arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vrouw en literatuur / Tom Waits. Experimentele bibliotheek.
by Raf Grinfeld Sunday, May. 18, 2003 at 12:14 AM
tomsk_be@yahoo.com

Omdat alles met de dag complexer wordt en vereenvouding nodig is: Muzikale bibliotheek met Tom Waits / Geschreven bibliotheek rond het thema vrouw en literatuur. In het hart van de stad Antwerpen.

Experimentele bibliotheek ?
Waar?
In Den Hopsack, Grote Pieter Potstraat 24 te Antwerpen, vlakbij de Grote Markt van de stad aan de Schelde.

Experimentele bibliotheek?
Elke maandag tussen 19u en 20u30 (opgelet, tot het einde van deze maand, want dan veranderen de openingsuren!), elke dinsdag vanaf 20u (dus ook vanaf juni). Je vindt er boeken, tijdschriften van binnen en buiten de landsgrenzen, teksten, ... En we krijgen regelmatig nieuwe dingen binnen.
Boeken, tijdschriften, etc. kan je gratis twee maanden lenen. Terugbrengen kan ook door het materiaal in de brievenbus te steken of het op te sturen. Indien je een (altijd kleine) waarborg hebt betaald, dan kun je die ook later terugvorderen. Je kan ook een waarborg in de vorm van boeken geven.

We zijn ook in andere bibliotheken uit het Antwerpse gaan zoeken naar dingen die we konden meenemen. En zo vind je nu een klein aantal boeken tentoongesteld rond het thema vrouw en literatuur. Met daarnaast een steeds meer uitdeinend aanbod van meestal kwaliteitsvolle werken. En over talloze andere dingen vind je ook steeds meer brochures/flyers.

De eerstvolgende weken staan tevens in het teken van Tom Waits, welke liederen van Waits en aanverwante muzikanten we spelen bepalen ook jullie. Het keuze-aanbod zal groot zijn.


Het programma:

Donderdag 22 mei, om 20u30. literaire avond over en met Marcella Baete.

Marcella is een in een arbeidersgezin opgegroeide schrijfster, en in de eerste plaats geëngageerd. Ze schrijft op een ongewongen manier over mensen in probleemsituaties. Bij deze feministe zijn kinderen, opvoeding en het sociaal milieu belangrijk in de boeken, die ze schrijft sinds 1992. Toen verscheen 'Ze zeggen dat ik gek ben.' Baete spreekt over haar bron van inspiratie, geeft inzicht in de evolutie van haar werk en leest fragmenten. De inleiding gebeurt door Guy van Hoof.


En voorts lenen we boeken / teksten uit van of over :

MARIE-LOUISE BERNERI. In 'Journey through Utopia.' schetste ze op gedocumenteerde en filosofische wijze de utopische traditie tot het midden van de vorige eeuw, vanuit een libertaire invalshoek.

JANET BIEHL. Bekend om haar sociale ecofilosofie en 'Libertarian Municapalism. The politics of sociale ecology.'

SUSAN BROWNMILLER. In 'Tegen haar wil' schetste ze op onthutsende wijze de problemen rond verkrachting.

CAROL EHRLICH. Zij koppelde situationische denkbeelden aan een anarcha-feministische praktijk.

EMMA GOLDMAN. In teksten en brieven leverde ze pionierswerk voor ruimdenkende gedachten rond vrouwen en de positie waar zij recht op hebben in deze maatschappij.

ROSA LUXEMBURG. Samen met Simone De Beauvoir behoorde zij tot de bekendste marxistes. Bij De Dolle Hond verscheen onlangs een brochure van haar hand, een vertaalde tekst over de Russische Revolutie van 1917.

LOUISE MICHEL. Revolutionair Frankrijk droeg haar lang geleden op handen.

KATE MILLETT. Een radicale feministe die er zich in ruime mate op toelegt om machtsmechanismen in patriarchaten bloot te leggen, en ook romans schrijft.

BARBARA NOSKE. Een Nederlandse antropologe die ons de historische mens-dier verhoudingen beter heeft leren kennen.

WEIA REINBOUD. Eén van de meest productieve Nederlandse, anarchistische filosofen.

ARUNDHATI ROY. Een Indische romanschrijfster die zich steeds meer ontpopt tot andersglobaliste die milieuactie en denkwerk hoog in het vaandel draagt.

ARIEL SALLEH. Australische socialiste die humane radicaliteit aan milieufilosofie koppelt en de verhouding van het marxisme tot de natuur uitspitte.

VANDANA SHIVA. Brengt spiritualiteit en ecologie in het sociale denken over de wereld door te waarschuwen voor wetenschappelijk reductionisme.

CLARA WICHMAN. Maatschappijkritische criminologe die in grote mate verantwoordelijk is voor het openlijk en duidelijk antimilitarisme binnen de (historisch suksesvolle) Nederlandse libertaire kringen.

RYMKE WIERSMA. Bekend om haar anarchistische kinderboeken en haar werk voor het filosofisch uitgeverscollectief Atalanta.

En nog veel meer van of over vrouwen.

We stellen ook boeken tentoon van :

Nancy Chodorow, Geertrui Daem, Nawal El Sadwi, Oriana Fallaci, Naomi Klein, Elisabeth Marain, Anja Meulenbelt, George Sand, Karin Spaink, Liesbeth Walckiers en anderen.

tom waits
by Filip Gerits Sunday, Jun. 01, 2003 at 6:14 PM
filipgerits@yahoo.com Bilzen

Dit is inderdaad een zeer leuk initiatief! Er blijft enkel een prangende vraag: 'Wat heeft Tom Waits in hemelsnaam te maken met literaire vrouwen?'
Vanwaar dus de combinatie Waits-Literatuur???
mvg
Filip Gerits