arch/ive/ief (2000 - 2005)

Jongeren vragen media-onderwijs, ministerie ketst vraag af
by jpe Friday May 16, 2003 at 10:47 PM

Het Vlaams Scholierenparlement vraagt meer aandacht voor de media in het onderwijs, maar het liberale ministerie van onderwijs ontwijkt de vraag. Waarom ?

De Morgen van dinsdag 13 mei bracht verslag uit van het debat dat het Vlaams Scholierenparlement gedurende een jaar voerde over de rol van de media. "Meer en genuanceerde berichtgeving uit de rest van de wereld, meer bevoegdheden voor de Raad voor de Journalistiek, een apart mediavak op school en een jeugdjournaal dat nieuws toegankelijker maakt. Dat zijn enkele van de centrale eisen uit de slottekst van het Scholierenparlement over media", schreven 'WD' en 'WV'.

Omdat "objectiviteit een illusie is" zoals KUBrussel-professor Jan Servaes argumenteerde en de jongeren dat ook wel vinden, pleitten ze voor meer media-onderricht op de scholen.

In een eerste reactie liet Roger Standaert (directeur van de Dienst Onderwijsontwikkeling) in De Morgen echter weten dat er geen nieuw vak media bij kan komen in het onderwijsaanbod. Media- opvoeding moet volgens hem en minister Vanderpoorten maar in ander vakken aan bod komen. Alsof je zou moeten leren rekenen en schrijven tijdens het schoolzwemmen. De echte reden voor dit afwijzen van media-opvoeding is natuurlijk dat de elite liever niet met een mediakritische bevolking geconfronteerd wordt. Of zoals een 'dwarsligger' het een tijdje terug in Knack mocht stellen: "Mei 68, dat nooit meer. Daar hebben 'ze' voor gezorgd en zullen ze voor blijven zorgen." Herinner u hoe de rechterzijde jarenlang tegen de te post-mei-68-kritische BRT heeft aangebeukt. Zie wat het resultaat nu is: een VRT die flirt met extreem-rechtse 'missen' & muziek. De openbare omroep heeft een lange weg afgelegd. Met veel dank aan allen die dat mogelijk maakten, waaronder de heren Eric Van Rompuy, Bert De Graeve, Leo De Bock ...

DIOGENE(S) 53