arch/ive/ief (2000 - 2005)

Maak je niet ongerust, Maria, we gaan ermee door!
by Vinciane Convens Monday May 19, 2003 at 01:22 AM

Maria Vindevoghel moest zondag tot half negen 's avonds werken. Toen ze op het verkiezingsfeestje aankwam, werd ze toegejuicht door haar co-kandidaten en sympathisanten. Ze had onmiddellijk een reactie klaar, ook al was de uitslag nog maar heel gedeeltelijk bekend: de lijst Maria haalt tussen de 7.000 en 10.000 stemmen.

Vooreerst een dikke merci aan iedereen die meegeholpen heeft. Het was niet gemakkelijk. Wij werden bijna helemaal geboycot door de pers. Maar: dit is slechts een begin, wij gaan door met de strijd!

De economische crisis wordt alsmaar scherper. In de komende jaren gaan we veel sociale catastrofes meemaken. Bij de NMBS, De Post, de MIVB en andere openbare ondernemingen. Wij moeten daar zijn. Wij moeten daar naar voor komen als de Beweging die opkomt voor de werkers. Men zal ons tegenkomen, overal waar er strijd gevoerd wordt. Een lijst als de onze met mensen uit zoveel sectoren en uit zoveel milieus heeft nog nooit bestaan. Dat is een formidabel front. Wij hebben mensen bijeen gebracht uit de arbeiderswereld, de vredesbeweging van STOP USA en van het verenigingsleven. Wij gaan onze lijst uitbreiden en versterken. Wij mogen niet vergeten dat onze lijst veel steun geniet. Een honderdtal syndicalisten heeft openlijk gezegd onze lijst te steunen. Het is belangrijk verder te werken op intersyndicaal vlak want de vakbond is een probleem geworden.

Wij kunnen veel meer mensen overtuigen

Bij de volgende verkiezingen zullen we er opnieuw staan. Heel veel mensen kennen ons nog niet. Ik de PVDA willen bedanken voor de steun die ze aan onze lijst gaf. De PVDA is niet opgekomen voor de Kamer in Brussel-Halle-Vilvoorde om ons meer kans te geven. Veel PVDA-militanten zijn ons komen helpen. Ik wil ook de kandidaten danken. Zij hebben fantastisch werk geleverd.

Wij hebben heel weinig middelen. Als wij evenveel middelen gehad hadden als bijvoorbeeld SP.a-Spirit, dan zouden we minstens één verkozene in het parlement hebben. Ik heb gedurende één minuut op de VRT mijn zegje mogen doen. Eén minuut! Maar dat was al goed voor heel veel positieve reacties. Wat zou dat niet geweest zijn als ik evenveel tijd gekregen had als de anderen! Veel mensen kennen ons nog niet. Vandaag sprak ik op het werk met een collega uit Ternat die niet eens wist dat de lijst MARIA bestaat!

Op 18 mei tot half negen gaan werken

Ik ben hier vanavond zo laat omdat ik heb moeten werken. Niemand kreeg verlof. De arbeidsvoorwaarden worden alsmaar erger en erger om dragen. Dat zal er niet op verbeteren. Wij moeten dat serieus aanpakken. De mensen een uitweg, een alternatief geven.

De globale resultaten

Ik heb de resulaten nog niet goed kunnen bekijken maar ik verneem dat het Vlaams Blok weer vooruitgaat. Dat is de verantwoordelijkheid van de traditionele partijen. Ze zadelen de mensen op met een berg problemen en dan zijn ze verwonderd dat die mensen een proteststem uitbrengen! De mensen zijn het werkelijk kotsbeu.

Ik ben wel verwonderd over de vooruitgang van de SP.a. Ik heb nooit mensen van de SP.a op het terrein gezien. Ik denk dat de mensen die Agalev gestemd hebben zich uit onvrede naar de SP.a gekeerd hebben. Bij heel veel mensen overweegt nog de tendens voor grote partijen te stemmen. Er leven nog veel illusies.

Zelfbedrog
by Teller Monday May 19, 2003 at 10:22 AM

Dit was gewoon een ontstellende zwak resultaat voor Klein Links over de hele lijn. Vergelijk je deze uitslagen met vorige scores van de PvdA, dan blijkt dat MARIA amper voor extra stemmen heeft gezorgd.

Tel het maar eens na!