton Antwerpen haal ik volgens de cijfers die nu bekend zijn 4.400 stemmen. Dat is dubbel zoveel als Ward Beysen. Dat is meer dan Nahima Lanjri van CD&V en bijna evenveel als Fauzaya Talhaoui die lijsttrekster was van Agalev. Dat is toch een bevestiging dat we sterk staan in Antwerpen.

Voordien kreeg jij vaak het verwijt dat je niemand vertegenwoordigde. Kan je dat met deze uitslagen counteren?

Ik denk dat we nu kunnen hard maken dat we met onze standpunten wel degelijk een grote groep mensen vertegenwoordigen. Ik denk dat Agalev de migrantenstemmen verloren heeft aan ons. Dan moet je nog weten dat een groot deel van onze aanhang niet kan of mag stemmen omdat ze te jong zijn of geen stemrecht hebben. Met deze verkiezingen hebben we nogmaals bewezen dat we maatschappelijk relevant zijn. Vanaf nu zullen ze ons in Antwerpen alvast wel au sérieux nemen.

Hoe verklaar je dat de doorbraak in de rest van de provincie uitblijft?

Er is een duidelijke verrechtsing. De trend is rechts. We moeten ook vaststellen dat er een diepgegrond racisme aanwezig is in de maatschappij. Ik denk dat veel autochtonen zich normaal in de standpunten van Resist zouden moeten kunnen herkennen en er ook zouden op stemmen mocht er bijvoorbeeld iemand als Geert Van Moorter bovenaan de lijst staan. Nu wordt de lijst volledig geassocieerd met de figuur Abou Jahjah. Maar ik denk wel dat we niet in die trend mogen meegaan om de problemen te verdoezelen. Er is een shocktherapie nodig.

Wat nu?

We hebben van de kiezers in Antwerpen een positief signaal gekregen en dat moeten we samen met de partners evalueren. Het algemeen gevoel is positief. We hebben een goede campagne gevoerd ondanks de smerige moddercampagne in de media. Daar ben ik ondanks wat ik al allemaal heb meegemaakt, toch weer van geschrokken. We zullen nooit kunnen schatten hoeveel schade dit berokkend heeft.

Ben je tevreden over het soort campagne dat Resist gevoerd heeft?

Ik heb natuurlijk niet veel ervaring met campagne voeren. Maar het was een zeer gevarieerde campagne en ik denk dat alle partners op hun manier naar hun publiek hebben gewerkt.

Heb je voldoende kunnen wegen op het debat?

Dat is één van de minpunten vind ik persoonlijk. We kwamen niet vaak in de media op basis van de inhoud van onze standpunten. Ik heb heel vaak over het thema oorlog proberen spreken omdat dat toch één van de centrale punten van de lijst was, maar daar werd nooit op ingepikt. Het enige waar we af en toe over kunnen meepraten hebben was het thema van de tewerkstelling.

Wat staat er de komende maanden op de agenda?

Wij gaan verder met de activiteiten waar we eigenlijk nooit mee gestopt zijn. Ik denk ook dat we dit resultaat in Antwerpen te danken hebben aan de grassrootscampagne. De verkiezingen waren voor AEL een actie. We komen versterkt uit de campagne en hebben veel ervaring opgedaan voor verder acties en campagnes.

Zware nederlaag voor de PvdA
by Teller Monday May 19, 2003 at 10:33 AM

In de kieskring haalt Resist minder dan de PvdA in '99.
Dat betekent dat een aantal traditionele Antwerpse PvdA-stemmers niet op Resist hebben willen stemmen (omdat ze tegen de samenwerking met de AEL zijn?)
De stemmen in 't Stad zelf stijgen ook maar met 0,5% tegenover de PvdA in 1999. Ook hier hebben dus waarschijnlijk mensen afgehaakt maar dat werd nog meer gecompenseerd door Nieuwe Belgen die voor het AEL-deel van het kartel stemmen.

Over heel Vlaanderen haalt Resist 0,27% en de PvdA in 1999 haalde nog 0,34%

Een deel van de kiezers heeft de PvdA dus afgestraft.

Nog een interessant voorbeeldje, een tendens die ook elders terugkomt en die me opviel na raadpleging van de LSP-site: in Brugge haalt de PvdA 458 stemmen voor de Kamer (0,25% en een in 1999 hadden ze er nog 703).
Op de senaat haalt Resist echter maar 332 stemmen, waar de PvdA er nog 686 had in 1999. Waar zijn die stemmen onder meer naartoe? Duidelijk naar de LSP, die in Brugge 344 stemmen haalt voor de senaat. Met andere woorden: een derde van de traditionele PvdA-kiezers hebben in Brugge voor de senaat naar een andere kleinlinkse lijst gezocht.
Het is niet uit te sluiten dat de LSP-senaatslijst overal een beetje geprofiteerd heeft van teleurgestelde PvdA-kiezers.

Maar de PvdA zal nu wel weer zeggen dat alles fantastisch is en dat het een goed teken is enzovoort.

Brugge
by Peter Monday May 19, 2003 at 10:58 AM

De reden dat we in Brugge slecht scoren heeft niet te maken met Resist
Maar te maken dat we tijdens de campagne niet hebben kunnen werken in Brugge
Uw analyse klopt niet beste vriend, en is gebasseerd op veronderstellingen. Eerst de feiten weten

Een goede veronderstelling, lijkt me
by Teller Monday May 19, 2003 at 11:13 AM

Maar wel een die logisch lijkt te zijn.
De feiten zijn er: ze staan op de verkiezingssite van de federale regering.

Feit is: in Brugge hebben 120 mensen die wel PvdA hebben gestemd op de kamer niet voor Resist gestemd op de senaat.
Ook de LSP is in Brugge maar zeer zwak vertegenwoordigd (ze hebben wel één kandidate met een zeker populariteit omdat ze een goede vakbondsafgevaardigde is en die haalt 197 stemmen). Er zouden dus nog zo'n 150 andere LSP-stemmers in Brugge kunnen zijn die deze dame niet persoonlijk kennen. Van waar komen die dan? Waarschijnlijk van de groep mensen die in Brugge al decennia lang traditioneel op de PvdA heeft gestemd.

En laat ons Gent eens bekijken: Resist haalt 1063 stemmen voor de senaat. De PvdA had er in 1999 nog 1322. Nu heeft de LSP er 638 (kwam vorige keer niet op voor de senaat). Wat hebben die 300 voormalige PvdA-stemmers gedaan? Mijn kop eraf als niet een deel naar de LSP is overgelopen.

Voor de Kamer haalt de PvdA in Gent nog 941 stemmen, dat waren er 1274 in 1999. De achteruitgang is bevestigd.

Opvallend: op de PvdA-site is enkel sprake van goede uitslagen in Gent. Over de rest wordt zedig gezwegen.

En zo zou ik nog een tijdje kunnen doorgaan want deze trends zijn op nog meer plaatsen terug te vinden:
- de PvdA zelf doet het slecht voor de Kamer
- de LSP gaat van helemaal niets naar net iets meer en lijkt een deel PvdA-stemmen te recuperen
- Resist doet het heel slecht voor de senaat in Vlaanderen en scoort duidelijk minder dan de PvdA alleen in 1999
- zelfs in de provincie Antwerpen gaat Resist achteruit t.o.v. PvdA

Betwist dit eens aan de hand van de cijfers.

De PvdA verliest sterk
by Teller Monday May 19, 2003 at 11:24 AM

Foutje: Op de pvda-site is sprake van goede uitslagen in GENK en niet Gent. Gent is dus juist een heel slechte uitslag.

In Limburg, zegt de PvdA, is er "nagenoeg status quo". Lees: "overal elders gaan we achteruit".
In Genk, "de stad waar de partij zich op concentreert" (lees: "dat zeggen we altijd achteraf van de plaats waar we dan toch gewonnen hebben, vorige keer was dat Zelzate en Seraing, en dan zwijgen we over de rest") is er een lichte vooruitgang.


En duidelijk om trends aan te geven:
- in Zelzate, bolwerk van de PvdA in Vlaanderen, haalt Resist voor de senaat 144 stemmen. De PvdA had er in 1999 nog 611. 450 traditionele PvdA-stemmers (grotendeels patiënten van Geneeskunde voor het Volk en Sidmar-arbeiders) willen dus niet op Resist stemmen.
- voor de Kamer haalt de PvdA wel 610 stemmen binnen, haar traditioneel electoraat dus. Hoewel, in 1999 waren er dat nog 738.

En dat na een opgang van de antiglobalisten- en anti-oorlogsbeweging enna het maandenlange triomfantelijke geschreeuw, o.a. op deze site.

De PvdA-leiding moet haar conclusies trekken en het openlijk toegeven, dit is een zware nederlaag.

Bijltjesdag.
by ZB Monday May 19, 2003 at 12:51 PM

Is het bijltjesdag op Indymedia? :)

dat was gisteren
by george Monday May 19, 2003 at 01:46 PM

gisteren was het bijltjes dag,in het stem hokje.
als trouwe pvda stemmer heb ik ook afgehaakt na de samenwerking met ael,net zoals enkele van mijn vrienden
De cijfers bewijzen dat er nog mensen dit kartel niet genegen waren.Klein links blijft zo klein door hun onderling geruzie.
De schuld op de anderen (media,andere partijen)steken is blind zijn voor de interne klein(conservatief)linkse problemen,zoals een front vormen en denken en leven in 2003
Herbronning dringt zich op.Al enkele jaren trouwens.

een psychologische kijk op de zaak
by Geert Monday May 19, 2003 at 02:26 PM

Het staat ongeveer letterlijk in de bestseller "Life and how to survive it" dat het een typisch fenomeen is dat uiterst linkse partijen onderling veel ruzie maken. Daar wordt zelfs een hele aannemelijke uitleg voor gegeven, maar die is te lang om hier uit de doeken te doen. Zij die interesse hebben moeten er desbetreffende boek maar op na slaan. En zoals al gezegd in de andere commentaren: als je onderling ruzie maakt, kun je nooit een grote (of zelfs niet een kleine) politieke partij worden.

Geef Dyab een beetje krediet
by Tim Treunen Tuesday June 03, 2003 at 11:06 AM

Waarom haakt een pvda'er toch af omdat de AEL erbij komt. Probeer asleblief die haatcampagnes een beetje te door zien. In de weken voor de verkiezingen werd Jahjah gelinkt met kinderporno, bloeddiamanten en doodsbedreigingen. Het gros daarvan bleek niet waar te zijn. Het is niet makkelijk om nog een objectief beeld daarover te vormen, maar men moet zich niet onmiddellijk laten meeslepen. En de LSP? Tja, die vinden de PVDA vuile stalinisten. Ik vind ook dat ze met Resist moeten samenwerken, maar ik denk niet dat ze dat zullen doen. Ach, zolang we maar blijven proberen, blijft er hoop